Denník N

Denník Štefana Hríba: Ako sceliť krajinu po referende

Nastal čas na prijatie zákona o registrovaných partnerstvách a rozumnú odluku cirkvi od štátu.

Nie som vyznavač jednoty. Ani národnej, ani cirkevnej, ani politickej. Bližšia mi je pestrosť. Ale elementárnu súdržnosť tejto krajiny si želám. Najmä teraz, po spackanom referende.

Áno, sme škaredo rozdelení. Áno, je to v prvom rade zodpovednosť tých, ktorí referendum vyvolali a nezvládli. Práve oni sú teraz na ťahu s podávaním rúk a zasypávaním priepastí. Ale zmierenie, ak nás má kamsi posunúť, musí byť obojstranné. Pretože aj fauly prišli z oboch strán.

Aby som bol dobre pochopený: podanie rúk si nepredstavujem tak, že referendová časť katolíkov ustúpi zo svojich názorov a protireferendová časť liberálov zo svojich. Naopak, prezentované názory a ich východiská potrebujú ešte väčšie prehĺbenie a poctivejšie premyslenie na oboch stranách. A keďže sú to vážne otázky, idúce až k civilizačným základom, odpovede si budú vyžadovať námahu a čas. Roky času. Ale niečo možno pre zmierenie urobiť veľmi rýchlo.

Poviem to priamo: Myslím si, že nastal čas na prijatie zákona o registrovaných partnerstvách a súčasne na rozumnú odluku cirkvi od štátu. Hovorím to pritom ako človek, ktorý považuje cirkev za nenahraditeľnú, za jednu z kotiev slobody a manželstvo za zväzok muža a ženy. Myslíte, že si to odporuje? Vôbec nie.

Po prvé: registrované partnerstvo nebude oslabením manželstva, pretože ho nijako neohrozí ani neredefinuje, bude však pomocou pre ľudí, ktorí sa narodili iní a nechcú sa s tým skrývať, ale chcú dôstojne žiť. Myslím si tiež, že prijatie takéhoto inštitútu môže byť kompromisom, ktorý zachová tvár obom táborom.

Po druhé: odluka cirkvi od štátu nie je krok v jej neprospech, ale v prospech. Ak si cirkev bude svoje veci rozumným spôsobom financovať sama, zdravo porastie zodpovednosť jej príslušníkov a súčasne sa zbaví hlúpej nálepky, že žije z peňazí iných a ešte im chce hovoriť do životov. Som si istý, že odlukou by autorita cirkvi postupne vzrástla, čo by znamenalo zväčšenie, nie zmenšenie jej roly.

Čo myslíte, katolíci, čo myslíte, liberáli?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie