Denník N

Počiatek reagoval na kauzu Bašternák

Ján Počiatek ešte ako minister dopravy. Z politiky sa po posledných voľbách stiahol. Foto - TASR
Ján Počiatek ešte ako minister dopravy. Z politiky sa po posledných voľbách stiahol. Foto – TASR

Exminister financií a dopravy Ján Počiatek (Smer) emailom odpovedal na niektoré otázky, ktoré sa týkajú jeho vzťahu s Ladislavom Bašternákom aj firmy B.A. Haus. Zverejňujeme celú e-mailovú podobu rozhovoru.

Aký je váš vzťah s Ladislavom Bašternákom? Aké všetky obchodné aktivity spolu máte? Ste ešte akcionárom B.A. Haus? Je ešte akcionárom Bašternák? Dokedy ním bol? Kto je akcionárom B.A. Haus dnes? Za čo všetko ste dostali od B.A. Haus nasledovné platby: v roku 2012 – 120 000 eur, v roku 2013 – 422 292 eur, v roku 2016 – 140 000 eur a za 1. Ficovej vlády 120 miliónov korún a 14 miliónov korún?

Firma B.A. Haus je jednoduchá firma, ktorá sa zaoberá výlučne prenájmom nehnuteľností, ktoré zároveň aj vlastní. Nikdy nevykonávala žiadnu inú činnosť a nikdy neobchodovala so štátom, či už priamo, alebo nepriamo. Je financovaná výlučne akcionármi formou úverov, ktoré postupne spláca. Akcionárom som od roku 2008 a v súčasnosti vlastním 50 percent akcií. Všetky platby, čo som od tejto firmy v minulosti prijal, boli vždy splátky pôžičiek, ktoré som ako akcionár tejto firme poskytol na základe konkrétnych zmlúv. Od B.A. Haus som nedostal 120 miliónov korún ani 422-tisíc eur a ani 14 miliónov korún. Pán Bašternák nie je akcionárom od roku 2013.

Žiadali niekedy firmy, v ktorých ste akcionár, od štátu nadmerné odpočty DPH?

Firma B.A. Haus je firma ako každá iná a má automaticky nárok na vratku DPH, ak DPH na vstupe bola vyššia ako na výstupe. Každá firma, ktorá na začiatku investuje, má podobnú bilanciu DPH. Neskôr sa bilancia obráti a firma postupne odvádza DPH a dlhodobo odvedie štátu na DPH viac, ako si pôvodne uplatnila. Čo je aj prípad B.A. Haus. Navyše toto nie je firma napísaná na nejakého bieleho koňa, nestratilo sa jej účtovníctvo, nerobila žiadne podozrivé transakcie, nie je súčasťou karuselového obchodovania a jej účtovníctvo je plne k dispozícii relevantným inštitúciám. Odmietam akýkoľvek konflikt záujmov, nikdy som pre túto firmu nikoho nežiadal akékoľvek výhody.

Hovorili ste niekedy s Robertom Kaliňákom o vyšetrovaní podozrení z daňových podvodov Bašternáka?

Nie.

Kedy naposledy ste boli s Bašternákom v kontakte? Máte vedomosť o tom, za čo dostal Kaliňák od B. A. Haus peniaze? Sú to peniaze od vás? Sú to peniaze, ktoré ste vy získali od Bašternáka?

Ako akcionár dostal na účet splátku záväzku firmy B.A. Haus voči akcionárom, tak isto, ako aj ja.

Prečo ste v kauze Tipos Lemikon oslovili advokátsku kanceláriu pána Turčana? Súviselo to s tým, že Turčan a vy ste boli spoluvlastníci v B.A. Haus? Nie je toto podľa vás klientelizmus?

Nie. V prípade Tiposu rozhodol súd právoplatným a vykonateľným rozsudkom. Keby sme neurobili všetky kroky, ktoré sme vtedy urobili, Tipos by už dnes neexistoval a nepriniesol by odvtedy štátu viac ako 100 miliónov eur do rozpočtu. Advokátska kancelária nemala žiadne rozhodovacie právomoci.

Môžu ľudia po odkrytí vašich vzťahov s Bašternákom a vašich vzťahov s Kaliňákom ešte dôverovať tomu, že pred zákonom sú si všetci rovní? Ak Kaliňák neodstúpi, neposilní to práve extrémistické strany, keďže dôvera ľudí v štát je na bode mrazu?

Keby ste aj vy objektívne informovali a častokrát neprekrúcali fakty, pomohlo by to viac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Robert Kaliňák

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie