Denník N

Kaliňák: Určite nie som hrdý na to, že som to kúpil od Bašternáka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister zatiaľ odmieta zverejniť zmluvu s Bašternákom, na odstúpenie ho vraj okrem opozície nikto nevyzval. Chápe, že mu nikto neverí.

Robert Kaliňák prejav prezidenta Andreja Kisku v Národnej rade dnes nevnímal ako výzvu na jeho odstúpenie. „Pán prezident povedal úplne jasne, že ak sú podozrenia, ktoré sa nevyvrátia, tak je dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti tak, ako to spravil islandský premiér, keď sa ukázalo, že má účty v zahraničí a má tam peniaze.“

Opozícia mu zatiaľ podľa neho nič nedokázala. Kaliňák hovorí, že si za dva dni doštudoval ekonomické záležitosti o jeho účasti vo firme B.A. Haus, a vysvetľoval, ako bola určená cena 430-tisíc eur za 16-percentný podiel akcií v nej. Podiel Kaliňák kúpil od podnikateľa Ladislava Bašternáka v čase, keď už ho štátne orgány preverovali pre daňové podvody.

O firme už dnes hovorí viac

Teraz minister povedal, že asi 400-tisíc z celej kúpnej sumy bola pohľadávka voči firme, teda peniaze, ktoré do firmy ako pôžičku nalial Bašternák. Tie podľa Kaliňáka nepochádzali z trestnej činnosti a boli tam naliate ešte pri vzniku firmy v roku 2008 alebo 2009.

Spoločnosť vlastní nehnuteľnosti za milióny. Kaliňákov podiel má podľa realitného makléra hodnotu aspoň 690-tisíc eur, ak ide o minimálny odhad, minister však hovorí, že to kúpil za štandardnú cenu. Na to, že to kupoval práve od Bašternáka, hrdý nie je.

To, že sa do spoločnosti vkladajú peniaze vo forme pôžičky, označil za štandardnú vec. Zákon, ktorý hovorí, že zadlžená firma nesmie vyplácať akcionárov, podľa neho hovorí, že ich nesmie uprednostniť pred inými veriteľmi, v tomto prípade však žiadni iní nie sú, takže podľa Kaliňáka je v poriadku, že od B.A. Haus dostal za posledných dva a pol roka 260-tisíc eur. Posledná platba prišla 2. mája tento rok.

Kedy minister zverejní zmluvu s Bašternákom? „Dohodneme sa, už som vám dal všetky možné informácie a začnete robiť ďalšie analýzy. Nevylučujem to,“ odpovedal. Celá kauza je podľa neho „hyperbolizovaná, preháňaná, domýšľajú sa tam veci, ktoré tam nikdy neboli“. 

O svojich majetkoch

Okrem B.A. Haus má Kaliňák podľa vlastných slov podiel ešte v spoločnosti Forest a jej stopercentnej dcére – má ísť o minoritné podiely. Potom podľa neho ide už len o zahraničné spoločnosti. „Na Slovensku okrem týchto firiem žiadny obchodný podiel nemám a nemám žiadnu zahraničnú firmu ani v daňovom raji; nemám ani žiadny zahraničný účet.“ Spomenul, že iba raz mal účet v Rakúsku – počas vlád Vladimíra Mečiara „pre prípad zrútenia demokracie na Slovensku“.

Kaliňák tvrdí, že v roku 2014 zaplatil strop na zdravotných odvodoch – viac ako 6-tisíc eur. Pri otázkach novinárov sa opäť vracal hlavne k Igorovi Matovičovi.

Ako hodnotí to, že prípad Bašternáka sa nevyšetril už v minulosti? „Ak začnete hovoriť o tom, že ja mám niečo vyšetrovať, vrátime sa do komunistických časov. Mám sa postarať o to, aby mali autá, dostatok papiera, toaletný papier, kúpil som im nové autá,“ hovoril o policajtoch.

Kaliňák si stále neprečítal uznesenie vyšetrovateľky, ktorá v roku 2014 odmietla prípad vyšetrovať. Hovorí, že na to nemal čas, lebo ho venuje predsedníctvu Slovenska v EÚ a tomu, aby odpovedal na otázky novinárov „v tejto bláznivej kauze“.

Čakajú na Fica

O Kaliňákovi bude popoludní rokovať poslanecký klub Smeru. Poslanci čakajú na to, čo im ku kauze povie premiér Robert Fico, ktorý na klub tiež príde hneď po návšteve Berlína, kde sa stretol s Angelou Merkelovou. „Zatiaľ taká požiadavka na mňa nebola,“ povedal na otázku, či odstúpi. V Smere je podľa ministra „štandardná“ atmosféra. Uvedomuje si, že mu verejnosť neverí, ale je to podľa neho len vinou novinárov. 

Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková-Beňová na Facebook už napísala, čo od tohto stretnutia poslancov s ministrom očakáva. „Signál, ktorý (poslanecký klub) vyšle po svojom zasadnutí, je veľmi dôležitý nielen pre samotnú stranu, jej nižšie štruktúry a radových členov, sympatizantov či voličov, ale pre celú spoločnosť. Situácia na Slovensku je veľmi silno vyhrotená a my ako najsilnejšia strana by sme mali konečne urobiť rozhodnutie, ktoré ju upokojí. Inak riskujeme naozaj veľa,“ napísala. „Nie individuálne, lebo nahraditeľný je každý človek, ale pre celú krajinu. Niektoré rozhodnutia sa robia ťažko, je to tak, ale raz sa urobiť musia. A vyzerá to tak, že to naše už dlhší odklad nevydrží. Tak držím kolegyniam a kolegom palce, aby bolo ich rozhodovanie a rozhodnutie správne.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie