Denník N

Analýza: S čím prišli na majstrovstvá Rusi? Kam to dotiahnu?

Ruská fanúšička. Foto - TASR
Ruská fanúšička. Foto – TASR

Pod taktovkou Leonida Sluckého to Rusko pravdepodobne nedotiahne až na pohár, ale na postup zo skupiny určite má

Píše Goša Černov, článok uverejňujeme so súhlasom The Guardian

Leonid Sluckij sa stal trénerom ruskej reprezentácie minulé leto, po tom, čo pretiekol pohár trpezlivosti s Fabiom Capellom. Avšak Leonid sa nevzdal svojich povinností v CSKA Moskva, a tak nemal veľa času prísť s novou stratégieou pre národný tím. V podstate možno povedať, že Sluckij prevzal najlepšie prvky svojho klubu a pokúsil sa ich aplikovať v reprezentačnom mužstve.

Prvým problémom, na ktorom sa Sluckij zasekol, je formácia. Capello mal tendeciu využívať viacero herných systémov, ale nový tréner trvá formácii 4-2-3-1, ktorú ordinoval aj v CSKA Moskva. Spolieha sa na dvoch stredných obrancov – jedným z nich mal byť hráč CSKA Alan Džagojev, avšak zlomená noha ho prinútila vzdať sa národného dresu. Ten pravdepodobne prevezme Denis Glušakov zo Spartaku.

Džagojevovo zranenie bolo tvrdým úderom, ale nie je jediným nedotknuteľným hráčom reprezentácie. Igor Akinfejev, Sergej Ignaševič a Vasil Berezuckij hrali v počiatočnej jedenástke väčšinu uplynulej dekády, pričom poslední dvaja, na poste zadných centrov, sú najväčšou slabinou tímu. Ignaševič má 36 rokov a Berezuckij oslávi svoje 34. narodeniny 20. júna – v deň posledného zápasu skupiny proti Walesu. Ostatní prichádzali a odchádzali, ale nenašiel sa nikto, kto by bol adekvátnou náhradou na ich posty.

Fanúšikovia Ruska vyvolali konflikt na zápase s Anglickom. UEFA pre to pohrozila tímu vylúčením z ME. Foto - TASR
Fanúšikovia Ruska vyvolali konflikt na zápase s Anglickom. UEFA pre to pohrozila tímu vylúčením z ME. Foto – TASR

Sluckij nie je priaznivcom príliš nátlakovej hry, čo je pravdepodobne dôvod, prečo najčastejšie využíva iba jedného, hlboko vsadeného stredopoliara – zvyčajne Igora Denisova alebo Glušakova. Na tento post môže nastúpiť aj kapitán tímu – Roman Širokov.

Rusko disponuje dostatočnou zásobou hráčov aj na krídlach. Na ľavo je najlepšou voľbou Oleg Šatov zo Zenitu Petrohrad, kým napravo bude pravdepodobne Alexander Kokorin. Prípadne môže byť vzadu ako druhý útočník. Najprobelmatickejšia je úloha hráča číslo desať, pretože Širokov, ktorý počas väčšiny kvalifikačných zápasov hral ako útočný stredopoliar, nie je v požadovanej forme. Ak sa nepostaví na nohy, jeho miesto nahradí Oleg Ivanov z Tereku Groznyj alebo Pavel Mamajev z Krasnodaru.

V CSKA Sluckij najradšej hrá s malým, rýchlym, osamelým útočníkom ako je Seydou Doumbia alebo Ahmed Musa. Zdá sa, že teraz si na tento post vyberie jedného z dvoch mladších hráčov – Arťoma Dziuba zo Zenitu Petrohrad alebo Fyodora Smolova. Obaja majú za sebou sezónu, v ktorej sa predviedli vo vynikajúcej forme.

Vasilij Berezuckij sa raduje zo svojho gólu na 1:1 v nadstavenom čase zápasu B-skupiny na majstrovstvách Európy medzi Anglickom a Ruskom. Foto - TASR
Vasilij Berezuckij sa raduje zo svojho gólu na 1:1 v nadstavenom čase zápasu B-skupiny na majstrovstvách Európy medzi Anglickom a Ruskom. Foto – TASR

Ktorý Ruský hráč na ME prekvapí?

Pavel Mamajev alebo Fjodor Smolov. Tento pár z FC Krasnodar už ohúril počas uplynulej sezóny. Smolov strelil v Ruskej Premier League viac  ako 20 gólov, pričom tesne za chrbtom mu zväčša asistoval Mamajev. Ten má miesto v jedenástke skoro isté pre Širokovovu slabú kondíciu. Smolov bude súťažiť o pozíciu osameleho útočníka s Dziubom, pričom ak vyhrá, môže byť smrtiacou hrozbou.

A kto bude sklamaním?

Alexandr Kokorin. Sluckij ho používa na pravom krídle, čo značne limituje jeho schopnosti, i keď to nie je jediný možný dôvod jeho pravdepodobného zlyhania. Kokorin pretrpel hroznú sezónu, v drese Dynamo Moskva odohral iba osem zápasov, predtým, ako sa presunul do Zenitu, kde mal podobné ťažkosti dostať sa na ihrisko. Vo Francúzsku si určite zahrá, ale nemusí to dopadnúť dobre.

Ako ďaleko sa Rusko pokúsi ísť?

Rusko malo, zdá sa, vždy najväčšie problémy, pokiaľ začínalo v ľahšej skupine. Tak to bolo na Euro 2012 a aj na Svetovom pohári 2014, kde tím padol hneď na začiatku, hoci čelil poraziteľným protivníkom. Tentokrát to vyzerá, že to Rusko dotiahne do šestnástky. Ďalší postup bude závisieť na súperoch, pričom možnosti sa značne odlišujú v závislosti od kvality protihráčov. Realisticky nie je pravdepodobné, že Rusko zaútočí na pohár, ľudia doma veria, že štvrťfinále bude “stropom”.

Zaujímavosti o hráčoch

Igor Denisov

Je považovaný za jediného nekomunikatívneho hráča tímu. Denisov je vždy mrzutý a rozhovory poskytuje veľmi vzácne. V roku 2013 opustil svoj domáci klub – Zenit Petrohrad – so škandálom na krku. Krátko po Hulkovom príchode žiadal Denisov zvýšenie platu. Jeho požiadavku zamietli a fanúšikovia ho začali prezívať “Peňazov” (Moneysov). 

Alexander Samedov

Alexander je vášnivým fanúšikom NBA, hral za štyri rôzne Moskovské kluby, ale Ruskú Premier League nikdy nevyhral. Jeho otec pochádza z Azerbajdžanu, a tak dostal Alexander na začiatku svojej kariéry možnosť vybrať si, ktorý národ chce reprezentovať. Evidentne si vybral dobre.

Oleg Šatov

Tento bývalý hráč futsalu minulú jar povedal, že byť profesionálnym futbalistom je jedna z najťažších prác na svete. Po tomto interview si ho fanúšikovia poriadne doberali a Šatov si dal sľub mlčanlivosti. Nedávno sa Oleg vyjadril, že ak Rusko získa vo Francúzsku pohár, znova bude rozprávať.

Fiodor Smolov

Pred pár rokmi bol Smolov obľúbeným terčom posmechu: mal aféru s ruskou levicou salónov – Viktoriou Lopirevovou a skóroval jeden „až“ dva góly za sezónu. Po rozchode začal Smolov zázračne hrať lepšie – len za posledné dve sezóny nastrieľal tridsať gólov.

Arťom Dziuba

Arťom má v tíme najostrejší jazyk. Unaia Emeryho – vtedajšieho trénera Spartaku Moskva – nazval “Trenerišenka” – čo možno preložiť ako tréner – príbuzný alebo prenajatý tréner. Hlavnú hviezdu Zenitu – Hulka nazval “náš obľúbený tučko”.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie