Denník N

Fico: Váhostav a Doprastav za krach živnostníkov nemôžu, ale opozícia áno

Minister dopravy Ján Počiatek (vpravo) nemá problém podpisovať zmluvy na diaľnice s Váhostavom či Doprastavom, ktorí neplatili subdodávateľom. Stavebných gigantov sa zastal aj jeho šéf, premiér Robert Fico.
Minister dopravy Ján Počiatek (vpravo) nemá problém podpisovať zmluvy na diaľnice s Váhostavom či Doprastavom, ktorí neplatili subdodávateľom. Stavebných gigantov sa zastal aj jeho šéf, premiér Robert Fico.

Stavebný kolos Váhostav sa ide zbaviť dlhov. Stiahne tým do bankrotu niektorých malých dodávateľov, ale sám bude ďalej stavať diaľnice pre štát.

Premiér Robert Fico zareagoval na kritiku opozičných strán, ktoré žiadajú zákony na ochranu drobných stavbárov pred pádom veľkých gigantov. Za to, že firmy ako Váhostav či Doprastav vyškrtávajú veľkú časť dlhov, ktoré už ich drobní veritelia neuvidia, môže podľa jeho slov opozícia sama. Vraj im nemala priklepnúť štátne zákazky na lacné diaľnice.

„Farizejstvo a pokrytectvo pravicových strán, ktoré boli súčasťou bývalej vlády Ivety Radičovej, nemá hraníc. Počas predchádzajúceho volebného obdobia totiž populisticky prišli s filozofiou lacných diaľnic, pričom akceptovali extrémne nízke ceny zo strany dodávateľov, za ktoré nebolo možné tieto diaľnice postaviť,“ povedal to premiér s tým, že Smer ako opozičná strana vtedy varovala pred dôsledkami takejto cenovej politiky.

 Tvrdili, že problém nie je

Váhostav a Doprastav vtedy tvrdili, že ceny, za ktoré ponúkli diaľnice stavať, sú reálne. Neskôr vyhlásili, že už majú dlhov priveľa a ak ich neodpíšu, zbankrotujú a ich veritelia uvidia zo svojich faktúr ešte menej než keď sa zmieria so stratami a stavebné giganty budú ďalej stavať pre štát.

Opozícia a zástupcovia stavbárov však naznačujú, že s bankrotom by to nebolo také horúce a stavebné giganty sa len špekulatívne zbavili ťažoby dlhov. Zatiaľ čo oni ďalej stavajú diaľnice a vo vrecku majú do budúcna zákazky na ďalšie diaľnice za stámilióny eur, ich drobní veritelia odpísané faktúry vôbec nemusia rozchodiť.

Bugár: Nič nerobia, lebo Široký

„Vláda sa nielen nečinne prizerá, ona dokonca sabotuje snahy iných pomôcť živiteľom rodín, ktorí sa pri súčasnom nastavení legislatívy dostávajú do existenčných problémov,“ vyhlásil vo štvrtok šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Dôvod, prečo to tak je vidí v majiteľovi Váhostavu, Jurajovi Širokom, ktorý býva označovaný ako sponzor vládneho Smeru.

Pritom ešte v prípade Váhostavu nie je neskoro zasiahnuť a pomôcť firmám, ktoré preň s dôverou stavali na sekeru, myslia si v Bugárovej strane. O definitívnom pláne, kto koľko peňazí napokon od Váhostavu dostane sa ešte len bude hlasovať. Naopak, nič už  nezmôže ani najväčšia snaha pri veriteľoch Doprastavu, o ktorých sa už rozhodlo, že uvidia asi tretinu vystavených faktúr. Budú na ne čakať ale niekoľko rokov.

Návrhy ako pomôcť malým živnostníkom a stavbárom predložili  už viacerí politickí predstavitelia, napríklad KDH či Sieť. Vo štvrtok sa so svojím balíkom na ochranu malých pripomenula strana Most-Híd. Navrhuje, aby, ak už má firma škrtať dlhy, nemohli dostať jej veritelia menej než 50 percent z dlžnej sumy. Tiež si predstavuje, že ich z účasti na hlasovaní o rozdeľovaní peňazí, nebude môcť reštrukturalizačný správca len tak vyškrtnúť, ako sa to dá dnes.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Problémy Doprastavu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie