Denník N

Zákon Rybaniča z kauzy Bašternák nechráni, vo svete whistleblowerov aj odmenili

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Asistent poslanca z SaS Filip Rybanič porušil zverejnením výpisov z účtov bankové tajomstvo, no prípady zo zahraničia ukazujú, že pri odhaľovaní podvodov to nie je úplne neobvyklé.

Ak by sa pracovník Tatra banky Filip Rybanič nerozhodol riskovať väzenie, verejnosť ani polícia by sa pravdepodobne nikdy nedostala k takým detailom, ako sú pohyby na účte ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Dvadsaťštyriročný Rybanič je aj asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára. Sprístupnil prevody peňazí aj na účet Roberta Kaliňáka, ktorý je podozrivý, že kryl daňové podvody Ladislava Bašternáka, u ktorého býva premiér Robert Fico.

Zákon o whistlebloweroch Rybaniča nechráni

Tatra banka na Rybaniča podala trestné oznámenie, za porušenie bankového tajomstva mu hrozí tri až osem rokov väzenia.

Práve Kaliňákov rezort pred dvomi rokmi predstavil zákon o ochrane whistleblowerov, ktorý ma motivovať ľudí pri oznámení nelegálnej a protispoločenskej činnosti. Priamo na porušenie bankového tajomstva sa však nevzťahuje.

Právnik Transparency International Pavel Nechala hovorí, že Rybanič by aj tak mal mať ochranu ako whistleblower.

„Ak minister deklaroval skutočnosti, ktoré tento človek vo svojom zamestnaní preskúmal a upozornil, že minister klame a možno zakrýva aj daňové podvody, v takom prípade možno hovoriť o whistleblowerovi, aj keď je tam politický rozmer.“

Nechala tvrdí, že ani bankové tajomstvo nie je absolútne. Kľúčové je podľa neho vyhodnotiť celú situáciu, či je verejný záujem na preukázaní väzby medzi ministrom a podozrivým vyšší ako dodržanie bankového tajomstva.

Video: Koalícia dôveruje Kaliňákovi, pred otázkami Fico opäť ušiel
autorka: Martina Pažitková

Švajčiarskeho whistleblowera odsúdili aj odmenili

Stíhanie whistleblowerov pri únikoch informácii z bánk nie je ani v zahraničí výnimočné. Bývalý zamestnanec švajčiarskej banky UBS Bradley C. Birkenfeld ukázal, ako banka pomáhala krátiť dane amerických klientov v podvode za viac ako štyri miliardy dolárov.

Švajčiarsky súd ho za porušenie bankového tajomstva síce odsúdil na 40 mesiacov, no americká daňová agentúra I.R.S. mu v roku 2012 vyplatila rekordnú odmenu 104 miliónov dolárov za pomoc pri odhalení podvodu.

„Sudca vysvetľoval, že bez porušenia bankového tajomstva by nebolo možné to preskúmať,“ hovorí Nechala. Podobne podľa neho aj Nemecko kúpilo uniknuté bankové údaje o svojich občanoch.

Tatra banka nepovedala, či v prípade zverejnenia údajov z Kaliňákovho účtu nejde o verejný záujem, ktorý je silnejší ako bankové tajomstvo. Banka tvrdí, že sa až do skončenia vyšetrovania nebude vyjadrovať.

Poslanci zverejnenie nechcú komentovať

Koaliční poslanci zverejnenie bankových údajov pred tlačovkou Roberta Kaliňáka ako verejný záujem nebrali.

Štefan Zelník z SNS povedal, že je to otázka bankového tajomstva, a ak by to nebola pravda, je to nesprávne. „Dosť ma zarazili tie údaje. Ale som si vedomý, že v médiách prebehne kadečo.“

Poslankyňa Smeru Jana Laššáková sa k úniku nechcela vyjadriť, tvrdí, že nemá dostatok informácií. „Je mi ľúto, že Tatra banka má takých zamestnancov a nevie zabezpečiť klientom anonymitu.“

Video: Bugár: Kaliňák nemal k Bašternákovi blízko, nie je to kauza 
autorka: Martina Pažitková

Peter Kresák a František Šebej z Mosta-Híd sa odmietli vyjadriť. Poslanec Siete Igor Janckulík vraví, že ak niečo Rybanič zverejňoval, mal zverejniť všetko. „Nie iba to, čo mu pasovalo. Nemôže vytiahnuť z účtov len niečo.“

Koalícia v spoločnom stanovisku odkázala, že asistent poslanca za SaS úmyselne porušil bankové tajomstvo a poskytol opozícii a médiám informácie, ktoré sú hrubo skresľované a zneužívané s cieľom politickej konfrontácie proti vysokému ústavnému činiteľovi.

Nechala hovorí, že politický rozmer nie je až taký dôležitý. „Je to už prekonané napríklad rozhodnutiami britských súdov, kde ide osobný záujem bokom bez ohľadu, aký bol, ak pomôže preukázať nekalú praktiku.

Podobne ako Rybanič zverejnil utajované daňové informácie aj premiér Robert Fico. Vo februári pred voľbami ukázal médiám daňové záznamy o lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, ku ktorým sa bežným spôsobom nemá ako dostať.

Domová prehliadka v Bonaparte

„Ak by polícia pristupovala rovnako spravodlivo, hneď na druhý deň mali vtrhnúť do Bonaparte a urobiť domovú prehliadku u pána premiéra. U neho si to netrúfli urobiť, u 24-ročného chlapca to urobia. To je krivá spravodlivosť,“ hovorí Matovič. Myslí si preto, že Rybaniča chráni článok 32 Ústavy SR.

„Hovorí, že ak ľudia strácajú možnosť sa brániť a domáhať spravodlivosti, môžu sa postaviť na odpor. Minister vnútra, pod ktorého spadá polícia, ktorá má vyšetrovať daňové podvody, kryje daňové podvody a je z toho podozrivý. Ministra kryje zasa premiér, ľudia sú v bezvýchodiskovej situácii a strácajú možnosť na spravodlivosť.“ V tomto prípade je podľa Matoviča ústava nad zákonom.

Rybaničovi podľa Nechalu nikto nemôže vyčítať, že sa neobrátil na políciu. „Nemá v súčasnosti takú dôveryhodnosť, že by prešetrila podozrenia pri ministrovi vnútra.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie