Denník N

Ján Langoš – nepohodlný za života i po smrti

Znovuodhalenie pamätnej tabule Jána Langoša. Foto - TASR
Znovuodhalenie pamätnej tabule Jána Langoša. Foto – TASR

Langošove pomníky stoja a jeho zákony ako-tak fungujú. No ich príbehy ukazujú, že o to treba bojovať.

Ján Langoš bol pre svoju činnosť často nepohodlný za komunizmu, no i po jeho páde a dokonca aj po svojej smrti, od ktorej uplynulo už desať rokov. Počnúc vydávaním samizdatov a končiac rýpaním sa v tajomstvách minulosti a súčasnosti robil veci, ktoré si vždy našli dostatok neprajníkov.

Svedčí o tom aj osud dvoch jeho pamätníkov.

Bratislavská tabuľa bola od 17. novembra 2007 umiestnená na budove, kde vtedy sídlil Ústav pamäti národa. Jej neskorší pán – minister spravodlivosti Štefan Harabin – však tvrdil, že ústav potrebuje viac ako nejakú bustu dôstojné priestory, a bustu odložil do skladu.

Našťastie od roku 2010 je tam opäť, len už nie na pôvodnom mieste, ale radšej pol metra od nej.

Banskobystrický pamätník odhalili len pred tromi rokmi, hoci iniciatíva osadiť ho bola oveľa staršia. Tu zase zaúradovali smeráci v mestskom zastupiteľstve, ktoré na pamätník odmietlo vyčleniť niekoľko tisíc eur.

Ani Langošov zákon o slobodnom prístupe k informáciám to nemal ľahké. Nielen na miestnej úrovni, kde sa objavuje problém so samosprávami, ktoré ho jednoducho nerešpektujú, ale aj na celoštátnej úrovni, keď ho navrhol Smer oklieštiť tak, aby úrady nemuseli odpovedať na „zjavne nerozumné“ žiadosti o informácie.

Ústav pamäti národa sa ocitol v ešte horšej situácii, keď ho predseda SNS Ján Slota v reakcii na to, že ÚPN zverejnil jeho kriminálnu minulosť, navrhol rovno zrušiť. Ústav prežil, no už trinásť rokov funguje v provizóriu, keď nie je nikde doma a mnohí politici sa k nemu správajú ako k nechcenému dieťaťu či ako k teritóriu, kde môžu rozšíriť svoj vplyv.

Langošove pomníky nakoniec stoja a zákon a ústav ako-tak fungujú. No ich príbehy ukazujú, že o to treba bojovať. Ale to je také langošovské.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie