Denník N

Z osamelého dievčaťa sa stala prvá slávna youtuberka, skutočná však nebola

Postava youtuberky Bree bola vymyslená. Foto – YouTube
Postava youtuberky Bree bola vymyslená. Foto – YouTube

V obľúbených videách vystupovali americkí herci a o zápletku sa staral tím scenáristov. Pre ľudí bol Youtube nový a chvíľu im trvalo, kým pravdu odhalili.

V čase, keď Youtube ešte len začínal, patrila Lonelygirl15 k prvým a zároveň najpopulárnejším vloggerom, ktorí si postupne získavali podporu rozrastajúcej sa Youtube komunity.

Len 16-ročná Američanka Bree vo svojich videách opisovala svoj nudný život v malom meste, sťažovala sa na rodičov, ktorí vyznávali zvláštne náboženstvo, a voľný čas trávila na internete alebo s kamarátom Danielom.

Nechodila do školy, lebo ju učili doma, a pred kamerou rozprávala o svojom živote.

Tým, čo jej videá sledovali, sa zdala roztomilá a vtipná, a za krátky čas sa stala jednou z najpopulárnejších hviezd v prvých časoch Youtubu. Video, ktoré sa na stránke objavilo iba dva týždne po založení profilu, malo za dve hodiny vyše 50-tisíc prezretí. Volalo sa „My parents suck“ a bolo to prvýkrát, čo sa pred kamerou objavila rozrušená.

Bree, známa pod menom Lonelygirl15, však nebola skutočná. Príbeh osamelej tínedžerky vytvoril malý tím scenáristov a Bree aj Daniela v skutočnosti hrali herci.

Ako sa to celé začalo

Myšlienka vymyslieť youtubera, čo bude rozprávať svoj príbeh, akoby to bol televízny seriál, skrsla v hlave Milesa Becketta, ktorý si novú stránku s videami veľmi obľúbil. Uvedomil si, že ľudia nebudú môcť tak jednoducho rozoznať, čo je pravda a čo je výmysel.

Stretol sa s ďalším scenáristom, Meshom Flindersom, ktorého nápad veľmi oslovil. Za dva týždne vznikol scenár, ktorý im vystačil na prvé tri mesiace natáčania. Mali plán, vybavenie aj scenár. Všetko, čo potrebovali, bolo nájsť to správne dievča.

Usporiadali kasting, na ktorom vybrali čerstvú absolventku filmovej akadémie Jessicu Lee Rose, ktorá sa práve prisťahovala do Los Angeles, aby tam začala svoju kariéru.

Bola o tri roky staršia než fiktívna Bree, no vyzerala veľmi mlado, a keď bola dieťa, aj ju istý čas učili doma. Navyše ju ešte nevideli takmer žiadne kastingové spoločnosti a bola tvárou, ktorú verejnosť nepoznala. Rose bola dokonalá vo viacerých aspektoch a pre Youtube bola ako stvorená. 

Rolu najlepšieho kamaráta Daniela získal mladý barman a čašník Yousef Abu-Taleb, ktorý sa do mesta prisťahoval iba rok predtým, a na rozdiel od mnohých vymódených mužov, ktorí sa na kastingu objavili, vyzeral ako bežný a jednoduchý chalan.

Ani jeden z nich netušil, že nebudú v televízii, ale na internete. Všetko, čo vtedy Abu-Taleb videl na Youtube, boli videá so smiešnymi pádmi ľudí.

„Keď som sa dozvedela, že to bude na internete, myslela som si, že to bude podfuk. Naozaj som si myslela, že to je to, pred čím ma všetci varovali, než som sa presťahovala do L. A.,“ hovorí Rose.

Žiadne podobné série vloggov vtedy neexistovali, vtedajším youtuberom sa ešte nepodarilo začať si videami privyrábať, a preto niet divu, že mali pochybnosti. Abu-Taleb sa dal presvedčiť skôr ako Rose, no jej váhanie chápal.

„Vravela, že nebude môcť do toho ísť. Myslím, že to bolo preto, lebo vtedy bola na internete hlavne pornografia,“ spomína Abu-Taleb.

Youtube mal byť dočasnou záležitosťou

Predtým, než sa všetko začalo, si obaja protagonisti museli vymazať svoje skutočné profily na internetových stránkach.

Pôvodný plán producentov bol natáčať videá s Bree tak pol roka, kým sa stanú slávnymi, a potom odísť z Youtoubu a natočiť nezávislý trhák. Obrovský úspech Youtubu ich plány zmenil. V roku 2006 sa Youtube stal najrýchlejšie rozrastajúcou sa stránkou na internete.

Tím producentov sa stal prvým, komu sa na sérii videí podarilo zarábať peniaze, a to umiestnením reklamných produktov. Peniaze z jedného krému Neutrogena im vystačili na celú sériu.

Mysleli si tiež, že ľudia odhalia pravdu oveľa skôr. Keď sa Lonelygirl15 stala Youtube kanálom s najväčším počtom odberateľov, čoraz viac ľudí začalo mať podozrenie, že je to celé výmysel.

Zdalo sa im príliš prvoplánové, keď Bree zistila, že je do nej Daniel zaľúbený, a že sa dali dokopy, aby sa potom rozišli a znova udobrili.

Aj rôzni novinári sa rozhodli vypátrať pravdu o Bree, vďaka špekuláciám – nielen na Youtube, ale aj na fórach a iných stránkach – sa jej videá stali ešte populárnejšími. Mnohokrát to bolo veľmi tesné, Rose niekto spoznal v kníhkupectve a musela sa priznať aj svoju bratrancovi, ktorého prosila o mlčanie.

„Keď sa ľudia čoraz viac blížili k pravde, boli sme vystrašení, pretože sme nechceli, aby boli nahnevaní, a cítili sme, že im musíme klamať. Nikdy sme však neklamali, iba sme to dávali na internet. Keď sa ľudia pýtali, či to bolo reálne alebo nie, nikdy sme neodpovedali, iba sme to nechali tak,“ hovorí  Beckett.

Na titulkách novín

Pravdu nakoniec odhalil traja členovia fóra, ktorí vystopovali IP adresu Breeinho falošného profilu na Myspace, ktorý spravovala manželka producenta. Odhalenie sa objavilo na titulkách novín a časopisov, ale chvíľu trvalo, kým sa prišlo na to, kto je skutočná Bree.

Počas tlačovej konferencie sa obaja aktéri ocitli prvý raz pod skutočnými svetlom reflektorov.

„Keď mi povedali, že našli moje meno a fotky na internete, pomyslela som si: bože, budú ma teraz ľudia nenávidieť? Ako to zoberú?“ hovorí Rose. Šou sa stala ešte populárnejšou, a hoci Rose nedostávala stovky nahnevaných emailov, na takú pozornosť nebola pripravená.

Videá sa natáčali ešte dva roky, Rose po roku odišla a Abu-Taleb ostal v šou, ktorá sa zmenila na sériu reality gaming. Vo Veľkej Británii vzniklo voľné pokračovanie Lonelygirl15: the Resistance.

Odkedy Lonelygirl15 začala, prešlo už 10 rokov. Rose teraz pracuje ako herečka a žije v Austrálii, Abu-Taleb produkuje vlastné videá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie