Denník N

V Nemecku komentuje zápasy na Euro prvýkrát žena, na internete jej nadávali

Claudia Neumannová je prvou ženou, ktorá v Nemecku komentuje majstrovstvá Európy vo futbale mužov. Zdroj – Twitter
Claudia Neumannová je prvou ženou, ktorá v Nemecku komentuje majstrovstvá Európy vo futbale mužov. Zdroj – Twitter

Claudia Neumannová je skúsenou športovou reportérkou, ktorá sa tento rok na majstrovstvách Európy zapísala do nemeckej televíznej histórie.

V Nemecku po prvýkrát v histórii krajiny ženská komentátorka naživo komentuje zápasy európskych majstrovstiev vo futbale mužov.

Športová redaktorka a nadšená futbalistka Claudia Neumannová mala premiéru tohto druhu na nemeckej verejnoprávnej stanici ZDF v zápase medzi Walesom a Slovenskom.

Hoci ženy ako redaktorky v štúdiu či športové reportérky už dnes nie sú nezvyčajné, počuť ženský hlas pri sledovaní futbalového zápasu môže viacerých prekvapiť.

Sotva však mohol prekvapiť nemeckých divákov – o veľkom debute ženskej komentátorky sa v nemeckým médiách písalo už niekoľko dní pred jej premiérou.

Päťdesiatdvaročná Neumannová však v komentovaní naživo nie je až taký nováčik, v roku 2011 komentovala majstrovstvá sveta žien vo futbale a stala sa tak prvou ženskou komentátorkou majstrovstiev sveta v nemeckej televízii. Na nasledujúcich majstrovstvách o štyri roky neskôr v Kanade si svoju rolu komentátorky zopakovala.

„Pre mňa je táto práca len ďalším krokom v kariére. Rozumiem, že sa o tom veľa píše, pretože sa stále nájde väčšina ľudí, ktorej sa nepáči, že mužský futbal komentuje žena. Nie sme v tomto až tak ďaleko, ako by niektorí politici a experti chceli, aby sme si mysleli,“ hovorí v rozhovore pre taz.de Neumannová.

Nadávky a vyhrážanie sa

Nebolo žiadnym prekvapením, keď sa po sobotňajšom zápase medzi Walesom a Slovenskom na facebookovej stránke televízie ZDF začali objavovať expresívne a sexistické komentáre. 

„Ako môže niekto nechať komentovať ženu? Teraz si nevypijem dobre vychladené pivo, lebo mám chuť pozerať zápas, ale z frustrácie – pretože zápas zmeškám, nemôžem počúvať tie ženské táraniny,“ napísal napríklad Christian.

Na Twitteri sa objavili ďalšie komentáre: „Nič proti emancipácii, ale nemohli ste nám nechať aspoň ten futbal?“ alebo „Žena komentuje zápasy? Vie vôbec, ako sa správať mimo kuchyne?“

„Vyhodnoťte všetky komentáre a urobte to, čo platiaci divák vyžaduje!“ píšu ďalší.

Komentáre zašli tak ďaleko, že ich administrátori stránky museli vymazať, pretože v nich ľudia používali nadávky a vyhrážky. Jedného človeka dokonca pre jeho komentáre zatkla podľa informácií ZDF polícia.

Mnohí fanúšikovia jej, naopak, veľmi fandia a podporujú ju, a to vrátane mužov.

„Hoci som mal na začiatku o Neumannovej pochybnosti, musím povedať, že svoju prácu robila dobre, a teším sa na ďalší zápas s ňou,“ napísal Meik.

„Spočiatku to bolo nezvyčajné, ale potom som si uvedomil, že žijeme v 21.storočí. Prestaňte s tými komentármi, že futbal je iba pre mužov,“ napísal Jordan.

Neumannovej komentátorský výkon sledovali nielen futbaloví fanúšikovia, ale aj médiá. Viaceré športové noviny detailne rozoberali jej výkon, a ak jej médiá v zápase niečo vyčítali, tak to bolo najmä chybné hodnotenie Škrtelovho faulu na Williamsa. Na začiatku druhého polčasu po konzultácii so štúdiom sa opravila.

Nemecký Die Welt napísal, že sa po 90 minútach ženského komentovania futbal vo svojich základoch nijako nezmenil.

Menší mediálny škandál

Neumannová vyštudovala germanistiku, pedagogiku a šport a chvíľu pracovala v nemeckej stanici RTL, neskôr v Sat.1. Už tam začala pracovať ako športová redaktorka a ako reportérka sa zúčastnila viacerých významných svetových turnajov a šampionátov.

V tejto práci pokračovala aj po prestupe do štátnej televízie ZDF, kde pracuje už 17 rokov. Špecializuje sa najmä na futbal, tenis a cyklistiku. Od roku 2011 komentuje aj majstrovstvá sveta žien vo futbale, ktoré dovtedy komentovali muži.

V roku 2014 spôsobila menší mediálny škandál počas rozhovoru s vtedajším trénerom Borussie Dortmund Jürgenom Kloppom. Ten bol vo veľmi zlej nálade po tom, čo ho pre protesty na striedačke rozhodca vylúčil z hry a poslal na tribúnu. Neumannovej počas rozhovoru povedal, že sa správa, akoby „bola na dovolenke“, za čo sa ona nehnevala a odkráčala bez toho, aby rozhovor dokončila. Klopp sa jej za to neskôr ospravedlnil.

Neumannová bude komentovať ešte piatkový zápas medzi Talianskom a Švédskom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie