Denník N

Chcete krásnu a dobrú knihu o architektúre? Kúpte si D.O.M.E.K.

D.O.M.E.K. zábavnou formou vysvetľuje, ako rôzne môžu vyzerať domy a architektúra.
D.O.M.E.K. zábavnou formou vysvetľuje, ako rôzne môžu vyzerať domy a architektúra.

Architekt Víto Halada píše o knihe, ktorá je bestsellerom v kategórii detských kníh, no to neznamená, že je iba pre deti.

Koncom roka 2014 sa v slovenských kníhkupectvách objavila knižka D.O.M.E.K.  Ide o české vydanie poľskej rovnomennej detskej knihy z roku 2008 od autorskej dvojice Alexandry a Daniela Mizielińskych z ateliéru Hippotam Studio.

Táto rozmermi malá, grafickým spracovaním výrazná, ilustráciami zobrazujúca, vysvetľujúca i fantazírujúca, textom stručná, jasná a vtipná kniha je podľa slov Jany Kosteleckej, autorky českého vydania, „prvým bestsellerom o súčasnej architektúre pre deti.“ A možno nielen pre ne.

Najrôznejšie podoby domov

D.O.M.E.K.  je v prvom rade obrázkovou knižkou o zvláštnych domkoch, domčekoch, baračikoch. Deti sa budú nadšene znovu a znovu vracať k jednotlivým dvoj- až štvorstranovým kapitolkám venovaným jednému konkrétnemu domčeku. Zapamätajú si výstižné prezývky: Dom Korytnačka, Priehľadný Dom, Dom Výťah, Dom Nora či Dom Bublina.

Niekedy sú tieto charakteristiky pôvodným autorským zámerom architekta a niekedy sú vtipným komentárom či fikciou z hláv autorov knihy. Vždy však pomenúvajú kvalitu, ktorá ich odlišuje od tradičných naučených predstáv, čo je dom. Deti sú zvedavé a budú chcieť vedieť, prečo je dom kaktusom, orechom alebo húsenicou. Sledovanie knihou ponúkaných vysvetlení alebo hľadaní svojich vlastných posúva domy k architektúre.

D.O.M.E.K. je však aj mozaikou tridsiatich piatich „neobyčajných a unikátnych priestorových obytných objektov“, ako napovedá názov anglického vydania H.O.U.S.E.* s podtitulom Habitable Objects Unique Spatial Extraordinary.

Dospelí budú neveriacky krútiť hlavami nad tým, čo všetko tí architekti nevymyslia. Dom Korytnačka, ktorá vysúva a zasúva hlavu. Vyzerá to ako pekná hlúposť. Ale dom skrývajúci sa sám do seba ako spôsob ochrany pred zimou je veľmi dôvtipné riešenie. Namiesto jednej 15 cm hrubej tepelnej izolácie dom v lete zväčšuje svoj objem a redukuje hrúbku steny a v zime sa skrýva sám do seba a zdvojuje obvodové steny, a tým hrúbku ochrannej vrstvy. Dospelí sú tiež zvedaví a zaujímajú ich riešenia problémov. Kniha ich viacero dokumentuje a vysvetľuje.

Je to knižka pre deti aj ich rodičov. Foto - Víto Halada.
Je to knižka pre deti aj ich rodičov. Foto – Víto Halada.

Naozaj existujú

D.O.M.E.K.  je katalógom realizovaných a obývateľných stavieb. Tieto základné požiadavky na dom sú prítomné v prípade všetkých vybraných objektov. Nie je však katalógom rodinných domov na rok 2015. Nie je gradientnou vzorkovnicou toho istého spôsobu obývania, kde o variante 1381 a variante 1382 rozhoduje viac m2 a samostatná WC miestnosť.

D.O.M.E.K. si je vedomý a ukazuje, že nad týmto základom existujú ešte aj ďalšie kvality, ktoré posúvajú dom k architektúre. Nad pojmom „dom na bývanie“ existuje ešte otázka, aký dom na bývanie alebo aký dom na aké bývanie.

Dom Záves je postavený v Japonsku a bývajú v ňom ľudia. Záves nahrádzajúci pevnú stenu ako architektonický prostriedok ponúka kvalitu netriviálneho vymedzenia obytného priestoru, ktorý je interiérom aj exteriérom zároveň, ulicou, dvorom, balkónom aj obývačkou. Textil ako priesvitný, na jemné prúdenie vzduchu pohybom reagujúci nestavebný materiál ešte jemnejšie dopovedá priestor a jeho obývanie.

Jednoducho o zložitých veciach

D.O.M.E.K. je nielen pre otcov architektov. Je súčasťou architektonickej kancelárie. Či už ako ťažidlo na výkresy, pravítko, alebo podložka na model. Ale aj ako vynikajúca štúdia grafických či literárnych spôsobov komunikácie nápadov, kvalít, riešení, ako prekladový slovník medzi architektonickým a klientským žargónom.

Tiež je vynikajúcim darčekom alebo iba malou, nie veľmi drahou radosťou ako prírastok do knižnice. Ale hlavne má v sebe nadhľad, podobne ako trefné postrehy pani Guadalupe v dokumente Koolhaas Houselife. Technológiu fantastického, ktorú Koolhaas objavil na Manhattane, dokáže D.O.M.E.K. zredukovať na „tá podlaha ide hore a dole a ten pán ide s ňou.“

D.O.M.E.K. je krásna kniha. Vizuálna, viacvrstvová, pre rôznych čitateľov, skutočná i vymyslená. D.O.M.E.K. je ako dobrá architektúra.

P.S.: A na záver dobrá správa. D.O.M.E.K. je len jednou zo štyroch kníh zo série S.E.R.I.A. V poľskom vydavateľstve Dwie Siostry vyšli knihy D.E.S.I.G.N., M.O.D.A. a S.Z.T.U.K.A.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie