Denník N

Kto namiesto Kaliňáka

Ak po páde Kaliňáka políciu okamžite neodpolitizujú, debata bude len o tom, či sa posilní Fico s Výbohom alebo kruhy stojace za SNS.

Posty ministra vnútra a ministra financií sú po premiérovi vo vláde tie najdôležitejšie. Rozhodnutie o tom, kto nastúpi na post uvoľnený po Robertovi Kaliňákovi, preto bude pre Roberta Fica v tomto roku jedno z najdôležitejších. Aj pre krajinu. Preto sa oplatí uvažovať, aké má premiér možnosti a čo mu teraz chodí v hlave.

Ak predseda Smeru zvesí druhého najpopulárnejšieho politika Smeru skôr, ako to bude preňho už len rana z milosti, bude mať Kaliňák vlastné návrhy na nového ministra. Ak by sa celá kauza skončila tým, že namiesto Kaliňáka skončí vo vláde Denisa Saková, Tibor Gašpar alebo niekto z jeho najbližších spolupracovníkov, vytúžený pokoj pre prácu by vláda určite nedostala.

Naopak, ak Fico nechá ministra vnútra v nikam nevedúcich tlačovkách a interview úplne vykrvácať, Kaliňákova skupina už nebude mať nárok na zotrvanie v najvyššej hre.

Kaliňákovci by tak skončili ako Poór, Široký či Paška. Boli by trpení, ale nemilovaní, bez výraznejšieho slova v Smere.

Takýto scenár by pre Roberta Fica znamenal ďalší krok v jeho dlhoročnom sne osamostatniť sa od oligarchov, s ktorými Smer založil. Odkedy však svoje záujmy spojil s Miroslavom Výbohom, ktorý nebol pri vzniku Smeru, ich spoločný vplyv len rastie.

Rovnako si za minulých osem rokov ministrovania Robert Kaliňák vybudoval hlboký aj osobný vplyv nielen v polícii, ale aj v kruhoch ministerstva obrany a, samozrejme, v priľahlom verejnom obstarávaní. Stovky ľudí v týchto zložkách sú zaviazané priamo Kaliňákovi, nie Smeru, nie Ficovi.

Kaliňákovi sa podarilo takto osamostatniť aj vďaka tomu, že rozumel pravidlám a dosť skoro stavil na spojenectvo s Jozefom Brhelom. Stavil dobre, pretože Brhel je jediný z bývalej podnikateľskej špičky Smeru, ktorý si v organizácii udržal rovnakú mieru rešpektu, akú má duo Fico – Výboh.

Pre aktuálne nové prerozdelenie moci je dôležité, že hoci majú Brhel s Kaliňákom k sebe v súčasnosti veľmi blízko, Brhel nie je v konečnom dôsledku na Kaliňáka odkázaný. Vo svojom biznise so štátom a štátnymi firmami najmä v energetike a IT síce politikov potrebuje, no s prehľadom si nájde nových pomocníkov. Určite sa oňho nemusíme báť, tak ako mal správnu intuíciu pri opustení Mečiara a investícii do sociálnej demokracie, poradí si aj teraz.

V každom prípade, čím bude odchod Kaliňáka hanebnejší, tým väčšiu bude mať Robert Fico možnosť umiestniť na vnútro človeka sebe veľmi blízkeho, nielen akéhokoľvek poslušného člena Smeru. Ponúkajú sa tak šéfovia SIS (bývalý Jozef Magala a čoskoro končiaci Ján Valko) alebo čoraz úspešnejší smerácky manažér špeciálnych operácií Viktor Stromček (Jaguar, bratislavský obchvat).

Ak sa to podarí, Fico bude mať priamy prístup nielen ku generálnemu prokurátorovi, ale (už bez sprostredkovateľa Kaliňáka) aj k policajným vyšetrovateľom. Vyšiel by teda z kauzy Bašternák nielen s nákladmi (veľká hanba a drahí sťahováci), ale jeho moc by sa napríklad v polícii dokonca posilnila.

Prvým, kto sa tomu vzoprie, bude predseda SNS Danko. Cíti, že Fico je pod tlakom, tak skúša, čo to dá. Keď Danko v marci žiadal Fica o kreslo ministra vnútra pre seba, predseda Smeru mu ponúkol post predsedu parlamentu. Vtedy mu na to Danko skočil, no po troch mesiacoch môže byť predseda SNS nielen poučený a oddýchnutý, ale aj pomstychtivý.

Pravdepodobnosť, že SNS posilní svoj vplyv v polícii, tak určite stúpa. Kauza Bašternák tak môže na Facebooku spôsobiť jednodňovú vlnu radosti a v praxi posilnenie moci Roberta Fica a (alebo) nepredvídateľného Andreja Danka.

V tejto perspektíve sa snáď debaty o nutnosti zavedenia okamžitých systémových zmien vo vzťahu politikov a polície už nebudú zdať také nudné a druhoradé. A keď Most a Sieť nezaberú správne ani v tejto situácii, tak sa už do toho Bonaparte môžu nasťahovať tiež.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie