Denník N

Zatkli asistenta poslanca z SaS, mal si pozrieť účty Kaliňáka a Počiatka. Prevody ukazujú na Bašternáka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované v nedeľu o 12:30. – Filip Rybanič pracuje v Tatra banke. Kaliňák hovorí, že porušenie bankového tajomstva je za hranicou akceptovateľnosti, k prevodom na účte sa nevyjadril.

  • Kaliňák informácie o platbách od firiem prepojených na Bašternáka odmieta.
  • O prípade informoval koaličných partnerov.
  • SaS hovorí o prejave vlastenectva.
  • Rajtárovho asistenta Rybaniča stíhajú na slobode.

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok o pol druhej popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke. Prišli si poňho do práce.

Stalo sa tak potom, čo v banke zaznamenali, že si Rybanič tento týždeň pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku, pri ktorej zaistili viacero jeho vecí.

Denník N zároveň zo zdroja, ktorý nebude bližšie špecifikovať, pretože je povinný ho v zmysle tlačového zákona chrániť, získal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák údajne dostal na účet spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu prijal 2. mája tohto roka.

Z údajov, ktoré má Denník N, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek, ktorý už nie je v politike. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N – Tomáš Benedikovič

O peniazoch mlčí

„Minister vnútra Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom s cieľom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin,“ napísal Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

K prevodom sa Kaliňák nevyjadril. Neodpovedal na otázky, o aké pôžičky išlo, či pri týchto transakciách prišiel do obchodného styku aj s Bašternákom a či to malo vplyv na to, že polícia poriadne nevyšetrila Bašternákove podozrivé nadmerné odpočty DPH.

„Je to náš človek“

Bašternák si po voľbách 2012 uplatnil od štátu vratku 2 milióny eur pri kúpe siedmich bytov. Tvrdí, že za ne zaplatil 12 miliónov eur v hotovosti, hoci ich hodnota bola približne 1,5 milióna eur. Podozrivú transakciu si všimol Kriminálny úrad finančnej správy, polícia však jeho trestné oznámenie v roku 2014 odmietla a podozreniami sa nikto ďalej nezaoberal. Bašternákovi v ten rok vyplatili na vratkách ešte ďalších 6 miliónov eur.

V roku 2012 si podľa úradného záznamu policajta Bašternák u policajných funkcionárov vybavoval, aby nemusel platiť pokutu 150 eur. „Je to náš človek,“ povedal podľa záznamu policajtovi jeho nadriadený a chcel od neho, aby Bašternáka pustil. Policajt to odmietol urobiť.

„Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka, či už priamo, alebo sprostredkovane,“ napísal Netík.

Minister podľa hovorcu o prípade informoval aj svojich koaličných partnerov, „a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty“.

Rajtárovho asistenta stíhajú na slobode.

Kaliňák, ktorý pre kauzu Bašternák tento týždeň čelil v Národnej rade opozičnému pokusu o odvolanie, sám pred niekoľkými dňami zverejnil daňové tajomstvo, keď na tlačovej besede vyhlásil, že Bašternákovi bola vyplatená vratka aj za vlády Ivety Radičovej v hodnote 3,6 milióna eur. Daňové tajomstvo týkajúce sa firiem Igora Matoviča zverejnil pred voľbami aj premiér Robert Fico.

Plagát Ladislava Bašternáka v parlamente počas schôdze, na ktorej opozícia chcela odvolať Kaliňáka. Foto N – Vladimír Šimíček
Plagát Ladislava Bašternáka v parlamente počas schôdze, na ktorej opozícia chcela odvolať Kaliňáka. Foto N – Vladimír Šimíček

16 miliónov za 12 rokov

Kaliňák tvrdí, že s Bašternákom roky nie je v kontakte. Počas schôdze o jeho odvolaní, ktorá sa udiala minulý týždeň, na otázku poslanca SaS Rajtára, či prijal v minulosti nejaké finančné plnenie od firiem spojených s Bašternákom, minister v sále odpovedal, že nie.

„Každá práca s klientskymi dátami je prísne kontrolovaná a zaznamenávaná,“ napísala v stanovisku hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová s tým, že každé podozrenie z úniku dát by okamžite riešili. „Upozorňujeme na skutočnosť, že bližšie informácie neposkytujeme k žiadnemu prešetrovaniu až do jeho úplného ukončenia.“

Štát vyplatil za posledných dvanásť rokov Bašternákovi vratky za približne 16 miliónov eur. Prípad podozrivých vratiek po tom, čo o odmietnutí vyšetrovať ho informovali Denník N a Trend, polícia znovu otvorila.

Video: Kaliňák: Peniaze od firiem Bašternáka som nedostal
(autor: Martina Pažitková)

SaS: Je to prejav vlastenectva

„Na základe informácií, ktoré som získal pri výkone poslaneckého mandátu, z tohto miesta vyzývam špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby na výpoveď môjho asistenta nazeral ako na akt vlastenectva a zároveň ako na ďalší dôkazový materiál týkajúci sa podozrení z daňových podvodov obrovského rozsahu, ktorým čelí podnikateľ Ladislav B.,“ povedal poslanec Rajtár.

„Vždy som pochyboval o tom, že rozprávkové príjmy Roberta Kaliňáka sú výsledkom obchodovania na burze cenných papierov. Moje pochybnosti sa potvrdzujú,“ povedal Rajtár.

Daniel Lipšic, ktorý tiež prišiel na tlačovú besedu SaS, povedal, že polícia už tri mesiace vedie trestné stíhanie vo veci ohrozenia daňového tajomstva v prípade Igora Matoviča. „Je to rovnaký trestný čin. Keď porovnáme dnešnú situáciu, tak v priebehu jedného dňa boli urobené všetky invazívne úkony. Ak je podozrivým Robert Fico, úkony nie sú vykonávané,“ hovorí Lipšic.

Rybaničovi podľa neho nebolo umožnené zavolať advokáta a získať právnu pomoc a jeho práva boli porušované.

„Pred niekoľkými rokmi boli zverejnené na internete bankové prevody Gábora Grendela. Informoval som vtedy ministra Kaliňáka, že tieto informácie unikajú z finančnej polície. Do dnešného dňa minister Kaliňák únik informácií rovnakého charakteru nepreveril,“ hovorí Lipšic.

„Státisíce eur na účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, milióny korún na účet ministra dopravy a predtým ministra financií Jána Počiatka – to sú masívne podozrenia,“ povedal o prevodoch predseda SaS Richard Sulík. Premiéra Roberta Fica vyzval, aby „okamžite odvolal“ Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra. Sulík tiež vyzýva Fica, aby sa vysťahoval z bytu v Bonaparte. „Verejnosť nevie nič o tom, ako si premiér môže dovoliť bývať v byte, ktorý má miliónovú hodnotu.“

SaS o Rybaničovi nechce bližšie hovoriť; jeho konanie, na rozdiel od Kaliňáka, nepovažujú za nebezpečné. „Mimoriadne nebezpečné je konanie pána Kaliňáka, zažili sme to na množstve prípadov,“ povedal Sulík.

Lipšic sa pýta Kaliňáka, kde bol a čo robil, keď sprístupňoval daňové dokumenty Robert Fico.

Poslanec SaS Alojz Baránik hovorí, že „je v silách Roberta Kaliňáka rozkryť to, aby pán Turčan ako advokát uviedol, koho zastupuje, v koho mene koná a kto je ovládajúcou osobou v tejto spoločnosti“.

Kaliňák povedal, že je „pripravený pred špeciálnym prokurátorom kedykoľvek vyvrátiť tieto obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov“.

Bugár problém nevidí

NAKA vydala stanovisko, v ktorom o zatknutí Rybaniča píše, že začala konať na základe oznámenia banky, ktorá sama označila páchateľa. Odmietajú, že by porušili Rybaničove práva. „Všetky úkony boli urobené pod dozorom a so súhlasom dozorového prokurátora, respektíve sudcu pre prípravné konanie.“

SNS reagovala, že Kaliňáka nebude komentovať. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dôvod na odvolanie nevidí: „Predseda Mosta-Híd mal možnosť nahliadnuť do dokumentov. Tie nepotvrdzujú obvinenia, ktoré na adresu Róberta Kaliňáka adresovali opoziční poslanci. Podľa strany Most-Híd každý trestný čin musí byť riadne vyšetrený. To platí tak pre Bašternákove kauzy, ako aj pre porušovanie bankového tajomstva kýmkoľvek.“

Strana Sieť vo svojej reakcii na Kaliňákove prevody napísala: „Ani vyšetrovanie Bašternáka, ani vyšetrovanie Rybaniča nebudeme ovplyvňovať artikuláciou politických postojov k nim. Od výsledku oboch pritom závisí, či sa pohneme k vláde práva alebo k studenej občianskej vojne.“

Spoločnosť B.A. Haus, v ktorej bol do roku 2013 konateľom Ladislav Bašternák, vlastní nehnuteľnosť v dome vedľa Roberta Kaliňáka. Týždenník Trend informoval, že B.A. Haus od 2008 vlastnil s Bašternákom Marek Turčan, Kaliňákov kolega z advokátskej kancelárie.

Keď B.A. Haus kúpila nehnuteľnosti na Sklenárskej ulici, Kaliňák kúpil svoje na tom istom mieste na druhý deň. Kaliňák a B.A. Haus v bytovom dome vlastnia väčšinu. Turčan a Kaliňák si spolu uvádzajú trvalý pobyt na Haanovej 17. Turčan podľa Trendu pôsobil vo viacerých firmách, kde bol predtým Kaliňák. Turčanova firma vlastní aj byty v Bonaparte.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie