Denník N

Bojíte sa, že už bude mať Kaliňák pokoj? Bez šance

Dnes už nie je podstatné to, čo nové sa do zákonov napíše, ale kto ich dodržiavanie bude na Slovensku vynucovať.

Ak sa niekto obáva, že pondelkovou koaličnou radou je kauza Bašternák/Kaliňák uzatvorená, tak sa strachuje zbytočne. Minister vnútra s partiou sa už teraz môžu tešiť na niekoľko pekných pokračovaní. Po prvé je tu agenda, ktorú odhlasoval parlamentný finančný výbor. Most aj so Sieťou nakoniec splnili svoje sľuby a koalícia dovolí opozícii pýtať sa finančnej správy, na čo chcú.

Možno sa ukáže, že býva úplne bežné, že stopia sťažnosti svojich pracovníkov na odfláknutú prácu polície, možno všetky kontroly Bašternáka a jeho firiem prebehli na jednotku, možno ho len neprávom vynechávajú z rebríčka najlepších platcov daní. No s ohľadom na doterajší priebeh prípadu to vyzerá skôr nepravdepodobne. Nehovoriac o potenciáli plánovaného vypočutia bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy.

Potom je tu ďalšia možnosť, o ktorej sme na tomto mieste už písali – Andrej Kiska. Pripomeňme si, ako si v marci 2015 predvolal ministra zdravotníctva Viliama Čisláka a verejne ho spucoval pre nedostatočný boj s netransparentnosťou a zľahčovanie prípadu piešťanského CT. Nie, neborák Čislák ani nebol osobne v žiadnej kauze namočený.

A teraz tu máme ministra vnútra, ktorý je priamo podozrivý, že kryje daňových podvodníkov a delí sa s nimi o peniaze. Ono sa to však celé zďaleka nemôže končiť pri ministrovi. Fico býva v Bašternákovom byte, jeho bývalý minister s ním bol vo firme, jeho druhý minister od neho kúpil podiel. V normálnej krajine by špekulácie o demisii nemali byť o podpredsedovi vlády, ale o jeho šéfovi. U oboch by mal Kiska naplno využiť ústavnú kompetenciu predvolávať si členov vlády a žiadať od nich vysvetlenia.

Tretím aktualizačným momentom budú akékoľvek protikorupčné návrhy. U Kaliňáka nepotrebujeme protischránkový zákon, lebo konečného užívateľa peňazí poznáme, pôvod (aspoň časti) jeho majetku máme tiež preukázaný a hmotná zodpovednosť by asi žiadneho jeho podriadeného neprinútila vyšetrovať podozrenia voči jeho kamarátom poriadne (lebo veď telefonáty a „náš človek“). Naopak, skrz všetky návrhy bude jasné, že hlavné dnes nie je, čo nové sa do zákonov napíše, ale kto ich dodržiavanie bude vynucovať. A že ak treba systémovú zmenu, tak tú, na ktorej sa v koalícii nedohodli – nezávislú políciu, nezávislú inšpekciu, nezávislú prokuratúru. Lebo Kaliňákovi podriadení s Ficovým spolužiakom tu toho moc nevyšetria. No a každá tlačovka a debata o potieraní korupcie sa bude odteraz logicky končiť otázkou – a čo Kaliňák?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie