Denník N

Na účet Kaliňáka

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Robert Kaliňák nemôže byť ďalej ministrom. Každá ďalšia informácia ukazuje, že jeho svet nie je len svetom kešu a plných kufríkov peňazí, ale najmä: svet Roberta Kaliňáka je ten istý ako svet Ladislava Bašternáka.

Ladislav Bašternák sa za posledné mesiace stal symbolom korupčného vládnutia Smeru. Miliónové podvody na daniach, ktoré Kaliňákova polícia a prokuratúra ani len nevyšetrovali. Pokuty za priestupky v miliónovom aute, ktoré policajti riešia na telefóne, lebo Bašternák „je náš človek“. Miliónový byt premiéra Roberta Fica, ktorý si od Bašternáka prenajíma za kamarátsku cenu, a teraz peniaze, ktoré poletujú medzi Kaliňákom a bývalou Bašternákovou firmou.

Viac podozrení si už človek asi ani nevie a nechce predstaviť. Sieť medzi Kaliňákom a Bašternákom je podstatne pevnejšia ako tá v koalícii.

Video: Kaliňák: Peniaze od firiem Bašternáka som nedostal
(autor: Martina Pažitková)

Napriek tomu je posledná časť príbehu Kaliňákovho konca veľmi dramatická a rozporuplná. O pohybe na účte ministra sme sa dozvedeli len preto, že niekto porušil bankové tajomstvo. V normálnom politickom súboji by to malo byť nepredstaviteľné.

Lenže toto už dávno nie je normálny politický súboj. A tu padá vina opäť na Kaliňáka a jeho premiéra Fica. Boli to práve oni, kto sa ako prví rozhodli porušiť toto tajomstvo. Zúfalí z klesajúcich preferencií pred voľbami vytiahli na Igora Matoviča jeho dane. Vtedy to považovali za dobrý nápad – teraz sú pobúrení, že sa niečo podobné deje im.

Krok asistenta poslanca Rajtára je z kategórie neprijateľných. Presne tak, ako to bolo v prípade Fica a Kaliňáka pri Matovičovi. Jedinou poľahčujúcou okolnosťou je, že na rozdiel od premiéra a ministra vnútra na to opozičný asistent nemohol zneužiť štátny aparát. Je to zásadný rozdiel, ale jediný.

Napriek tomu sme sa rozhodli s týmito informáciami pracovať. Poznať svet ministra Kaliňáka, ktorý je podozrivý, že roky kryje Ladislava Bašternáka, je vo verejnom záujme. Verejnosť má právo poznať, kto a ako tu vládne. V momente, keď krajinu roky držia v rukách Fico s Kaliňákom, sa už vytratila istota, že by to riadne a dôkladne vyšetrili polícia a prokuratúra. Preto sa aspoň trochu dá pochopiť aj zúfalo neospravedlniteľný krok opozičného asistenta. To však neznamená, že to je správne.

Tretia Ficova vláda vykrikovala, že bude stavať múr pred nesystémovosťou, neštandardnosťou a chaosom, ktorý by prišiel s opozíciou. Neprešlo ani sto dní a je jasné, že ich predstava o normálnej vláde je desivá. Kufre plné peňazí, naši ľudia, zviazané ruky vyšetrovateľov a neohrozenosť vládcov, ktorí môžu robiť akékoľvek svinstvá.

Predstava, že v tomto žijeme, je desivá. Zistenie, že normou sa stalo porušovanie zákonov, tomu nepomáha. Ak sa však má niečo zlepšiť, ak má znovu naskočiť aspoň nádej, musí v politike skončiť Robert Kaliňák a s ním aj jeho a Ficov štýl ovládania moci. Toto bahno, do ktorého sme s Bašternákom padli, ide totiž na jeho účet.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie