Denník N

Najnebezpečnejšie miesto v krajine: Debaľcevo je ukrajinským Kurskom

Ľudia čakajú na humanitárnu pomoc v Debaľceve. FOTO - TASR/AP
Ľudia čakajú na humanitárnu pomoc v Debaľceve. FOTO – TASR/AP

Malé, 25-tisícové mesto sa stalo kľúčovým bodom konfliktu. Rebeli ho môžu do nedele obsadiť.

Ukrajinci hovoria, že je to momentálne najnebezpečnejšie miesto v krajine. Mesto Debaľcevo leží na hranici Doneckej a Luhanskej oblasti a rebeli sa ho snažia obkľúčiť a dobyť už niekoľko týždňov. Ovládali ho už v minulom roku, no v júli ho ukrajinská armáda získala naspäť.

Dôležitosť tohto mestečka vyplýva už z jeho histórie. Založili ho až v roku 1878 ako dopravný uzol na železničnej trati z Donecka.

Dôležitým strediskom zostáva dodnes. Križujú sa tu dve významné cestné tepny, rovnako je aj železničným uzlom, ktorý využívajú uhoľné fabriky a bane v oblasti.

Mnoho budov v meste je zničených. FOTO - TASR/AP
Mnoho budov v meste je zničených. FOTO – TASR/AP

Zostalo len tritisíc ľudí

Pred vojnou tu žilo 25-tisíc obyvateľov, no tvrdé boje drvivú väčšinu prinútili odísť. Dnes v meste žije asi 3-tisíc ľudí. Ako píše reportér americkej CNN, ide najmä o starých ľudí, čo nemajú príbuzných, ku ktorým by sa schovali. Žijú najčastejšie v pivniciach alebo úkrytoch bez elektriny či tečúcej vody.

„Ľudia vychádzajú von, len keď chcú nastúpiť do autobusu či do áut, ktoré ich odvezú do bezpečia. Alebo keď prídu humanitárni pracovníci, ktorí rozdávajú ryžu, cestoviny, konzervy a iné zásoby,“ napísalo CNN.

Duleba: Prečo sa najviac tešia separatisti a prečo Ukrajina prehrala
(Autor: Martina Pažitková)

 

„Keď sme minulý týždeň navštívili Debaľcevo, našli sme tam ničenie a utrpenie. Hoci mnoho civilistov evakuovali, stále niekoľko tisícok zostáva – vrátane detí, dôchodcov a invalidov,“ povedala Joanne Marinerová z Amnesty International pre ich stránku.

Podľa UNHCR zahynulo v meste za posledné tri januárové týždne najmenej 224 ľudí a 540 ďalších sa zranilo. Počty však môžu byť vyššie. Ukrajinci v stredu informovali, že za posledných 24 hodín stratili pri Debaľceve 19 vojakov a 78 sa zranilo.

Rebeli sa aj vo štvrtok snažili obkľúčiť mesto. Ako povedal jeden z ukrajinských veliteľov pre Interfax, útočili na dedinu Lohynove. Bojovať o Debaľcevo môžu do nedele, odkedy by malo začať platiť prímerie a sťahovanie zbraní.

Bez humanitárnej pomoci by nemali čo jesť. FOTO - TASR/AP
Bez humanitárnej pomoci by nemali čo jesť. FOTO – TASR/AP

Ako Kursk

Britský denník Financial Times napísal, že obsadenie tohto mesta by priblížilo rebelov k 50 kilometrov vzdialenému mestu Artemivsk.

Jeho význam prirovnal pre britský denník poradca ukrajinského ministerstva zahraničia Dmytro Kuleba ku Kursku počas druhej svetovej vojny.

„Stalingrad bol vtedy symbolický, skutočným prelomom bola bitka pri Kursku. Teraz je to to isté. Donecké letisko bolo symbolické víťazstvo rebelov, Debaľcevo by bolo skutočným prelomom,“ napísal na Twitter podľa Financial Times.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie