Denník N

Pellegrini je nový Paška, zapamätáme si ich ako budovateľov garáží

Pellegrini ten problém iba nezdedil po Pavlovi Paškovi. Plní líniu, ktorú mu Paška nakreslil. Pozrime sa, v čom sa pri garážach na Bratislavskom hrade mýli a v čom zahmlieva.

Nie som odborník, len počúvam odporúčania pamiatkarov – hovorí šéf parlamentu a vzbudzuje tak zdanie, že s garážami na Bratislavskom hrade už nemôže nič urobiť.

V skutočnosti Národná rada povedala, čo bude na hradnom kopci stáť, a štátni úradníci podriadení vládnej moci jej to len opečiatkovali. Garáže nevymysleli pamiatkari. Pretlačili ich tí, ktorí ich teraz jediní môžu zastaviť. Politici Smeru.

 

predseda NR SR Peter Pellegrini èižmy obúvanie, miesto archeologických nálezov
Predseda parlamentu Peter Pellegrini si obúva čižmy na stavenisku Bratislavského hradu. Foto – TASR

 

V sychravom počasí páni a dámy radi prejdú suchou nohou z koncertu do garáže, bude to pekné dielo, tvrdí Pellegrini. Plánovači pred rokmi naplánovali, že okolie Hradu má byť pekné, barokové. Niečo ako za Márie Terézie. A že k štandardu patrí suchá noha.

Vtedy však ešte nikto netušil, že v zemi sú dôkazy o vyspelej kultúre, ktorá bola v tom čase jednou z najvplyvnejších v celej strednej Európe. Obdivne o objavoch hovorí aj rakúsky archeológ Werner Jobst a nerozumie, či nemáme miesto na garáže inde.

Čo Pellegrini zámerne ignoruje

„To je len využitie jamy, ktorá tam bola,“ hovorí napríklad o starom kameňolome predseda parlamentu. Má pravdu v tom, že už v stredoveku a potom za Márie Terézie si stavebníci z hradného brala urobili kameňolom a zrejme zničili veľkú časť pozostatkov stavieb, ktoré pre Keltov postavili Rimania.

Zámerne však ignoruje, že na hradnom kopci je stále mnoho dvetisíc rokov starých stavieb. Jednu so vzácnou dlažbou sľubuje Pellegrini ukázať. O druhej, v ktorej našli aj vzácny zlatý poklad, zatiaľ rozpráva opatrne.

Má nad ňou totiž stáť tá veľkolepá spoločenská sála, ktorú pripodobňuje k PKO. To je mu už jasné. Toto PKO si zmenšiť nenechá. Stavitelia tak musia riešiť ťažkú úlohu, či dokážu skombinovať novostavbu, ktorá sa bude tváriť ako replika tereziánskej stavby, a starú rímsku vilu, ktorej môže ublížiť už len moderný bratislavský vzduch.

Pellegrini sa snaží naznačiť, že s Váhostavom, možno na rozdiel od Pašku, nemá nič spoločné. V skutočnosti sa však nechce s Váhostavom Juraja Širokého naťahovať a presviedčať firmu, že dohodnuté zmluvy sa dajú zmeniť. Otočiť projekt a peniaze plánované na pripomenutie Márie Terézie dať na záchranu omnoho vzácnejšieho dedičstva.

Nehovoriac o tom, že v časti hradného kopca sú v podzemí zrejme ďalšie keltsko-rímske stavby, ktorých výskum štát ani nezvažuje.

Sympaťák so zašpinenými rukami

A keď už sám predseda parlamentu hovorí o vkusných garážach pri Kráľovskom paláci v Neapole, ktorý, mimochodom, postavili až v 17. storočí: vie si predstaviť, že by sa niekto pokúsil vtesnať podzemné garáže medzi antické nálezy v neďalekých Pompejach? Pretože takáto paralela s dvetisíc rokov starými nálezmi na Bratislavskom hrade je omnoho presnejšia.

Je to mladý sympaťák, šikovne sa promuje vo videu s traktorom a transformerom a takmer všetci už zabudli, ako si za prvej vlády Roberta Fica zašpinil ruky v parlamente s nepriamymi novelami, napríklad aj s vyvlastňovaním pre diaľnice. Ešte to možno netuší, ale príjemný nástup na post predsedu parlamentu si teraz pokazil. Prihlásil sa k štýlu Pavla Pašku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie