Denník N

Drony videl každý deň, jeden z nich ho zabil. Jemenský chlapec teroristom nebol

Mohameda zabil dron koncom minulého mesiaca. ZDROJ - The Guardian
Mohameda zabil dron koncom minulého mesiaca. ZDROJ – The Guardian

Dron mu zabil otca a brata. Vidíme ich každý deň, bojíme sa ich a sníva sa nám o nich, povedal o útokoch bezpilotných lietadiel 13-ročný Mohamed Tuaiman. Pár mesiacov potom zabil dron aj jeho.

Tá správa prišla koncom januára a bola stručná: dron americkej CIA zabil v Jemene troch militantov z al-Kájdy, protiteroristické akcie v krajine pokračujú.

Britský denník Guardian však priniesol dôkazy, že jeden z údajných islamských militantov bol v skutočnosti len 13-ročný Mohamed Tuaiman. Chlapec, ktorému dron v roku 2011 zabil otca Saleha a staršieho brata Jalila, keď práve pásli ťavy.

Po Salehovi zostali tri vdovy a 27 detí.

“Vidím ich každý deň. Bojíme sa ich, dokonca sa nám o nich sníva,” povedal Mohamed v dokumente, ktorý pre Guardian natočil pár mesiacov pred svojou smrťou.

Nebol terorista

Mohamed bol podľa všetkého v zlom čase na zlom mieste, čo v tomto regióne nie je nič nezvyčajné. Keď na auto zaútočil dron, okrem Mohameda v ňom sedeli ešte dvaja ľudia – jeho švagor a Awaíd al-Rašídí, člen miestnej al-Kájdy.

Rodina chlapca ale odmieta, že by Mohamed alebo oni sami boli členmi teroristickej skupiny.

„Keď náš otec zomrel, prišla k nám al-Kájda a ponúkla nám pomoc. My však s nimi nie sme. Al-Kájda môže tvrdiť, že Mohamed bol s nimi, no naša rodina spraví všetko, čo bude môcť, aby dokázala opak. On nebol členom al-Kájdy. Bol to len chlapec,“ povedal pre Guardian Mohamedov starší brat Magdad.

Keď sa brtiský denník pýtal Pentagonu a CIA, či majú dôkazy o tom, že chlapec patril k teroristom, Američania na otázky nereagovali.

„Je to nespravodlivé a chceme, aby Spojené štáty uznali vraždy môjho otca a bratov,“ povedal Magdad Tuaiman.

Dvojaký meter

Príbeh o jemenskom chlapcovi si všimol aj novinár Glenn Greenwald, ktorý spolupracoval s Edwardom Snowdenom, americkým whistleblowerom.

Greenwald kritizuje západné noviny, že pri obetiach teroru majú často dvojitý meter a nekriticky prijímajú informácie z vládnych zdrojov.

„Vôbec netuším, či bol chlapec členom al-Kájdy. Ale to ani New York Times – a to je dôvod, prečo je vrcholne nezodpovedné, ak médiá automaticky tvrdia, že ľudia, ktorých zabili americké drony, sú teroristi,“ napísal Greenwald pre portál The Intercept.

Novinár tiež upozorňuje, že kým americké médiá vo veľkom informovali o popravenom jordánskom pilotovi, príbehy ako ten o Mohammedovi sa do správ väčšinou nedostanú.

„Väčšina Američanov zrejme nemá ani tušenie, že ich vláda práve upálila 13-ročného chlapca. Ak by o tom aj vedeli, v správach by bol vykreslený bez mena, bez plánov, bez snov či bez trúchliacej rodiny – na rozdiel od ľudí, ktorých zabili nepriatelia Spojených štátov,“ dodal Greenwald.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie