Denník N

Kto môže zistiť, ako to bolo s Bašternákom? Prezident

Robert Fico a Andrej Kiska. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícii môže vláda nadávať do extrémistov a ignorovať ju. V prípade Andreja Kisku by jej to nestačilo. Prezident má navyše ústavné právomoci, ktorým sa musia podriadiť aj ministri.

Jedna vec je smútiť nad tým, že koalícia doteraz odmieta odpovedať na základné otázky súvisiace s kauzou Ficovho domáceho, Ladislava Bašternáka. Napríklad na tú, či sa už aj inokedy stalo, že vedenie finančnej správy neodoslalo sťažnosť svojich podriadených, ktorým prekážalo, že policajti zamietli prípad pod koberec. Druhá vec je, že v krajine je niekto, kto to vie zistiť – Andrej Kiska.

Keď prezident vystúpil v parlamente po schválení programového vyhlásenia vlády, kládol mimoriadny dôraz na dodržiavanie pravidiel. Vravel, že nastupujúca administratíva to má ťažšie ako ktorákoľvek od roku 1998, pričom hlavným problémom je „prudký pokles dôvery v štát“ a to, že „medzi ľuďmi narastá pocit, že nevieme pohnúť s niektorými problémami – vrátane rovnosti pred zákonom –, a že to vyzerá, akoby chýbala vôľa s nimi pohnúť“.

Čo sa týka boja s korupciou, vraj chce veriť, že „vláda si plne uvedomuje vysoký stupeň nedôvery – v politickej opozícii aj v spoločnosti – v jej schopnosť tieto zámery aj uskutočniť“, a ak by pesimisti mali pravdu, potom „politické dôsledky budú nebezpečné“. Prečo? Lebo „ak by bola súčasná vláda veľmi neúspešná v očiach väčšiny občanov Slovenska, potom sa táto väčšina občanov môže v budúcich voľbách odvrátiť od dnešnej, stále ešte demokratickej väčšiny v tomto parlamente“. Zhrnuté – ľudia štátu neveria, a ak tu nezačnú platiť pravidlá a nezačne sa s očistou, môže to zmiesť nielen túto vládu, ale celý dnešný systém.

Ako sa teda postavila koalícia k prvej kauze, v ktorej je podozrenie, že špičky Smeru kryjú podvody na DPH v miliónoch eur, ku ktorým sa ako bonus pridal príbeh o tom, ako si Bašternák vybavoval aj 150-eurovú dopravnú pokutu cez známosti na polícii? Fico sa nesťahuje, Kaliňák je vo funkcii, niektoré parlamentné výbory sa kauzou odmietajú zaoberať, iné rokujú tajne, Most so Sieťou nedodržia ani sľub na dodanie aspoň jednoduchej odpovede na Lipšicovu otázku, ako často finančná správa stopila nejakú sťažnosť. Čo môže vyvolať väčší pocit frustrácie medzi podnikateľmi, ktorí poctivo platia dane, učiteľmi, ktorí počúvajú, ako na nič nie sú peniaze, či poctivcami z polície a štátnej správy, ktorí sa snažia poriadne zdokumentovať pochybenia a vyvodiť zodpovednosť?

Problém je, že opozícia nemá dosť hlasov, koaličná časť pravice je v objatí s Ficom a Smer nemá záujem, aby sa čokoľvek vyšetrilo. A nemýľme sa – ak sa niečo z tohto podarí aspoň nejako dotiahnuť, nebude to pod tlakom Kaliňákovej inšpekcie alebo Čižnárovej prokuratúry. Bude to pod tlakom verejnej mienky. Ku ktorému by významne mohol prispieť práve prezident.

Keď už si pri zostavovaní vlády volal každého ministra, nech mu povie, čo chce robiť, nebolo by fajn zavolať si aj teraz ministra vnútra či financií, nech mu vysvetlia pozadie kauzy? Tak ako si Kotlebom prerušené divadelné predstavenie zaslúžilo gesto, nie sú ho hodné aj masívne podozrenia voči Ficovej vláde? No okrem signálov a dohovárania je tu aj formálna kompetencia – podľa ústavy má hlava štátu „právo vyžadovať si od vlády Slovenskej republiky a od jej členov informácie potrebné na plnenie svojich úloh“. Ak bude koalícia naďalej zatajovať základné veci, nebolo by dobré túto právomoc využiť?

Teraz sa definujú podmienky vládnutia na najbližšie mesiace a roky. Prezident zrejme chápe, že nemôže pokračovať atmosféra arogancie a beztrestnosti a že jediným výsledkom kauzy Bašternák nemôže zostať to, že finančná správa začne zamestnancom kontrolovať maily, aby náhodou niekto niečo nevyniesol. Parlamentnú opozíciu môže vláda až príliš ľahko odbiť tým, že sú nedôveryhodní extrémisti. Voči hlave štátu si to nedovolia. Preto sa zrejme blíži čas, aby Andrej Kiska ukázal, či je pripravený vracať štátu a jeho inštitúciám dôveru, aj keby to znamenalo vojnu so Smerom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie