Denník N

Ako Fico mučil Dzurindu, tak by mal aj Kaliňáka. Aj horšie

Keby bol premiér na Kaliňáka podobne prísny ako kedysi na SDKÚ, jeho minister by už musel odísť.

„S akými zbraňami zaobchádzaš, takými schádzaš“ by nakoniec mohlo platiť aj na Roberta Fica. Tak ako on privodil koniec Mikuláša Dzurindu obvineniami z prania špinavých peňazí, tak podobné podozrenia môžu povaliť aj jeho.

Jasné, medzi kauzou financovania SDKÚ a Bašternákom je veľa rozdielov, no väčšina z nich hrá vo Ficov neprospech – SDKÚ síce malo problémy s budovou na Medenej, ale Dzurinda v nej aspoň sám nebýval. Čudné pôžičky síce chodili hore-dolu, ale aspoň nie priamo na účty aktívneho ministra. A čudná hotovosť sa nedala tak ľahko personálne a časovo prepojiť s pravdepodobným porušením zákona (a jeho nevyšetrením).

Ak chcel Robert Kaliňák svojou pondelňajšou tlačovkou situáciu vyriešiť, tak v skutočnosti spravil opak. Nielenže máme potvrdené, že nepriamo obchodoval s človekom, ktorého o pár mesiacov skôr mali policajti vyšetrovať pre podozrenia z daňových podvodov, ale z nepochopiteľných dôvodov to nespravili.

Teraz vieme aj to, že minister je osobne vo firme, ktorá pokojne môže byť práčkou. Zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti definuje okruh povinných osôb, ktoré vykonávajú takú činnosť, že musia byť opatrní, lebo pri nej hrozia pokusy o pranie peňazí.

Takmer všetky predmety činnosti B.A. Hausu sú na zozname – sprostredkovanie predaja, prenájmu a kúpy nehnuteľností, činnosť organizačných, ekonomických a účtovných poradcov, podnikateľské poradenstvo. Keď sa k tomu priráta, že bývalý spolumajiteľ mal „v dobe kešu“ platiť milióny v hotovosti, vo firme sedia dvaja bývalí ministri a spolu s nimi je tam advokát, ktorý v minulosti zastupoval štát v škandálnom spore (Turčan v kauze Tipos), tak by mali blikať všetky kontrolky ešte dávno predtým, než sa do kontroly hospodárenia firmy pustia účtovníci.

Spomeňme si, ako Fico v roku 2010 trýznil pre financovanie strany Dzurindu – tlačovky, dokumenty, koaličná rada, dokonca chceli zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Keby bol podobne prísny teraz, tak Kaliňák musí byť už preč. Nehovoriac o tom, že spolu s demisiou by mal ukázať výkaz všetkých svojich podielov vo firmách, poskytnutých pôžičiek a splácaných úverov.

Pretože dnes už nie je otázkou až tak to, či má byť Robert Kaliňák naďalej ministrom. Dnes treba riešiť, aký veľký bol a je rozsah jeho podnikateľských aktivít a koľko podozrivých osôb a transakcií sa za nimi skrýva – koľko osôb podozrivých z trestnej činnosti mu predalo akcie, koľko čudných firiem mu spláca „dlhy“. A do akej miery má za to niesť zodpovednosť aj premiér, ktorý to umožnil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie