Denník N

New York Times spomenul Kotlebu, píše o samozvaných hliadkach v strednej Európe

Článok o hliadkach vyšiel na titulnej strane New York Times.
Článok o hliadkach vyšiel na titulnej strane New York Times.

„Ľudia, ktorí s nami zvykli bojovať na uliciach, teraz v bielych košeliach sedia v parlamente,“ povedal viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel.

Hoci do týchto krajín utečencov ani nepúšťajú, ani ich vlády ich nechcú prijať a samotní migranti ich ani nepovažujú za svoje „vysnívané destinácie“, vznikajú v nich rôzne hliadky, či domobrany. Majú ochraňovať domáce obyvateľstvo pred menšinami aj migrantmi a často majú xenofóbnu rétoriku. Denník New York Times  za takúto krajinu považuje aj Slovensko.

V článku venovanom fenoménu „občianskych hliadok“ píše aj o tom, ako sa členovia Kotlebovej ĽSNS v zelených tričkách prechádzajú po vlakoch, aby „chránili občanov“ a rozdávajú letáky. Cituje aj výroky jedného z predstaviteľov strany, Mariana Magáta, ktorý utečencov označuje za „idiotov z púšte“, a popisuje aj to, ako organizácie ako Vzdor Kysuce cvičia skupiny pripravené patrolovať na uliciach, keby náhodou nejakí utečenci na Slovensko prišli.

„Toto sa môže zle skončiť. Títo ľudia nie sú pripravení, ani vybavení na to, aby riešili problematické situácie,“ povedal americkému denníku, ktorý sa v posledných týždňoch intenzívnejšie venuje problematike pravicového extrémizmu, expert na extrémiznus zo slovenského ministerstva vnútra Daniel Milo.

Noviny upozorňujú aj na to, že Kotlebova strana sa dostala do parlamentu. „Ľudia, ktorí s nami zvykli bojovať na uliciach, teraz v bielych košeliach sedia v parlamente,“ povedal viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel.

Podobné hliadky ako zakladá ĽSNS, existujú aj v Maďarsku či Bulharsku. Maďarskom síce prešlo okolo 400-tisíc utečencov, ale v krajine ich fakticky zostáva zlomok. Aj tak tam vznikli Huňadyho pohraničné hliadky, odvolávajúce sa na historickú postavu Jánoša Huňadyho, ktorý v stredoveku bojoval proti Turkom. Ich vodca Ištván Matyáš Vass tvrdí, že utečencov do Európy posielajú „sionistickí Židia, ktorí ju chcú zničiť.“

V Bulharsku zase majú skupiny brániace migrantom z Turecka prenikať cez hranice. Na sociálnych sietiach sa už objavili videá, ako členovia týchto skupín zadržiavajú utečencov a vyhrážajú sa im, aby sa vrátili späť domov do Afganistanu či Iraku. Jedného z lídrov takejto skupiny už zadržali po tom, čo neoprávnene zatkol utečencov. Spočiatku však vláda praktiky „domobrany“ ticho tolerovala, pretože cítila odpor verejnosti voči utečencom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie