Denník N

Wienk: Chceme zabrániť zneužívaniu Bielej vrany, pri Suchánkovi sme to podcenili

Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play.
Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play.

Šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk hovorí, že rada Bielej vrany podcenila prípad Alana Suchánka. Ak by mali informácie ako dnes, ocenenie by nedostal.

Čo zlyhalo, keď ste sa rozhodovali, či udelíte Alanovi Suchánkovi ocenenie Biela vrana? 

Zlyhal náš úsudok. Keď sme udeľovali ocenenie, vedeli sme, že samotný čin je nespochybniteľný, naozaj silný, pravdivý a správny. Ale prehliadli sme podozrenia, ktoré vychádzali z nedôveryhodného zdroja (vtedajšia riaditeľka nemocnice v Piešťanoch Mária Domčeková, pozn. redakcie) v tejto kauze a nerozhodli sme sa vyžiadať si podrobnú dokumentáciu, ktorá by nám tieto pochybenia Alana Suchánka v predchádzajúcom prípade odhalila a ukázala.

Podcenili ste to? 

Áno, myslím si, že sme to podcenili.

Ako budete vnímať teraz Alana Suchánka? Budete ho pozývať na spoločné akcie Bielej vrany alebo bude mať iné postavenie ako iní ocenení? 

Nebude tam posun v tom, ako ho vnímame. Alan Suchánek zostáva Bielou vranou a čin, za ktorý dostal ocenenie, platí. My sme sa zároveň sústredili na to, že musíme reflektovať svoju vlastnú chybu. Je pravda, že keby sme tieto informácie mali v čase udeľovania, cenu by sme mu neudelili. A tieto pochybnosti by stačili na neudelenie, ale nestačia na odobratie. Bolo by to veľmi nekorektné a prísne.

Dá sa vysvetliť, prečo Alan Suchánek obhajoval najvyššiu ponuku, aj keď vedel, že sa v súťaži porovnávali neporovnateľné parametre? 

Nerada by som špekulovala. Z dokumentov nevieme, aké boli jeho motivácie. Nemáme žiadne dôkazy, že by tam bol úmysel manipulovať súťaž či úmysel korupčného správania. Z dokumentov a jeho postupu vidíme zjavnú nedbalosť. Zjavné zanedbanie jeho povinností pri výbere takéhoto veľkého prístroja, ako je CT za takmer milión eur.

Alan Suchánek je dnes poslanec, zavážilo to pri rozhodovaní o odobratí ceny? 

Nie. Snažili sme sa politiku z toho vynechať a považujeme za veľmi dôležité, aby sme sa vnútorne vyrovnali s týmto prípadom tak, ako je podľa nás čestné a etické. A ako je to správne.

Lekár Alan Suchánek je na kandidátke OĽaNO dvojka. Foto – TASR
Lekár Alan Suchánek bol na kandidátke OĽaNO číslo dva. foto – TASR

Dá sa zabrániť tomu, aby Biele vrany vstupovali do politiky a aby si z tohto ocenenia robili politici kampaň? 

Podľa môjho názoru sa tomu zabrániť nedá. My nemôžeme rozhodovať o budúcnosti ľudí, je to ich slobodná vôľa. Snažili sme sa dlhodobo chrániť Bielu vranu pred politikou. Vyzývali sme politikov, aby ju nezaťahovali do kampaní, aby nevyužívali Bielu vranu a jej kredit na politické kampane. Najmä si môžete pamätať naše kontinuálne stanoviská voči Obyčajným ľuďom a Igorovi Matovičovi. Tieto stanoviská neboli politikmi akceptované a najmä pán Matovič to robí naďalej. Do budúcnosti budeme zvažovať právne kroky, ako chrániť značku Bielej vrany proti takémuto zneužívaniu.

Čo to znamená?

Biela vrana bude slúžiť ako ochranná známka aj proti zneužitiu v politických kampaniach.

Rada Bielej vrany zvažovala, že Alanovi Suchánkovi odoberie ocenenie. Čo rozhodlo, že ste to nakoniec neurobili? 

Bola to miera našej zodpovednosti. Uvedomili sme si, že to odňatie by naozaj nebolo korektné, lebo na začiatku chyby sme boli my, rada Bielej vrany a naša chyba úsudku. Preto sme považovali  za dôležité vás o tom informovať a vyvodiť zodpovednosť najmä voči sebe. Podľa nášho názoru by to bolo príliš nekorektné vzhľadom na to, že ten konkrétny čin bol veľmi dôležitý a pravdivý, a vzhľadom na to, že nemáme dôkazy o úmysle.

Na preverenie tohto prípadu vás vyzval premiér Robert Fico. Ako vnímate, že predseda vlády sa zaujíma o súťaž z roku 2012, ktorá sa nikdy neskončila podpisom zmluvy? 

Vnímam to tak, že Biela vrana sa tu veľmi nechtiac stala predmetom politického boja. Na druhej strane to reflektuje jej vážnosť a významnosť v spoločnosti. Preto považujeme za dôležité, aby sme tie štandardy udržali.

Budete preverovať spätne ľudí, ktorí dostali ocenenie Biela vrana? 

Nebudeme, lebo nevieme o žiadnych takýchto pochybeniach alebo podozreniach u iných laureátov. Keď sme si prešli laureátov do minulosti, tak o takýchto pochybeniach nevieme. Ak by sa objavili, je naša povinnosť to preveriť. Nie sme tajná služba ani súd, nechceme byť puncom morálnosti tých ľudí. Nemyslíme si, že to je naša úloha v spoločnosti. Chceme sa sústrediť na podporovanie odvážnych činov obyčajných ľudí, ktorí sú omylní, ale nechceme byť sudcami. Budeme sa sústrediť na preverovanie tých činov a budeme predpokladať integritu tých ľudí, lebo sú extrémne prípady ľudí, ktorým by sme ocenenie nedali, aj keby urobili veľa spoločenského dobra. Ale sami sa správajú tak nedemokraticky, že by sme to neurobili.

Očakávate ďalšie obvinenia zo strany premiéra alebo iných politikov?

Nevieme to predpokladať. Myslím si skôr, že politika využije všetko, čo má k dispozícii, vo chvíli, keď to bude potrebovať. Vylúčiť sa to nedá.

Je podľa vás správne, aby Biele vrany vstupovali do politiky?

Je ťažké odpovedať jednoznačne. Na jednej strane nechcem, aby Biela vrana pôsobila ako bariéra, ktorá niečo niekomu zabraňuje. To ocenenie by nemalo byť biľagom, niečím, čo ľuďom zabráni sa slobodne rozhodnúť v ich kariére. To, čo mi skôr prekáža, a to, čo je podľa mňa dôvodom politizácie Bielej vrany, je jej systematické zneužívanie. Myslím si, že treba upraviť jej systematické využívanie a zneužívanie. A ak potom individuálni ľudia budú vstupovať do politiky, tak tomu nezabránime. Na druhej strane to ukazuje, aký je veľký hlad po slušných ľuďoch a aký je ich nedostatok. Neviem, či sa v tejto spoločnosti, kde je taký nedostatok odvahy, dá zabrániť tomu, aby práve ľudia, ktorí dostávajú takéto ocenenie, boli pozývaní do politiky.

Je správne, že vstupujú do strany Igora Matoviča? 

To nemôžem hodnotiť. Ani nechcem. Dôležité pre nás je, aby Biela vrana nebola systémovo využívaná jednou stranou.

Je to tak dnes? 

Podľa mňa je. A poukazovali sme na to.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie