Denník N

V Drážďanoch prebieha tajná konferencia Bilderberg, na ktorú prišli nemeckí ministri, holandský kráľ aj Kissinger

Policajti dohliadajú na priebeh demonštrácie pravicovo extrémistickej strany NPD. Foto: AP/tasr
Policajti dohliadajú na priebeh demonštrácie pravicovo extrémistickej strany NPD. Foto: AP/tasr

Konferenciu založili v roku 1954 a odvtedy hostí vplyvných ľudí z politiky, hospodárstva aj vedy. Čas, miesto aj témy sú známe, len na záverečnej správe budú chýbať mená.

Okolo 130 vplyvných ľudí z 20 krajín diskutuje tieto dni o svetovej politike v Drážďanoch. Z konferencie Bilderberg sa však tradične na verejnosť dostane len máločo.

Tak je to aj tento rok.

Známy je čas aj miesto, témy aj zoznam účastníkov z oblasti politiky, hospodárstva, vedy aj médií. Konferencia zostáva obľúbenou témou konšpirátorov, ktorí tvrdia, že počas nej vplyvné osobnosti ťahajú nitky svetového diania a ekonomiky.

Tento rok sa na konferencii zúčastňuje nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, minister financií Wolfgang Schäuble či minister vnútra Thomas de Maiziere.

Rozhovory vplyvných elít sa začali vo štvrtok a pokračovať budú do nedele. Do Drážďan prišiel aj bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger či holandský kráľ Willem-Alexander.

„V skutočnosti ide o konferenciu, ktorá sa vo svojej povahe, kvalite a počte prítomných nelíši od Mníchovskej bezpečnostnej konferencie,“ tvrdí nemecký politik Jürgen Trittin. Sám sa na nej zúčastnil v roku 2012, za čo ho aj tvrdo kritizovali. Tento rok podľa Der Spiegel sám vyčíta organizátorom zbytočné tajnostkárstvo.

Ohlásené demonštrácie

To, čo niekto na konferencii povie, ostáva tajomstvom. Konferencia sa riadi pravidlami Chatham House, podľa ktorých účastníci môžu použiť informácie, ktoré za zatvorenými dverami zazneli, ale nemôžu použiť žiadne konkrétne mená. Tie chýbajú aj na záverečnej správe, ktorú zverejnia po jej skončení.

Mnohým sa stretnutia nepáčia, viaceré hnutia a skupiny ohlásili demonštrácie, vrátane pravicovo-extrémistickej strany NPD a populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Mesto z bezpečnostných dôvodov zakázalo akékoľvek zhromaždenia s viac než 15 účastníkmi v okruhu hotela Taschenbergpalais, kde konferencia prebieha. Na bezpečnosť denne dohliada 400 policajtov.

„Čím menej sa o udalostiach hovorí alebo čím menej informácií je známych, o to viac majú ľudia tendenciu myslieť si, že tam skutočne ide o tajnosti, ktoré by sa oni nemali dozvedieť,“ hovorí pre Der Spiegel Eva Kimminich, kulturologička z Potsdamskej univerzity, ktorá skúma vznik konšpiračných teórií. 

Odľahčené rozhovory

Šéf užšieho vedenia konferencie, Henri de Castries, v rozhovore pre Die Welt argumentuje, že sa ľudia sústredia na tajnosti okolo Bilderbergu, hoci sa každý deň konajú „desaťtisíce stretnutí, ktorých obsah sa nezverejňuje“.

Tvrdí, že ide o neformálnu skupinu, v ktorej sa diskutuje o rôznych témach za zatvorenými dverami, aby mohli rozhovory prebiehať v odľahčenom duchu. „Nie je to parlament ani žiadna operatívna organizácia. Prečo by títo ľudia nemali mať rovnaké právo na súkromie ako každý normálny občan?“

Kritici argumentujú, že v tomto prípade ide o ľudí s veľkým vplyvom. De Castries však zdôrazňuje, že skupina neprijíma žiadne rozhodnutia, ktoré by ovplyvnili verejné dianie, len si vymieňa názory v rôznych oblastiach.

Diskutovať sa bude o Číne, Rusku, situácii na Blízkom východe a politickom dianí v USA. Súčasťou rozhovorov budú aj inovácie v technológiách.

Pre konferenciu Bilderberg bolo nahlásených vyše 20 demonštrácií. Foto: AP/tasr
Pre konferenciu Bilderberg bolo nahlásených vyše 20 demonštrácií. Foto: AP/TASR

Od roku 1954

Prvé neformálne stretnutie vplyvných ľudí z politiky, hospodárstva, vedy a médií zorganizovali v roku 1954 v Hoteli de Bilderberg v holandskom Oosterbeeku, podľa ktorého nazvali konferenciu.

Iniciátorom stretnutia bol poľský exilový politik Józef Retinger, ktorého znepokojovali protiamerické tendencie západnej Európy a chcel zlepšiť vzťahy medzi Európou a Amerikou.

Jeho nápad oslovil aj holandského princa Bernarda a belgického premiéra Paula Van Zeelanda, ktorí sa spojili s vtedajším šéfom CIA a poradcom prezidenta Eisenhowera Charlesom Jacksonom. Spolu sa im podarilo získať 50 delegátov z 11 krajín západnej Európy a Ameriky.

Z jedného stretnutia vznikla konferencia, ktorá sa opakuje každý rok bez prístupu verejnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie