Denník N

Donald Trump chce zakázať moslimom vstup do USA. Dá sa to vôbec?

Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump volá po zatvorení hraníc pre moslimov. Foto - TASR/AP
Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump volá po zatvorení hraníc pre moslimov. Foto – TASR/AP

Podľa expertov je nemožné, aby zakázali vstup na americkú pôdu ľuďom na základe ich náboženského presvedčenia. Napádalo by to koncept USA ako krajiny stojacej na princípe slobody vyznania.

Keď minulý rok v decembri manželský pár pakistanského pôvodu v kalifornskom San Bernardine zastrelil na večierku 14 zamestnancov mesta, navrhol uchádzač o post amerického prezidenta Donald Trump „totálne a kompletné uzatvorenie Spojených štátov pred vstupom moslimov, kým naši predstavitelia nevymyslia, čo s tým ďalej“.

Trump argumentoval tým, že podľa prieskumov moslimovia na celom svete nenávidia Američanov a podporujú teroristické útoky proti americkým cieľom. Opakovane tiež naznačoval, že americkí moslimovia s nimi v tichosti súhlasia.

Opakované hrozby

Hoci mu takéto výroky podľa Huffington Post priniesli významný nárast popularity medzi voličmi Republikánskej strany, neskôr sa ich pod tlakom (aj od samotnej strany) snažil zmierniť.

Po Orlande s témou vyrukoval opäť, keď tiež povedal, že ak sa stane prezidentom „zastaví imigráciu z tých častí sveta, ktoré majú dokázateľnú históriu terorizmu proti USA, Európe alebo našim spojencom, kým úplne nepochopíme, ako tieto hrozby zastaviť“. Je zrejmé, že tým myslel hlavne moslimské krajiny.

Opäť tiež obvinil americkú moslimskú komunitu z nedostatočnej lojality voči USA.

Páchateľ najhoršej streleckej masakry v moderných dejinách USA Omar Mateen bol synom prisťahovalcov z Afganistanu, narodil sa však v Spojených štátoch.

Právni experti oslovení týždenníkom Newsweek tvrdia, že americký prezident, ktorý má v rámci imigračnej politiky pomerne široké právomoci, má právo obmedziť imigráciu z niektorých krajín. 

Podľa nich je však nemožné, aby zakázali vstup na americkú pôdu ľuďom na základe ich náboženského presvedčenia. To by bolo nielen protiústavné, ale napádalo by to aj koncept Spojených štátov ako krajiny stojacej na princípe slobody vyznania.

V 19. storočí zakázali Číňanov

V roku 1882 Spojené štáty zakázali prisťahovalectvo Číňanov, keď tak chceli zabrániť prílivu lacnej pracovnej sily vyvolaného zlatou horúčkou. Zákon postihujúci ľudí na základe etnicity sa považuje za jeden z menej vydarených a v súčasnosti za neprijateľný produkt amerického zákonodarstva.

Dnes Spojené štáty nezakazujú vstup občanom zo žiadnej krajiny, hoci v minulosti, keď radikálni študenti držali rukojemníkov na americkej ambasáde, sa takýto zákaz vzťahoval na občanov Iránu.

Američania však občanov niektorých krajín preverujú dlhšie ako ostatných, okrem Iráncov napríklad aj Sýrčanov.

Na celom Trumpovom návrhu je okrem jeho populizmu problematické aj to, ktoré krajiny by označil za také, čo majú históriu teroristických útokov voči USA.

Páchatelia útokov z 11. septembra napríklad pochádzali zo Saudskej Arábie, čo je však americký spojenec. Zakázal by teda tamojším občanom vstup do USA rovnako ako občanom Afganistanu či Pakistanu? Ako by stanovil, ktorá krajina je už príliš proti Spojeným štátom a ktorá ešte nie? Akú časovú platnosť by mali také zoznamy? Bránili by vstupu ľuďom, ktorí sa narodili alebo žijú v „problematických krajinách“?

Nejasností je príliš veľa, ale časti americkej populácie takáto rétorika vyhovuje. Podľa marcového prieskumu polovica Američanov podporuje dočasný zákaz vstupu pre moslimov. Medzi republikánmi bolo za neho až 71 percent voličov, medzi demokratmi 34.

Kedy sa to zastaví?

Čo je však celkom evidentné, je vlna odporu, ktorú Trumpove výroky vyprovokovali.

Aj zvnútra Republikánskej strany sa ozývajú hlasy, podľa ktorých sú neprijateľné, škodia záujmom USA a rozdeľujú krajinu. Trump totiž napadá aj amerických moslimov, keď spochybňuje ich oddanosť a patriotizmus.

Prezident Obama na posledné Trumpove výstupy reagoval netradične emocionálne, hoci ho v celom prejave ani raz nespomenul.

„Kedy sa to zastaví? Zabijak z Orlanda, jeden zo zabijakov zo San Bernardina aj zabijak z Fort Hood, tí všetci boli americkí občania. Začneme teraz zaobchádzať s americkými moslimami inak? Budeme ich špeciálne sledovať? Začneme ich diskriminovať pre ich vieru?“

Trump obviňuje Obamu z toho, že jeho údajne laxný prístup k imigrácii, sympatie k moslimom a „nadŕžanie“ nepriateľom namiesto podporovania amerických záujmov umožňujú udalosti, aké sa stali v Orlande či San Bernardine.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Útok na Floride

Svet

Teraz najčítanejšie