Denník N

Glváč: Bašternáka poznám aj ja, všetci stojíme za Kaliňákom

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

V poslaneckom klube Smeru nie je žiadny poslanec, ktorý by nahlas povedal, že Robert Kaliňák by mal odstúpiť z funkcie.

Neoficiálne viacerí poslanci Smeru pred novinármi priznávajú, že Robert Kaliňák by mal vo funkcii skončiť, verejne však celý poslanecký klub vyhlásil, že za ministrom vnútra stoja. Rokovanie klubu netrvalo ani hodinu.

Medzi poslancov prišiel predseda strany Robert Fico aj Kaliňák. „Všetkých 49 poslancov strany Smer bez ohľadu na to, ako v médiách špekulujete o rozdielnych názoroch, stojí za ministrom vnútra Kaliňákom. Po tom, čo sme si vypočuli, aké dôkazy nám predložil, považujeme v danom momente túto kauzu za mediálnu a veľmi spolitizovanú,“ povedal predseda klubu Martin Glváč.

Pri CT kauze, kde boli tiež podozrenia voči vtedajšiemu predsedovi parlamentu a stále podpredsedovi Smeru Pavlovi Paškovi, strana konala inak a viacerí jej funkcionári v roku 2014 opustili verejné funkcie. „Keby sme vtedy presne vedeli, ako to pri tom CT-čku bolo, nikdy by sme nekonali tak ako v minulosti. Dnes vidíte: odoberajú sa Biele vrany, niekto sa podvodom dostal do Národnej rady,“ hovoril Glváč s tým, že to bolo osobné rozhodnutie Pavla Pašku. „Keby som bol vedel tie skutočnosti, bol by som prvý, ktorý by mu to vyhováral,“ hovorí Glváč.

Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N – Tomáš Benedikovič

Predseda poslaneckého klubu hovorí, že existuje prezumpcia neviny a že Kaliňák nikdy nezasahoval do vyšetrovania. „Preukázateľne dokázal, že nezasahoval do vyšetrovania – toho pána nevidel možno štyri roky.“

Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel vo firme v čase, keď už ho vyšetrovali štátne orgány za daňové machinácie.

„Mne a našim kolegom to v danom momente stačí,“ tvrdí Glváč.

Čo urobí Smer s nedôverou tej časti verejnosti, ktorá pochybuje o tom, že nevyšetrenie Bašternáka orgánmi činnými v trestnom konaní nebola náhoda, keďže s ním obchodoval minister vnútra? „Ja aj naši koaliční partneri a pani Žitňanská sme povedali, že pripravíme súbor opatrení, aby neboli žiadne pochybnosti. Dnes stojíme za ministrom,“ hovorí Glváč.

Procesy podľa neho nemôžu prebiehať tak, že „médiá a opoziční poslanci sú prokurátori, sudcovia a najradšej by danú osobu popravili“.

Podpredseda Smeru tiež pripomenul, že práve Smer zakázal obchodovanie s hotovosťou a dal podľa neho do poriadku daňové riaditeľstvo. „Toto je ešte daň z minulých období,“ tvrdí Glváč, hoci kauza nebola vyšetrená práve za Smeru. „A bola vyšetrená za pána Lipšica, keď dostal pán Bašternák vratku 3,6 milióna?“ Vtedy prípad neprišiel ani na políciu a neprebehla ani daňová kontrola.

Bašternáka pozná aj Glváč: „Ja som pána Bašternáka veľakrát stretol na Donovaloch, áno,“ povedal. Ich vzťah je vraj „nijaký – viem, kto to je“. Kedy sa naposledy videli? „Neviem, pred x rokmi.“

Denník Nový Čas nedávno informoval, že Bašternák stavia bytový komplex v Bratislave spolu s Markom Turčanom, ktorý je blízky Kaliňákovi, a s Ľubomírom Múčkom, ktorý zase pracoval pre Glváča.

Neoficiálne poslanci Smeru o tom, že by ich stranícka dvojka mala odstúpiť, hovoria. Smer však nefunguje tak, že by sa ozvali nespokojné okresné alebo krajské štruktúry a žiadali Kaliňákov odchod.

„Je to len na ňom a predsedovi,“ hovorí jeden poslanec. Fico je podľa viacerých po operácii srdca oslabený a tak ako mu kedysi Kaliňák pomohol „zbaviť sa“ Pašku, teraz nie je nikto, kto by Ficovi pomohol „zbaviť sa Kaliňáka“. Dôležité je aj to, že to nie je len Kaliňákova kauza, ale aj Ficova, keďže býva v Bašternákovom byte. Ktokoľvek by sa ozval, išiel by proti Ficovi.

„Kaliňák si vôbec neuvedomuje, že je koniec a že škodí strane. Myslí si, že to ešte prestojí,“ hovorí aj ďalší poslanec Smeru. Viacerí členovia strany sú prekvapení, že vedenie ide riskovať protesty pred Bonaparte. Igor Matovič už ohlásil veľký protest na pondelok večer.

Fico podľa viacerých vyhlásil, že počas slovenského predsedníctva v Únii nebude dôležitejší minister ako Kaliňák; aj preto o jeho odchode vraj vôbec neuvažuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie