Denník N

Mihál podozrieva Kaliňáka z únikov na zdravotných odvodoch

Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15:35. – Predsedníctvo Slovenska v EÚ sa môže začať schôdzou o odvolávaní premiéra Roberta Fica. Kaliňák hovorí, že nie je účtovník.

Spoločnosť B.A. Haus, v ktorej minister vnútra Robert Kliňák v pondelok priznal majetkový podiel, sa podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála úmyselne vyhýba plateniu zdravotných odvodov.

„Zdá sa, že táto spoločnosť by sa za určitých okolností dala označiť za práčku špinavých peňazí,“ povedal Mihál. Všimol si, že akcionári spoločnosti – Kaliňák, Ján Počiatek a Marek Turčan – pri vyplácaní svojho zisku pravdepodobne obchádzajú odvodové povinnosti. Ako to robia?

Video: Mihál: Zdá sa, že Kaliňákova firma prala špinavé peniaze 
autorka: Martina Pažitková

Mihál, ktorý je odborník na dane, hovorí, že ak akcionár spoločnosti dostane vyplatený podiel zo zisku, musí z toho platiť zdravotné odvody. „Títo akcionári, páni Kaliňák, Počiatek a predtým pán Bašternák, oficiálne nedostávajú vyplatené podiely zo zisku, pretože používajú fintu, ktorá sa volá pôžička,“ hovorí podpredseda SaS, ktorý bol v Radičovej vláde ministrom práce štátnym tajomníkom na ministerstve práce.

Spoločnosť B.A. Haus založili Bašternák a spol. „s mizerným kapitálom 33-tisíc eur“, hovoril. Podľa Mihála vlastnia nehnuteľnosti v hodnote asi 2,5 milióna eur. „Tie nekúpili zo základného imania, ale tak, že tam akcionári vložili svoje vlastné peniaze ako pôžičky. Za to kúpili nehnuteľnosti, ktoré prenajímajú.“

Mihál z výkazov firiem vyčítal, že majú tržbu asi 300-tisíc eur a čistý zisk asi 125-tisíc eur. „To, čo spoločnosť vyprodukuje ako čistý zisk, si delia ako vyplatenie pôžičiek.“ Kým zo zisku by museli platiť zdravotné odvody, z pôžičiek nie.

„Nechám na uváženie občanov, či toto považujú za odvodový únik a či je normálne, že toto robili dvaja ministri.“

Mihál hovorí, že každý normálny občan by mal po tom, čo by takéto niečo robil, na krku Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý by v spolupráci s jeho zdravotnou poisťovňou žiadal doplatenie zdravotných odvodov.

Úrad odpovedal, že kontrola je najmä na zdravotnej poisťovni. Kaliňák neodpovedal na otázku, v ktorej zdravotnej poisťovni je.

Video: Kaliňák kúpil podiel od Bašternáka, problém v tom nevidí
Autorka: Martina Pažitková

 

Čo ešte nesedí

Mihál upozorňuje aj na ďalšiu vec. Kaliňák tvrdí, že kúpil akcie v spoločnosti od Bašternáka v októbri 2013 za spolu 430-tisíc eur. V sume sú akcie aj výška pôžičky, ktorú ako akcionár poskytol spoločnosti Bašternák. Doteraz mu bolo v troch platbách ako vrátenie pôžičky vyplatených 260-tisíc eur. Podľa Mihála to znamená, že sa mu pri prenájme nehnuteľností zhodnocuje investícia tempom 25 percent ročne a za štyri roky bude v pluse. Pri normálnych spoločnostiach je to podľa neho pri tomto type podnikania päť percent ročne. „Dávam vám na zamyslenie, či je to normálne.“

Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Mihál odporúča finančnej polícii, aby zistila, či do firmy netečú čierne peniaze. Nemyslí si však, že to finančná polícia prešetrí poriadne, pretože jej riaditeľom je bývalý člen a sponzor Smeru Bernard Slobodník. „Finančná polícia vie deň po dni zrekonštruovať účtovníctvo spoločnosti a vie urobiť podrobný obraz, čo sa tam dialo. My nie sme vyšetrovatelia, ale z toho, či vidím, je vážne podozrenie, že tam dochádza k daňovým únikom,“ hovorí Mihál.

„Pán Kaliňák by mal vysvetliť, prečo ako 16-percentný akcionár dostal až 260-tisíc eur a pán Počiatek dostal menej, hoci pán Počiatek vlastní väčší podiel. Poprosím pána Kaliňáka, aby toto vysvetlil, rád by som počul, ako je možné takto podnikať,“ vyzýval ministra vnútra Mihál. Zaujímalo by ho aj to, aká je úloha Marka Turčana v celej veci, ktorý je tretí akcionár, a či aj on len nezastupuje Kaliňáka.

Mihál tiež hovorí, že výkazy spoločnosti sú neúplné a viac vecí tam zostalo nevyplnených.

Video: Mihál: Zdá sa, že Kaliňákova firma prala špinavé peniaze
Autorka: Martina Pažitková

Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel v roku 2013, keď už ho vyšetroval Kriminálny úrad finančnej správy. Priznal sa k tomu v pondelok. Denník N si od neho vyžiadal zmluvu o prevode akcií aj o postúpení pohľadávok.

„Minister vnútra jasne vyvrátil podozrenia opozície, keď vysvetlil, že peniaze, ktoré dostal na účet, prichádzali z firmy, ktorej je akcionárom, a boli vyplatené legálne,“ reagovalo ministerstvo vnútra na otázky Denníka N. „Vzhľadom na to, že nepodložené útoky opozície a niektorých novinárov pokračujú napriek jasným dôkazom a vyvráteniu klamstiev opozície, ktorými ho obliali bez dôkazov, všetky ďalšie dokumenty, ktoré s tým súvisia, sú k dispozícii orgánom na to určeným.“

Ak Kaliňák neodstúpi z funkcie, opozícia zvoláva na pondelok o 17:00 protest pred Bonaparte, kde v byte Ladislava Bašternáka býva premiér Robert Fico.

Zároveň zvolá na začiatok predsedníctva Slovenska v EÚ, na prvý júlový týždeň, mimoriadnu schôdzu s bodom programu – vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi.

Špeciálny prokurátor v pondelok vyhlásil, že Kaliňáka s Počiatkom preverí.

„Akýkoľvek dôkaz o tom, že všetky veci sú legálne, je pre opozíciu nedostatočný, pretože nejde o ten problém, ide o určitú pomstu a určitý útok, ktorý trvá už niekoľko mesiacov, od ľudí, ktorí majú vážne obavy,“ povedal ešte ráno o svojej kauze minister vnútra Robert Kaliňák.

„Každý minister má aj množstvo iných úloh, ktoré má plniť, a nie sa dennodenne venovať opozícii, to nie je naša úloha.“

Kaliňák hovorí, že opozícia sa snaží o vyvolanie nepokojov a negatívnej emócie. „Hovorí sa, že akou zbraňou narábaš, takou schádzaš. Príde chvíľa, keď aj opozícia bude vládnuť. Každý je za svoje konanie zodpovedný.“

Minister vnútra tvrdí, že v čase, keď kupoval od Bašternáka podiel, nevedel, že ho preveruje Kriminálny úrad finančnej správy. „Viete veľmi dobre, že táto informácia neexistovala, a ja som ju nemal určite. To je už veľmi násilné.“ Nevedel vraj ani o tom, keď polícia v decembri 2013 prijala o Bašternákovi trestné oznámenie.

„Prvá informácia prišla na ministerstvo vnútra až koncom roka a vôbec nie ku mne, ja nemám byť prečo informovaný, ani som o tom nevedel.“

Prečo Kaliňák už na mimoriadnej schôdzi o svojom odvolávaní nepovedal, že kupoval od Bašternáka akcie? „Tá otázka vtedy nezaznela. Veď predsa nejde o to, aká je pravda, ide o to, aby mohli robiť svoje aktivity,“ hovorí.

Kaliňák sa pokúsil vysvetliť, prečo firma vypláca rovnaké peniaze jemu aj Počiatkovi, hoci Počiatek vlastní jej väčšiu časť ako Kaliňák. „Je to pomerne jednoduché. Ten podiel, ktorý som kupoval a kupoval aj on, je rovnaký, my sme ho rozdelili na polovicu.“

Minister nevie vysvetliť, prečo, ak má firma obrat 300-tisíc, zisk 100-tisíc, tak vypláca jemu 260-tisíc eur.  „Dostávame sa do situácie, keď akékoľvek vysvetlenie vám nebude dostatočné. Nie som ani účtovník, ani žiadny iný majster sveta. Podstatné je, že všetky účtovné, obchodné činnosti sú presne definované v jednotlivých ekonomických materiáloch.“ Kaliňák hovorí, že on robí ministra vnútra a nepodniká. „Mám vedieť presne každé účtovníctvo?“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie