Denník N

Nový predseda KDH Hlina: Je čas vyhnať Sulíka z nášho rybníka

Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič
Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekedy vám musí vybehnúť úsmev, keď vidíte, kto všetko sa tu označuje za konzervatívca, vraví Alojz Hlina. V župných voľbách by rád stál proti Smeru.

Delegáti snemu KDH vás zvolili už v prvom kole, pomerne jasnou väčšinou. Prekvapilo vás to?

Budem úprimný, prekvapilo. Prvotná emócia je silná, ale teraz ma už bije k zemi zodpovednosť. Naozaj cítim obrovskú zodpovednosť. Nechcem byť patetický, ale nechcem sklamať dôveru, ktorú som dostal.

Aké bude Hlinovo KDH?

V prvom rade, nebude to Hlinovo KDH. Bude to KDH za éry predsedu Hlinu. Človek dokáže urobiť sám veľa, ale v politike musíte robiť s ľuďmi. To je moja stratégia: vytvoriť funkčný tím a namotivovať ho. Slovenská politika pôsobí vyhoreto, je to ako keby také utrpenie. Ľudia nemajú pocit, že politika má ešte zmysel, myslia si, že všetci, ktorí tam sú, len hrabú pre seba a nič nerobia.

Nie je to tak?

Áno, je veľa ľudí v politike, ktorí by v politike byť nemali. Ale sú aj iní. Pápež František povedal, že nemôžete robiť politiku, ak nemáte radi ľudí. To je pre mňa inšpirujúce. Ak ako politik vidím, čo sa ľuďom robí, nemôžem mlčať. A ani nebudem. To k nám kresťanským demokratom a konzervatívcom patrí – nemlčať, keď sa ľuďom ubližuje, keď sa deje krivda. Vo svojom prejave som okrem toho povedal, že chcem hľadať pozitívne veci, lebo negativizmu je toľko, že by sa dal exportovať.

Pri KDH bol pocit vyhoretia veľký. Vy ste známy skôr ako excentrický politik, ktorý voličov oslovuje výraznými aktmi. Prestane byť teda KDH nudné a – keď to preženiem – bude voziť tanky pod okná bývalých komunistických papalášov?

Predstavil som základnú filozofickú víziu, aby sme si mali čo nalepiť na okno kancelárie. Teda že sme konzervatívci. Budeme definovať aj svoje témy, hoci ako mimoparlamentná strana svetový mier nevybavíme. Nakoniec, parlament je plný ľudí, ktorí vedia o svetovom mieri hovoriť aj týždeň. Vyberieme si témy, kde vieme urobiť nejaký uchopiteľný výsledok, v nich budeme držať ako buldoci. Aby sme mohli povedať – ani sme neboli v parlamente a toto sme dokázali. A ak budeme v parlamente, tak dokážeme viac. No aby sme dosiahli nejaký výsledok, nemôžeme do redakcie Denníka N len poslať nejakú popísanú A4-ku s tlačovou správou a čakať, či ju uverejníte. Musíme našu tému otvoriť spôsobom, ktorý sa nebude dať ignorovať.

Skúste menovať aspoň jednu z tém, ktoré by malo KDH otvárať.

Chcem,  aby sme si v KDH urobili programové stretnutie, kde sa na nich dohodneme. Na tomto stretnutí ponúknem ako naše témy rómsky problém, poľnohospodárstvo a prospotrebiteľskú agendu. To navrhnem, ale oficiálny výstup bude až po tomto našom stretnutí.

Napríklad rómsku otázku si prisvojuje nielen Kotlebova strana, ale po novom aj Sme rodina, ktorá o sebe tiež hovorí ako o skôr konzervatívnom hnutí.

(smiech)

Spýtam sa takto: neobsadzujú konzervatívny priestor už iné strany – či už Kollár, alebo hnutie OĽaNO?

Viete, mohol som vám na otázku o našich témach povedať, že chceme spravodlivý štát alebo funkčné školstvo, veď kto by to nechcel. Ale bavme sa o tom, aké máme možnosti. Keď sa KDH podarí zachrániť, budeme mať priestor venovať sa aj týmto väčším témam. No teraz potrebujeme istú postupnosť. A k tým konzervatívcom: niekedy žasnem, kto všetko sa tu označuje za konzervatívca. O chvíľu už aj komunisti povedia, že sú konzervatívci. V skutočnosti sme konzervatívci my. Na Slovensku bude veľa ľudí, ktorí budú chcieť voliť skutočných konzervatívcov, a tam budeme stáť my, aby sme im povedali, že sme tu. My sme konzervatívci.

Pri Borisovi Kollárovi ste sa zasmiali.

Nechcem nikoho menovať, ale niekedy vám musí vybehnúť úsmev, keď niekto hovorí, že v tej alebo onej strane sú konzervatívci. To je nonsens. Plnohodnotní konzervatívci sme my, vždy – či v nedeľu ráno, alebo v pondelok večer. Žiadna predajňa s rozličným tovarom.

Bude KDH pod vaším vedením postupovať samostatne? Nemáte v plánoch zbližovať sa s nejakou parlamentnou stranou?

My hlavne budeme chcieť, aby sa naspäť definovala politologická mapa, ktorá sa v marci na Slovensku zrušila. Liberáli nie sú liberáli, sociálni demokrati nie sú sociálni demokrati, existuje tu množstvo útvarov a úkazov. Keď máte mapu, dôjdete do cieľa. Čo sa týka spolupráce, keď sa pozerám na komunikáciu pána Sulíka, mám chuť mu navrhnúť, či nechce vstúpiť do KDH. My by sme ho asi neprijali, ale on je teraz v našom rybníku a robí nám tam šarapatu. Ja ho neodsudzujem, naopak, ako machiavellista to robí dobre. S Richardom Sulíkom sa dá dobre spolupracovať v niektorých ad hoc situáciách, ale potrebujeme si vyjasniť „základné parametre“.  Videl, že sme slabí, preto v našom rybníku loví. Teraz mu musíme dať jasný signál, že je čas sa odobrať preč. Jadro jeho voličov sú liberáli, tak nech sa venuje im.

Na budúci rok sú župné voľby. Aká je vaša predstava? Ktoré strany by vám mali byť bližšie pri vytváraní koalícií?

Princíp je jasný. Konzervatívci v normálnej krajine stoja oproti sociálnym demokratom. Tak sa budeme snažiť postupovať. No s kým spolupracovať, to sa uvidí. Je to také multi-kulti, že teraz ťažko povedať, s kým to pôjde. Veď niektorí nevedia spolupracovať ani sami so sebou.

Most-Híd, Sieť a KDH sa ešte pred voľbami považovali za najbližších partnerov. Dnes sú dve z týchto strán vládne a reálne zvažujú v župných voľbách spoluprácu s koaličnými stranami, teda so Smerom a SNS. Vy by ste sa teda k nim nepridali?

Nechcem predbiehať, lebo to nemám zatiaľ premyslené a nemáme ani definovanú stratégiu hnutia. Verím, že ak ju zadefinujeme, budú ju dodržiavať všade, vo všetkých okresoch. V každom prípade, musíme postupovať tak, aby to malo logiku. Sme konzervatívci a konzervatívci stoja oproti sociálnym demokratom. Ja síce hovorím, že smeráci sú takí údajní sociálni demokrati, ale čert to ber, nech teda sú. No potom by sme my mali stáť oproti nim.

Vy neuvažujete, že by ste kandidovali na post bratislavského župana? V minulosti ste k tomu mali blízko.

Nie, určite nie. Nechcem byť zberateľ funkcií, chcem sa sústrediť na to, aby som bol dobrý predseda KDH. Viete, orol muchy nechytá. Nechcem, aby to bolo zle pochopené, ale ako predseda strany by ste nemali paberkovať. Ja budem chcieť postaviť silnú stranu, ktorá bude významnou súčasťou politiky a bude mať účasť v parlamente.

Čiže vaše ambície sú vyššie ako byť županom?

Nie je to o tom, že vyššie. Predseda strany má mať ambíciu byť v parlamente. Ale tak čo, mám byť miestnym poslancom? Budeme mať dostatok ľudí, ktorí za nás budú kandidovať. Už teraz môžem povedať, že špeciálne v Bratislave budeme mať možno až prekvapujúco dobrého kandidáta.

Prezraďte koho.

V KDH bol zakopaný diamant, ktorý teraz odkopávame. Ale meno zatiaľ nepoviem.

Na sneme KDH boli aj bývalí predsedovia Čarnogurský, Hrušovský a Figeľ. Podporil vás niektorý z nich verejne?

Nie a je to dobre. Oceňujem, že všetci traja bývalí predsedovia sú profesionáli. Vnútrostranícky zápas bol rozbehnutý a ich zásah by sa mohol vnímať kontraproduktívne. Pre stranu bolo dobre, že sa všetci traja držali bokom. Ale mali sme na záver spoločnú fotku a nikto z nich nepovedal, že sa so mnou odfotiť nechce.

KDH malo tradične dobré vzťahy s Konferenciou biskupov Slovenska a katolíckou cirkvou. Ako to bude do budúcna?

Určitá konfesná previazanosť s rímsko-katolíckou cirkvou nám skôr ublížila. Paradoxne, bola skôr v mysliach ľudí, ako že by išlo o skutočnú previazanosť. Keď som bol v Hanušovciach, jeden pán mi povedal: „Pán Hlina, poznám vás, ste super, ale ja som evanjelik a ja nemôžem voliť KDH.“ Naozaj to tak niekedy vyzeralo, že evanjelik bude radšej voliť komunistu ako KDH.

Vy to chcete zmeniť?

Mojou úlohou je aj vyslať signál, že nie sme úzko konfesná strana. Chcem, aby nás volili kresťania, ale aj tí, ktorí sú konzervatívci, no kresťania nie sú. Viete, my to máme ťažké. Keď to zjednoduším, človek, čo nie je kresťan, pokojne môže byť dobrý človek, no kresťan ním byť musí. Optika voči nám je prísna – keď nie je dobrým človekom kresťanský politik, je to hotové zúfalstvo. Problémom bolo aj to, že každá chyba našej práce sa zvykla zjednodušene pripisovať aj cirkvi a viere. S konfesnou previazanosťou sa skrátka musíme poctivo vyrovnať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie