Denník N

Mečiar a Kaliňák – keď sa toho nakopí

Robert Kaliňák a Vladimír Mečiar v júli 2008. Foto - TASR
Robert Kaliňák a Vladimír Mečiar v júli 2008. Foto – TASR

Bývalého trojnásobného premiéra a dnešného ministra vnútra spája viacero vecí. Podobný bol ich začiatok v politike a obaja mali množstvo káuz, ktoré dokázali politicky prežiť.

Autor je politológ

Vladimír Mečiar začínal v politike ako minister vnútra. Nenútene na seba ukázal prstom, že tu je schopný a ochotný človek, respektíve človek schopný čohokoľvek. Rétoricky zdatný Mečiar vzbudzoval dojem kompetentnej osoby na správnom mieste. Už po dvoch týždňoch vo funkcii vydal protizákonne príkaz, aby mu z Trenčína priniesli z takzvanej Tisovej vily utajované spisy bývalých spolupracovníkov ŠtB. Údajne v tých zväzkoch figuroval aj samotný Mečiar.

Ďalšie osudy tohto pána, toho času na „zaslúženom“ odpočinku, sú chronicky známe. Trojnásobný premiér a vo finále predseda koaličnej strany v prvej vláde Roberta Fica, ktorého politická kariéra sa skončila po 20 rokoch v roku 2010 neúspechom jeho strany v parlamentných voľbách. Za jeho najlepších čias bol unesený syn prezidenta Kováča, vybuchlo auto s Róbertom Remiášom, mafiáni mali svoju spojku v SIS v osobe jej námestníka Svěchotu a dalo by sa takto dlho pokračovať. Ministrom vnútra bol Ľudovít Hudek, ktorý obrazne kopol nepríjemného vyšetrovateľa únosu prezidentovho syna do gúľ a mal za to od riaditeľa SIS Ivana Lexu dostať pusu na čelo.

Imidžové škody mal naprávať ďalší minister vnútra Gustáv Krajči. Ten sa zapísal okrem iného do dejín ako strojca zmareného referenda v roku 1997. Mečiarizmus sa symbolicky skončil vraždou bývalého ministra hospodárstva a riaditeľa SPP Jána Duckého v januári 1999.

Počas celej tejto éry bol Robert Kaliňák mladým a úspešným podnikateľom. V tom istom roku Robert Fico založil stranu Smer a Kaliňák sa stal jedným z jej zakladateľov. Od roku 2002 je vo vysokej politike a prvýkrát sa stáva ministrom vnútra v roku 2006.

S Mečiarom ho spája niekoľko vecí. Sám rád rozširuje historku o tom, ako sa zoznámil s Robertom Ficom. Ešte ako študent práva zaoberajúci sa v diplomovke trestom smrti, o ktorom napísal Fico knihu, vyčkal so svojím autom na Fica čakajúceho na zastávke MHD. To vraj zabezpečilo, aby si Fico pri zakladaní strany na neho spomenul a prizval ho k jej budovaniu. Sú aj iné verzie, ale ostaňme pri tej romantickejšej. Mečiar tiež nečakal, kým niekto objaví neznámeho podnikového právnika z Nemšovej. Zacítil príležitosť a znenazdajky sa objavil na chodbe koordinačného centra VPN, aby vyhral „konkurz“ na ministra vnútra a životného prostredia.

Dôležité nie je ani tak to, ako sa dostali do víru politiky, ale že mali ťah na bránku, charizmu a takpovediac sa osvedčili. Mimochodom aj Kaliňák sa ukázal ako dobrý rečník. Kým Mečiar svoju popularitu budoval na siláckych rečiach a výzore boxera, štylizoval sa ako otec národa a obeť sprisahaní, Kaliňák vždy chcel byť za pekného, žoviálneho a prístupného kompromisom. Tak ako Mečiar vedel tvrdo zaútočiť aj prekrúcať pravdu. Káuz mal tiež dosť, ale v jednom sa Mečiarovi nevyrovnal. Nikdy nebol mužom číslo 1. Odjakživa bol dvojkou v tieni Roberta Fica. Vždy bol voči nemu navonok lojálny. Trpezlivo čakal na svoju príležitosť a o vplyv bojoval vnútri strany s Pavlom Paškom.

Možnosťou vystúpiť na piedestál mohlo byť zvolenie Fica za prezidenta v roku 2014. Nakoniec všetko dopadlo ináč, i keď jeho sok Pavol Paška po kauze piešťanského CT v strane pozície stratil. Kaliňák sa porazil sám. Je naozaj symbolické, že v čase rokovania koaličnej rady aj o kauze Bašternák, týkajúcej sa Kaliňáka, došiel na úrad vlády aj Pavol Rusko. Stál tam ako memento – svojho času tiež bohatý a vplyvný podnikateľ vstúpil do politiky a dotiahol to až na podpredsedu vlády a ministra hospodárstva. Bol odvolaný pre kauzu zmenky. Vtedy sa ma priatelia pýtali, či to mal milionár Rusko zapotreby. Nenapadlo mi nič lepšie než banálna replika: veľká kopa pýta viac.

Nerobím však nijaké závery. Takéto obrovské zjednodušenie sa vonkoncom nedá aplikovať generálne a mnohí majetní politici by sa voči nemu oprávnene mohli ohradiť. Ozaj, aj to je rozdiel medzi Mečiarom a Kaliňákom. Mečiar odchádzal z funkcie predsedu vlády podľa jeho slov chudobný ako kostolná myš len s jednou „korzičkou“. Kaliňák neskrýval, že je bohatý muž. Môže byť preto ochudobnený iba o jednu verejnú funkciu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie