Denník N

Bol Omar Mateen zradikalizovaný fanatik alebo len nešťastný homosexuál?

Omar Mateen. Foto - TASR/AP
Omar Mateen. Foto – TASR/AP

Syn afganských prisťahovalcov skončil univerzitu na Floride a chcel byť policajtom. O tom, čo robil vo voľnom čase, nehovoril ani svojim rodičom, ani manželke. Podľa stálych zákazníkov gay klubu Pulse tam pravidelne chodil a niekedy aj tancoval.

Doterajšie vyšetrovanie najväčšej streľby v modernej histórii USA ukázalo, že manželka strelca z Orlanda Noor Salmanová o jeho plánoch vedela.

„Vyzerá to tak, že o tom, čo sa chystá urobiť, musela vedieť,“ cituje Reuters senátora Angusa Kinga z Komisie pre spravodajskú činnosť.

Salmanová vyšetrovateľom podľa NBC News tiež povedala, že Omara Mateena zaviezla do gay klube Pulse, aby si ho prezrel. Nočný bar sa v nedeľu nadránom stál miestom, kde 29-ročný útočník zabil 49 ľudí a 52 zranil.

Salmanová tiež tvrdí, že sa ho od útoku pokúsila odhovoriť. Napriek tomu ju pravdepodobne obvinia zo spolupáchateľstva, neinformovaní polície o chystanom útoku a klamaní agentom FBI.

Vyšetrovatelia tiež začali pracovať s verziou, že Mateen mohol byť homosexuál. To však od začiatku popiera jeho otec. „Nie je to tak,“ povedal Seddique Mir Mateen pre CBS News. „Nič také som uňho nevidel a neverím, že by to bol jeho prípad.“

Pochybnosti o orientácii strelca však prišli krátko po útoku. „Niekedy cez víkend prišiel do baru, niekedy sa tu dlho neukázal a prišiel po niekoľkých týždňoch,“ cituje Guardian stáleho návštevníka klubu Pulse Jima van Horna.

„Bol tu pravidelným hosťom. Bol homosexuálom a prišiel si sem vybrať mužov. Niekedy šiel za mužmi, ovinul okolo nich ruku, inokedy trochu tancoval. To je presne to, čo ľudia v gay baroch robia.“

Bol gay?

Podľa nemenovaného zdroja FBI, ktorý cituje agentúra AP, videli Mateena v nočnom klube minimálne štyria pravidelní zákazníci. „Niekedy šiel len do rohu, sedel tam a pil, inokedy sa tak opil, že bol hlučný a agresívny,“ cituje Orlando Sentinel Tya Smitha.

„Nechceli sme sa s ním veľmi rozprávať, ale pamätám si, že nám v tom čase hovoril niečo o svojom otcovi. Povedal nám aj to, že má ženu a dieťa.“

Útočník svojmu otcovi pravdepodobne všetko nehovoril. To potvrdila aj jeho prvá manželka Sitora Yusufiyová, podľa ktorej málo rozprával o svojich záľubách aj o tom, čo robí vo voľnom čase. 

„Mal odlišnú stránku, o ktorej nemohol povedať svojmu otcovi,“ priznala v rozhovore pre CNN. „Keď sme sa vzali, trochu ma zmiatol tým, čo mi povedal o svojej nedávnej minulosti, a že rád chodil do klubov a mal rád nočný život… Myslela som si, že je to stránka jeho života, o ktorej možno nechce, aby každý vedel.“ Na otázku, či si myslela, že bol gay, odpovedala: „Neviem.“

Podľa nej bol však Mateen hlavne mentálne nestabilný, a aj preto od neho štyri mesiace po svadbe odišla.

„Podľa mňa je dosť možné, že sa snažil bojovať so svojimi vnútornými démonmi a snažil sa zbaviť svojho hnevu z homosexuality,“ povedal Van Horn, ktorý pri víkendovom útoku prišiel o troch priateľov. „Nerozumiem tomu. Pretože nemôžete zmeniť to, kým ste. Ale ak predstierate, že ste niekym iným, potom môžete prísť do gay baru a strieľať.“

Mateen si podľa Guardianu často písal s homosexuálmi cez četovacie aplikácie pre gayov. Svoj cieľ tak veľmi podrobne skúmal, čo nie je podľa FBI veľmi bežné.

„Skôr mi to pripomína človeka, ktorý má problém so svojou sexuálnou identitou a môže skutočne bojovať s myšlienkou, že je sám gay. To dáva prípadu ďalší motív a iný pohľad,“ povedala pre CBS News Mary Ellen O’Tooleová z FBI.

Mateen mal pravdepodobne zložitú povahu. Hoci o ňom jeho otec povedal, že bol vzdelaný a úctivý k rodičom, Mateenova exmanželka priznala, že ju bil a bol duševne chorý. Aj podľa výpovedí jeho kolegov a priateľov sa často správal násilnícky a nadával na LGBT komunitu.

Vyšetrovala ho FBI

Omar Mateen sa narodil v New Yorku afganským prisťahovalcom. Študoval na Floride a získal titul v oblasti technológií trestného súdnictva. Pravidelne navštevoval miestnu mešitu.

Dokázal si udržať len priemerné pracovné miesta a pred víkendovým útokom pracoval ako strážnik v súkromnej bezpečnostnej službe. Podľa výpovedí jeho známych, ktorých cituje NBC News, chcel byť policajtom.

Hoci nemal žiadne záznamy v registri trestov, polícia ho vypočúvala niekoľkokrát. Prvýkrát ho predvolala po jeho ceste do Saudskej Arábie. Tam bol najmenej dvakrát – v roku 2011 a o rok neskôr. Dôvodom bola pravdepodobne náboženská púť.

FBI sa naňho neskôr zamerala pre jeho poburujúce komentáre, ktoré mohli naznačiť jeho sklony k extrémizmu. „Vypočúvali sme ho dvakrát,“ povedal Ron Hopper z FBI. „Neboli sme schopní overiť podstatu jeho komentárov, a tak sme vyšetrovanie uzavreli.“

Naposledy sa do pozornosti FBI dostal v roku 2014 pre kontakt s Monerom Abu-Salhom, prvým americkým samovražedným atentátnikom v Sýrii. Opäť ho však pustili bez akýchkoľvek podozrení. Napriek týmto vyšetrovaniam nebol Mateen na žiadnom zozname, ktorý by mu zabránil vlastniť zbraň.

Hoci polícia stále nepozná motív jeho činu, prešetruje aj jeho radikalizáciu. Podľa viacerých zdrojov si Mateen dva roky na internete prezeral radikálne islamské materiály.

Vyšetrovatelia doteraz nezistili, či ho priamo riadili alebo mu pomáhali teroristi z Islamského štátu. Počas jedného z troch hovorov na 911 Mateen priznal vernosť vodcovi ISIS Abu Bakr al-Bagdádímu.

„Počuli sme, ako pri hovore na 911 hovorí, že dôvodom, prečo toto robí, je, že chce zastaviť USA v bombardovaní jeho krajiny. Počas toho rozhovoru sľúbil vernosť ISIS,“ cituje Reuters Patience Carterovú, ktorá zostala uväznená v kúpeľni, keď Mateen chodil po klube Pulse a strieľal.

Mateen sa hlásil k rôznym militantným islamským skupinám. Podľa FBI sa radikalizoval sám a nedostal žiadne inštrukcie od skupín mimo USA vrátane Islamského štátu. „Pravdepodobne to bol nahnevaný, narušený a nestabilný mladý muž, ktorý sa zradikalizoval,“ povedal o ňom prezident Barack Obama.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Floride

Svet

Teraz najčítanejšie