Denník N

Slušní ľudia s fašistami a bitkármi nepochodujú

Bratislavu 25. júna opäť obsadia extrémisti. Staré výhovorky už tentoraz neobstoja.

Keď pred rokom fašisti, futbaloví násilníci a iné existencie osvietené poznaním o degenerovanom liberálnom Západe búrali Bratislavu, v zástupe s nimi pochodovali aj „slušní ľudia“. To sú takí, ktorí sa urazia, keď aj ich označíte za extrémistov. Tvrdia, že sú len znechutení a sú radi, že je aspoň niekto ochotný počúvať ich.

Už v júni 2015 bolo veľa dobrých dôvodov, prečo je to neudržateľná obhajoba. Naozaj slušní ľudia predsa nemôžu kráčať s tlupami, ktorých náklonnosť k násiliu a nenávisti k iným srší z každého ich prejavu. No dajme tomu, že zopár jednotlivcov sa pred rokom nechalo pomýliť. Ťažko tomu veriť, ale dobre.

O necelé dva týždne už však nič také neobstojí. To, čo sa teraz po roku chystá do Bratislavy, je na prvý pohľad rozpoznateľné ako netolerovateľné zlo. Zvolávateľ minuloročnej aj aktuálnej akcie Lukáš Kopáč napríklad víta účasť futbalových „ultras“, pretože „vieme, že v týchto skupinách sa pohybuje veľké množstvo správne zmýšľajúcich ľudí“. Koniec, bodka, viac nepotrebujete vedieť.

Omnoho ťažšia otázka je, či je zlé, ak sa takýto pochod nedá s pomocou paragrafov zakázať. Smer po minuloročnom násilí sľúbil presadiť zákon, ktorý by to mestám umožnil. Robert Kaliňák úlohu nesplnil, teda zlyhal a dostáva ďalší z radu čiernych bodov.

Obrana, o ktorú sa pokúša, však má racionálne jadro. Jeho obavy o ohrozenie slobody zhromažďovania môžu byť len výhovorkou, ale faktom je, že prípadné sprísnenie zákona by sa časom mohlo pravidelne obracať aj proti iným ako fašistom. Napriek tomu stojí za úvahu zákaz napríklad v situácii, ak majú zvolávatelia a možní účastníci na sociálnych sieťach extrémistické prejavy. Namiesto toho, aby o tom Kaliňák rok diskutoval, neurobil v tejto veci nič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie