Denník N

Vedúci delegát EÚ v Turecku končí, Turkov si pohneval príslovím

Hansjörg Haber sa vzdal funkcie vedúceho delegáta EÚ v Turecku. Foto: AP/tasr
Hansjörg Haber sa vzdal funkcie vedúceho delegáta EÚ v Turecku. Foto: AP/tasr

Hansjörg Haber rezignoval zo svojej funkcie bez toho, aby uviedol dôvod. Mnohí si myslia, že je to pre jeho zhoršené diplomatické vzťahy s krajinou.

Uprostred stúpajúceho napätia medzi Tureckom a Európskou úniou odstupuje vedúci delegácie EÚ v Turecku Hansjörg Haber. Nemecký diplomat, ktorý nebol vo svojej funkcii ani rok, svoje odstúpenie oznámil v utorok.

Skutočný dôvod svojej rezignácie neoznámil, no špekuluje sa, že odstúpil pre nedorozumenia s tureckými úradmi, ktorým sa nepáčili jeho údajné kritické vyjadrenia o migračnej dohode medzi EÚ a Tureckom.

Minulý mesiac si ho preto predvolalo turecké ministerstvo zahraničia. Tam mu povedali, že jeho poznámky vyvolali pobúrenie, a turecká vláda výrok odsúdila.

Turecká štátna agentúra Anadolu tvrdí, že dôvodom, prečo Habera predvolali, bolo vyjadrenie: „Máme jedno príslovie: Začať ako Turek, skončiť ako Nemec.“

Európska únia to však nepotvrdila, informovali o ňom turecké médiá.

Údajná kritika Turecka

Spomínané príslovie znamená, že človek sa má pustiť do plnenia úlohy s nadšením a potom ju systematicky a disciplinovane dokončiť.

Turci však Haberovi vyčítajú, že týmto výrokom neprípustne kritizoval Ankaru za problematické plnenie dohody s EÚ o migrácii. Výrok mal podľa Turkov padnúť v diskusii o liberalizácii vízovej politiky EÚ voči Turecku. Haber v nej mal tiež povedať, že táto debata sa vedie už od roku 2013 a stále naráža na problémy.

Bývalý turecký minister pre európske záležitosti Volkan Bozkir žiada, aby Haber vysvetlil tureckému národu, čo tým myslel.

„Žiadny vyslanec nemá právo ponižovať krajinu, v ktorej pôsobí, a jej národ, to je prvý princíp demokracie,“ povedal Bozkir.

Skúsený diplomat

Haber vo svojej funkcii skončí k 1. augustu, o jeho ďalšom nástupcovi sa teraz rokuje. Hovorkyňa diplomacie Maja Kocijaničová sa k dôvodu Haberovho odchodu odmietla vyjadriť, zdôraznila však, že Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. 

Haber sa ujal postu vedúceho delegáta EÚ v Turecku iba v októbri minulého roka. Svoju kariéru diplomata začal pred 34 rokmi na Cudzineckom úrade, pôsobil na veľvyslanectvách v Paríži, Berne, Manile, Ankare, Moskve a Bejrúte.

Bol aj pri začiatkoch pozorovateľskej misie EÚ v Gruzínsku v roku 2008, kde pôsobil ako jej vedúci predstaviteľ. V rokovaniach o migračnej dohode nemal až takú veľkú rolu, Turci na čele s Erdoganom sú však veľmi citliví na akúkoľvek kritiku zo strany Európy.

„Existujú dve pravidlá, ktoré by mal vedieť každý diplomat. Prvé je úcta k hodnotám danej krajiny a druhé je úcta k prezidentovi tejto krajiny. Veľvyslanec porušil tieto základné pravidlá,“ povedal turecký minister pre európske záležitosti Ömar Celik.

Nechcú zmeniť zákony

Napätie medzi Tureckom a EÚ stúpa najmä pre plánované zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov, ktoré EÚ Turecku sľúbila, ak splní podmienky dohody o migrantoch.

EÚ tak mala urobiť do konca júna. Keďže sa nevie dohodnúť s Tureckom na zmene ich protiteroristických zákonov, termín sa pravdepodobne nestihne.

Turci ich odmietajú zmierniť s odôvodnením, že sú ohrození separatistickými Kurdmi. Nový turecký premiér Binali Yildirim dokonca povedal, že „v súčasných podmienkach zmena nie je vôbec možná“ a že zákony nezmenia, ani keby to malo znamenať koniec vízovej dohody s EÚ.

Požiadavky na zmenu protiteroristických zákonov boli zahrnuté už v písomnej dohode z roku 2013, ktorú podpísala vláda vtedajšieho premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s EÚ. Tej išlo vtedy o to, aby sa zákony nezneužívali na zbavenie sa politických súperov.

Turecko musí splniť 72 podmienok, aby mu EÚ zabezpečila bezvízový styk. Tie sa týkajú aj zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, dodržiavania ľudských práv či spätného prijímania migrantov, ktorí sa pokúsili dostať do Európy cez Stredozemné more.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie