Denník N

Rybaničova výpoveď: Bašternákove vratky ma šokovali, tak som sa pozrel na účty Kaliňáka, Počiatka a Kočnera

Filip Rybanič sa vo výpovedi priznal, že si účty Kaliňáka, Kočnera a Počiatka pozrel z vlastnej zvedavosti a informácie o nich dal médiám. Vedel o tom aj poslanec Rajtár.

V stredu tento týždeň mal Filip Rybanič 24 rokov a oslavovať ich mohol ako verejnosti neznámy človek. Od soboty poobedia je už verejne známy ako ten, kto získal detaily o bankových prevodoch na účtoch Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka (obaja Smer).

V Tatra banke začínal v roku 2013 ako servisný poradca a už približne o rok sa stal obchodným poradcom. Dnes je asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára a v piatok ho na 15 hodín zaistila polícia. Svoju kariéru v noci z piatka na sobotu popísal vyšetrovateľovi Mariánovi Kučerkovi vo výpovedi, ktorú má Denník N k dispozícii.

Rybanič sa v Tatra banke staral o klientov s ročným obratom nad 100-tisíc eur. Predával im bankové a poistné produkty, analyzoval ich. V banke sa zoznámil a neskôr skamarátil aj s klientom, ktorý bol Rajtárovým spolužiakom zo základnej školy.

Keď sa Rajtár v januári 2015 vrátil z Hongkongu, kde štyri roky pracoval ako vedúci ázijskej sekcie v Unicredit Bank, Rajtárov spolužiak oboch zoznámil. Rajtár sa v marci 2016 stal poslancom a s Rybaničom sa dohodli, že mu bude robiť asistenta. Postupne sa aj skamarátili.

„Pri niektorom rokovaní mi Jozef Rajtár povedal, že má informácie na Kaliňáka, ktorého chcú odvolávať. Rozprával mi, že vyšli najavo nejaké veci ohľadom nejakého Bašternáka,“ popisuje sled udalostí Rybanič vo výpovedi a pokračuje tým, ako mu poslanec SaS povedal o tom, že finančná správa predložila poslancom finančného výboru zoznam všetkých vratiek, ktoré štát vyplatil podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi za posledných dvanásť rokov. Dohromady ide o 16 miliónov eur.

„Po týchto – pre mňa šokujúcich – zisteniach som sa následne v práci pozrel na účty osôb Jána Počiatka, Roberta Kaliňáka, Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka.“

Video: Kaliňák: Peniaze od firiem Bašternáka som nedostal
(autor: Martina Pažitková)

Čo spája Kočnera a Bašternáka s ministrami

Všetkých štyroch spája kauza, v ktorej je Bašternák podozrivý, že si neoprávnene od štátu uplatnil vratku DPH vo výške 2 milióny eur.

Kočner postavil komplex Five Star Residence, v ktorom Bašternák kúpil sedem bytov za 12 miliónov eur, hoci ich trhová hodnota bola okolo 1,5 milióna. Tvrdí, že platil v hotovosti. Polícia, ktorej šéfov vymenoval Kaliňák, sa prípadom napriek žiadosti Kriminálneho úradu finančnej správy odmietla zaoberať.

S Počiatkom vlastní Bašternák príjazdovú cestu k ich rovnakým chalupám na Donovaloch a spolu s Kaliňákom ich spájajú aj prepojenia v obchodnom registri. Počiatek a Kaliňák obchodovali s ľuďmi, s ktorými obchoduje aj Bašternák.

Video: Bugár: Kaliňák nemal k Bašternákovi blízko, nie je to kauza
autorka: Martina Pažitková

Prečo to zverejnil

Rybanič tvrdil, že informácie, ktoré zistil, posunul médiám a Rajtár o tom vedel. „Dôvod, prečo som poskytol tieto informácie, bolo dianie na politickej scéne,“ vysvetľoval. To, že si pozrel účty, urobil podľa svojich slov sám od seba. „Robil som to dobrovoľne, bez prísľubu nejakej odmeny. Robil som to z vlastnej zvedavosti,“ vypovedal.

Keď o tom, že si účty pozrel, povedal Rajtárovi, poslanec bol podľa neho prekvapený.

Zápisnicu o výsluchu podpísal o trištvrte na dve v noci. Na začiatku je poučenie, z ktorého vyplýva, že Rybanič súhlasí s tým, že nepotrebuje pri žiadnych úkonoch právnika. Policajti na to svedkov alebo potenciálnych páchateľov nahovárajú bežne. Uľahčuje im to robotu (nemusia ladiť termíny úkonov s právnikmi) a ľuďom za to sľubujú rýchle konanie.kauza_basternak

Záznamy o prevodoch našli v aute

Rybaničovu obhajobu prevzal opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova). Voči vzneseniu obvinenia podá sťažnosť a v nej chce spochybniť aj zákonnosť Rybaničovho výsluchu. Výpoveď by podľa neho nemala byť použiteľná v ďalšom trestnom konaní. Tvrdí, že Rybanič si neuvedomoval, čo robí, keď sa vzdal právnika; policajti údajne asistentovi poslanca SaS povedali, že ak chce právnika, ten príde až v pondelok ráno a dovtedy bude celý víkend v policajnej cele. V SaS hovoria, že ako mladý človek mal strach a nevedel, čo sa deje, čo ho môže čakať.

Polícia v tlačovom vyhlásení odmietla, že by postupovala nezákonne, a tvrdí, že všetky úkony sa diali pod dozorom a so súhlasom prokurátora a sudcu pre prípravné konanie.

Rybaničovi polícia prehľadala auto aj byt. Súhlas na to dal prokurátor Bystrík Palovič. V aute našli záznamy o prevodoch na účtoch Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Obom im posielala peniaze firma B.A. Haus, v ktorej do októbra 2013 pôsobil Bašternák – podnikateľ, ktorý prenajíma byt premiérovi Robertovi Ficovi. Rybanič povedal, že si prevody, ktoré si pozrel, odfotografoval mobilom priamo z obrazovky a potom si ich vytlačil.

Trestné oznámenie na svojho zamestnanca už podala Tatra banka a polícia Rybaniča obvinila z ohrozenia bankového tajomstva. Podľa paragrafu, z ktorého ho obvinili, mu hrozí trest tri až osem rokov väzenia. Polícia tvrdí, že sa dopustil trestného činu „závažnejším spôsobom konania“, pretože porušil dôležitú povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zamestnania.

Kaliňák konanie poslaneckého asistenta a zamestnanca banky označil za „veľmi nebezpečné“ a je to podľa neho „evidentný trestný čin za hranicou akceptovateľnosti“. Splátky pôžičiek od B.A. Haus minister vysvetliť odmieta.

SaS tvrdí, že na Rybaničovo konanie sa treba pozerať ako na „akt vlastenectva“, a vyzvala špeciálneho prokurátora, aby preveril, aké peniaze Kaliňák na účet dostával.

Opozícia už  ministra vnútra vyzvala, aby odstúpil z funkcie, ale on na to nevidí dôvod. Zastal sa ho predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý vyhlásil, že videl dokumenty a tie žiadne podozrenia na Kaliňáka neukazujú. SNS odkázala, že sa k prípadu počas prebiehajúceho vyšetrovania nebude vyjadrovať; Sieť na otázky neodpovedala.

Ak Kaliňák neodstúpi, opozícia pripravuje schôdzu na jeho odvolanie, hoci v utorok už schôdza o jeho odvolaní pre kauzu Bašternák prebehla a koalícia Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete ministra vnútra podržala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Robert Kaliňák

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie