Denník N

Bugár: Večer, keď čítam správy, ide ma šľak trafiť

Béla Bugár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ja byť premiérom, postavím si dom, hovorí predseda Mosta-Híd na to, či je v poriadku, že Robert Fico býva v byte Ladislava Bašternáka. Postavenie inšpekcie aj jej šéf sa podľa neho do roka musia zmeniť.

O Robertovi Kaliňákovi ste povedali, že by mal svoj vzťah s Ladislavom Bašternákom vysvetliť nielen koaličným partnerom, ale aj verejnosti. Videli ste jeho pondelkovú tlačovú besedu?

Nie, bol som v Haagu.

Ale čítali ste asi o nej. Zdá sa vám, že to vysvetlil dostatočne?

Prevody na účte nedokazujú to, čo tvrdila opozícia, že mu Bašternák posielal nejaké peniaze. Pokiaľ ide o ostatné veci, ja neviem, či má firma B. A. Haus taký obrat, že to stačí na to, aby vyplatila takto akcionárov. Ani nie je moja úloha to vedieť. Mojou úlohou je, že ak vy alebo vyšetrovateľ poviete, že je tam problém, aby som povedal, že treba vyvodiť zodpovednosť. Ale tam zatiaľ nie sme.

Minister Kaliňák prvýkrát priznal obchodný vzťah s Bašternákom v čase, keď už ho vyšetroval Kriminálny úrad finančnej správy, a tvrdí, že o tom nevedel. Podstata je práve v tom, že Bašternákov prípad polícia nevyšetrila. Stále nevidíte dôvod na jeho odstúpenie?

O tom, že je niekto vyšetrovaný, nemusí minister vnútra alebo minister financií vedieť. To, že od niekoho kúpil akcie, nedokazuje spoluprácu s ním. Dokazuje to len to, že Kaliňák kúpil od Bašternáka 16 percent vo firme. Veľmi by pomohlo, keby okolo Bašternáka všetko vyšetrili a bola vyvodená zodpovednosť. Ale ja neviem, aké sú proti nemu dôkazy, nie som vyšetrovateľ.

Pán Kaliňák vlastní firmu s Jánom Počiatkom a Markom Turčanom. Turčan s Bašternákom podniká minimálne v iných dvoch firmách. Počiatek vlastní vedľa neho chalupu a vlastnia k nej spoločnú príjazdovú cestu. Zjavne sa všetci spolu poznajú, to nestačí?

Viete, možnože som naivný, ale ja som v roku 2007 alebo 2008 vstúpil do firmy Parkus a dodnes neviem, či môj partner podniká aj niekde inde. Ani neviem, čo všetko robil v minulosti.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia Bašternáka dvakrát prikryla, čo nové k tomu ešte treba povedať?

Ale čo to je prikryť?

Ak si prečítate uznesenie vyšetrovateľky, ktorá odmietla začať stíhanie vo veci Bašternáka, uvidíte, že tam neboli urobené základné úkony, ktoré by napadli aj stredoškolákovi. Pri kauze pokuty, keď mal členovi policajnej hliadky pokutujúcej Bašternáka volať jeho nadriadený, aby ho nechal, lebo je to „náš človek”, inšpekcia vypočula iba nadriadeného, ale policajta, ktorý to ohlásil, už nie.

Kaliňák hovorí, že existuje zápisnica, ktorá je iná ako to, čo čítal Daniel Lipšic. Ktorá je pravdivá? Tu sú dva podpisy, tam nie, ja neviem.

Inšpekcia mala obe zápisnice, keď to vyšetrovali, a ani si len nezavolali toho policajta. To je úrad, ktorý spadá priamo pod Kaliňáka.

Inšpekcia sa do konca roka musí dostať pod prokuratúru a s novým vedením, aby došlo k návratu aspoň určitej časti dôvery. Našou úlohou je to zmeniť, aj preto máme ministerstvo spravodlivosti, lebo čiastočne to môžeme ovplyvniť.

Myslíte si, že to stačí? Ľudia si už dnes myslia, že ak je ministrom vnútra Robert Kaliňák, nie všetci sú si rovní pred zákonom. A Bašternákove prípady tomu nasvedčujú.

Nemienim riešiť kauzy bývalej vlády. Musíme riešiť to, aby inšpekcia začala pracovať normálne, aby zákony boli funkčné a účinné a aby aj prokuratúra a súdnictvo sa viac otvorili. Aby ľudia začali veriť tomu, že štát slúži aj im. Toto mi berie veľa času. Večer, keď čítam správy, ide ma šľak trafiť.

Ale toto, čo hovoríte, ukazuje na to, ako keby ste tie správy nečítali.

Týždenník Plus 7 dní napísal, že Bugár zbohatol na starých ľuďoch. Ja pritom z toho nič nemám, iba mi neziskovka platí za prenájom v budove, ktorú jej poskytujeme. Vo firme sme v mínuse, máme pôžičky, a aj tak to napísali. Tak som ich dal na súd. O štyri-päť rokov možno niečo súd povie a ja už dávno nebudem v politike. Čo je pravda? To, čo ľudia prečítajú? Ale nechcem povedať, že všetky informácie sú klamlivé.

Video: Kresák a Šebej o Kaliňákovi: Dajte pokoj, nekomentujem
autorka: Martina Pažitková

Bašternák kúpil sedem bytov za 12 miliónov eur a veľmi sa to podobá daňovému podvodu. To viete vyčítať z katastra.

Áno, toto je asi pravda. A faktom je aj to, že aj za našej vlády Ivety Radičovej dostal Bašternák vyplatené vratky za 3,6 milióna eur. Ani my sme to neriešili a ministrom vnútra bol Daniel Lipšic.

Ale vtedy to na políciu ani nedorazilo. Teraz si to úradníci všimli, podali podnet na políciu a ona to odmietla vyšetrovať. A faktom je aj to, že minister obchodoval s Bašternákom a podniká s ľuďmi, ktorí s ním podnikajú.

Čo sa týka Bašternáka a jeho kšeftov, nemám pochybnosti, ale ak chceme, aby bolo všetko podľa zákona, tak nemôžete len na základe toho, že Turčan podniká s Bašternákom a zároveň má Turčan firmy s Kaliňákom, povedať, že Kaliňák musí ísť preč.

Pondelková koaličná rada. Foto N – Tomáš Benedikovič
Pondelková koaličná rada. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemal by sa premiér odsťahovať z Bašternákovho bytu?

Je to nešťastné. Ja byť premiérom, tak by som si radšej postavil dom a dovidenia. Premiérovi, predsedovi parlamentu aj podpredsedom parlamentu môže štát zaplatiť bývanie.

Ako to vyzerá, že premiér býva v Bašternákovom byte?

Musíte sa pýtať pána premiéra.

My by sme sa radi, ale už tri mesiace nemal tlačovú besedu.

Ak platí všetko zo svojho, je to problém?

Nevieme ani len to, či to platí zo svojho.

Na jeho mieste by som to odkúpil a neplatil takémuto človeku.

Opozícia už chystá protest pred Bonaparte, schôdzu o odvolávaní Kaliňáka a na začiatok predsedníctva schôdzu o odvolaní premiéra. Ustojí to Robert Kaliňák?

Ak niekto nevyjde s novými informáciami, môže to ustáť. Sulík už po voľbách hovoril na námestí, že urobí z nášho života peklo. Toto je asi ono. Namiesto toho, aby sme sa pripravovali na predsedníctvo, zaoberáme sa každý druhý týždeň odvolaniami. Nemyslím si, že toto je prejav vlastenectva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie