Denník N

Kaliňák kúpil od Bašternáka za 430-tisíc podiel vo firme s miliónovými domami

Kúpou podielu v B.A. Haus získal Kaliňák podiel v bytoch, ktoré susedia s jeho vlastným. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kúpou podielu v B.A. Haus získal Kaliňák podiel v bytoch, ktoré susedia s jeho vlastným. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministrovi sa zrejme kúpa nehnuteľností od podozrivého podnikateľa Bašternáka oplatila. Podľa šéfa asociácie realitiek je len hodnota víl vo vlastníctve B.A. Haus od tri a pol do piatich miliónov a firma vlastní aj luxusné byty vo Five Star Residence, ktorej sa týka podozrenie z daňového podvodu.

Investícia 430-tisíc eur Roberta Kaliňáka do kúpy podielu vo firme B.A. Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňového podvodu sa zrejme ministrovi vnútra oplatila už na začiatku. Vzhľadom na nehnuteľnosti, ktoré firma vlastní, mohol už na kúpe akcií od premiérovho domáceho zarobiť státisíce eur.

B.A. Haus sa špecializuje na prenájmy luxusných bytov a domov.

Podľa výpisu z katastra vlastní napríklad štvorpodlažný apartmánový dom v bratislavskom Starom Meste pri Horskom parku na Lovinského ulici. Na zastavanej ploche viac ako 300 metrov štvorcových a 730 metroch priľahlých pozemkov by v ňom mali byť tri luxusné apartmány. Dom je momentálne obývaný.

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár odhaduje hodnotu vily na Lovinského na dva až tri milióny eur.

Vila s luxusnými apartmánmi na Lovinského ulici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vila s luxusnými apartmánmi na Lovinského ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kúsok od Bonaparte

Ďalším domom z portfólia Kaliňákovej firmy je vila na neďalekej Ľubinskej ulici neďaleko komplexu Bonaparte a vládneho hotela Bôrik. Sivý dom s popisným číslom deväť spredu nevyzerá veľký, z pohľadu zboku však vidno, že je rozsiahly. Podľa fotografie z Google Street View spred dvoch rokov tam bola rakúska diplomatická rezidencia, dnes už má iných nájomníkov.

Podľa Palenčára by tento dom mohol mať hodnotu jeden a pol až dva milióny eur.

Video: Kaliňák vysvetľuje kúpu podielu vo firme od Bašternáka
autorka: Martina Pažitková

„Nehnuteľnosti sa nachádzajú v jednej z najatraktívnejších lokalít Bratislavy,“ opisuje Palenčár polohu víl. Dodáva však, že podľa informácií, ktoré od Denníka N dostal (teda výpisu z listu vlastníctva a fotografie exteriéru), je možné odhadnúť ceny iba s veľkou odchýlkou.

Susedný dom na Ľubinskej 11 patrí do portfólia firmy MeTIS Consulting Kaliňákovho spoločníka z B.A. Haus Marka Turčana. Aj v tomto prípade ide o luxusnú a rozsiahlu vilu.

Vľavo dom B.A. Haus na Lubinskej, vpravo je dom MeTIS Consulting. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vľavo dom B.A. Haus na Ľubinskej, vpravo je dom MeTIS Consulting. Foto N – Tomáš Benedikovič

Byty v dome od Kočnera

To nie je všetko. B.A. Hausu patria aj štyri byty.

Dva z nich sú v budove Five Star Residence, ktorú nechala postaviť firma Mariána Kočnera. Práve táto budova hrá hlavnú úlohu v podozrivých vratkách DPH, ktoré sa týkajú Bašternáka. Jeho eseročka BL – 202 vraj za sedem bytov v tomto dome s priemernou rozlohu 110 metrov štvorcových zaplatila 11,85 milióna, čo bolo takmer 1,7 milióna za byt, a potom jej štát spätne vyplatil nadmernú daň.

„Ak prišla prvá informácia, tak niekedy koncom roka na ministerstvo vnútra, ale už vôbec nie ku mne. Pretože ja nemám čo vedieť, nemám byť čo informovaný o každom prípade a ani som o ňom, samozrejme, nevedel,“ hovoril včera Kaliňák o tom, prečo nakupoval od človeka podozrivého z daňového podvodu. Podiel vo firme B.A. Haus, a teda aj v bytoch vo Five Star Residence, kupoval Kaliňák ešte v čase, keď vyšetrovanie prebiehalo. Viac ako pol roka po tom polícia prípad odmietla.

Video: Mihál: Zdá sa, že Kaliňákova firma prala špinavé peniaze
autorka: Martina Pažitková

B.A. Haus má v rezidencii byty s rozlohou 114 a 115 štvorcových metrov. „Cena porovnateľného bytu a lokality, ako je projekt Five Star Residence, sa pohybuje na úrovni 2800 až 3500 eur za meter štvorcový, a to v závislosti od technického vybavenia, štandardu, poschodia, dispozičného riešenia a orientácie na svetové strany,“ hovorí šéf asociácie realitných kancelárií Palenčár. Cena týchto dvoch bytov by sa tak mala pohybovať od 640- do 800-tisíc eur.

Five Star Residence z kauzy Bašternák, byt tam vlastní aj firma B. A. Haus, ku ktorej sa priznal Robert Kaliňák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Five Star Residence z kauzy Bašternák – byt tam vlastní aj firma B.A. Haus, ku ktorej sa priznal Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj byty v Horskom parku

Firma, v ktorej má Kaliňák podiel, má aj dva byty v dome v Horskom parku, kde minister býva. Aj v tomto prípade ide o veľmi dobrú adresu neďaleko Horského parku a v Starom Meste. Sám Kaliňák hovoril, že tieto dva byty majú podobnú hodnotu ako podiel, ktorý za 430-tisíc eur kúpil, a práve tým, že chcel určovať nájomníkov týchto bytov, odôvodňoval, prečo kupoval podiel od Bašternáka.

Nehnuteľnosti, ktoré vlastní B.A. Haus, tak môžu mať dohromady hodnotu od 4,6 do 6,2 milióna eur. Pri najnižšom odhade šéfa asociácie realitiek Palenčára by Kaliňákovi 430-tisícová investícia priniesla podiel na nehnuteľnostiach vo výške takmer 690-tisíc, pri najvyššom odhade v hodnote 990-tisíc eur.

Robert Kaliňák hovoril, že so 16-percentným podielom v B.A. Haus na seba zobral aj časť záväzkov firmy. Nie je úplne jasné, o čo všetko ide. Z toho, že od firmy dostal na účet ako „splátku pôžičky“ dohromady 260-tisíc eur, vieme iba to, že prevzal aj pôžičku, ktorú mu mala firma splatiť. Či Kaliňák s podielom získal aj iné záväzky, napríklad dlhy, nie je jasné, o tom nehovoril.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) vypočítal, že sa Kaliňákovi investícia zhodnocuje na úrovni 25 percent ročne, a k tomuto číslu prišiel aj Peter Kunder z Aliancie Fair-play.

Denník N sa pýtal Kaliňáka na hodnotu jeho podielu z hľadiska odhadovanej hodnoty nehnuteľností. Na otázky neodpovedal a jeho tlačový odbor poslal iba túto odpoveď: „Minister vnútra jasne vyvrátil podozrenia opozície, keď vysvetlil, že peniaze, ktoré dostal na účet, prichádzali z firmy, ktorej je akcionárom, a boli vyplatené legálne. Vzhľadom na to, že nepodložené útoky opozície a niektorých novinárov pokračujú napriek jasným dôkazom a vyvráteniu klamstiev opozície, ktorými ho obliali bez dôkazov, všetky ďalšie dokumenty, ktoré s tým súvisia, sú k dispozícii orgánom na to určeným.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie