Denník N

Vo Venezuele už nehľadajú jedlo v odpadkoch len najchudobnejší, hladuje celá krajina

Venezuelčan zbiera vyhodené paradajky na trhu v Caracase. Foto - ap
Venezuelčan zbiera vyhodené paradajky na trhu v Caracase. Foto – ap

Opozícia vyzbierala dva milióny podpisov na petíciu proti Madurovi. Volebná komisia však celý proces zámerne spomaľuje.

Každý večer po zotmení sa v Caracase pri kontajneroch na odpadky a na zadných dvoroch supermarketov zhromažďujú Venezuelčania a hľadajú nejaké použiteľné jedlo. Často sú to ľudia, ktorí si ešte prednedávnom mohli dovoliť oveľa viac. Študenti, dôchodcovia, ale aj drobní živnostníci či osamelé matky.

Aj to je výsledok potravinovej krízy, spôsobenej prepadom cien ropy a ekonomickou politikou prezidenta Nicolasa Madura. Tomu teraz hrozí, že v referende sa bude hlasovať o jeho odvolaní.

Agentúra AP hovorila s jedným z tých, čo chodia k odpadkom pravidelne. Julio Noguera ešte donedávna jedlo vyrábal. Pracoval v pekárni. Keď prišiel o prácu, zostalo mu málo možností. „Ak by som nehľadal jedlo tu, zomrel by som od hladu,“ priznáva.

Nevídaná bieda

Prehrabávať sa v odpadkoch však nechodia len nezamestnaní. Študentka Jhosriana Capote AP povedala, že v smetiach sa dá nájsť aj to, na čo sa v obchodoch musia vystáť dlhé rady. Státie v rade na prakticky všetko je venezuelskou realitou už dlhší čas. Rovnako ako skutočnosť, že na čiernom trhu sa za nenormálne prehnané ceny dá kúpiť hocičo.

„Pozorujeme hrozné obete, ktoré musia robiť ľudia zo všetkých vrstiev spoločnosti. Pred rokmi Venezuela nemala toľko extrémnej chudoby, čo ľudí núti, aby jedli vyhodené zvyšky,“ hovorí profesor sociológie Carlos Aponte. Podľa prieskumov z apríla si takmer polovica Venezuelčanov nemôže dovoliť tri jedlá denne.

Christian Science Monitor upozornil, že hlad zmierňuje skutočnosť, že vo Venezuele je teraz sezóna manga, kokosových orechov a papáje. Ľudia vyliezajú na stromy alebo sa dlhými palicami pokúšajú zhodiť aspoň pár plodov. „Nevyhadzujem z manga nič, dokonca ani šupu,“ povedala novinám 58-ročná Iris Garcia z Paraguany. Je však zrejmé, že ovocie nemôže nahradiť bežné jedlo, a keď sa sezóna skončí, ľudia budú len viac hladní a nahnevaní na vládu.

Prídelový systém 

Tá sa kríze snaží čeliť tým, že vytvorila prídelový systém na základné potraviny. Ten je však úplne v rukách výborov napojených na vládnu Socialistickú stranu a podľa opozície sa bežne stáva, že potraviny sú distribuované len do oblastí podporujúcich Madura, čím trestajú prívržencov opozície.

Ľudia sú čoraz častejšie v uliciach a ich demonštrácie sa končia krvavými zrážkami s políciou. Opozícii sa podarilo vyzbierať takmer dva milióny podpisov na petíciu požadujúcu odvolanie prezidenta. Volebná komisia však spomaľuje celý proces smerujúci k ľudovému hlasovaniu. Teraz napríklad oznámila, že musí preveriť 1,3 milióna podpisov na petícii, čo znamená, že všetci podpísaní sa musia dostaviť osobne a svoj podpis potvrdiť. Komisia tvrdí, že na hárkoch boli aj podpisy už nežijúcich ľudí. Opozícia však oponuje tým, že komisia napríklad neuznala ani podpisy samotných lídrov opozičných strán.

Ak sa referendum nepodarí zorganizovať do 10. januára budúceho roka, prejde funkcia prezidenta na viceprezidenta, čo nebude žiadna zmena.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie