Denník N

Kaliňák o svojich zdravotných odvodoch nehovorí celú pravdu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jozef Mihál zo SaS Kaliňákovi odkazuje, že ak by si namiesto splátok pôžičky vyplatil z B.A. Haus dividendy, štát by zaňho zaplatil nižšie zdravotné odvody.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) hovorí, že zdravotné odvody zaplatil v maximálnej možnej výške a žiadne ďalšie prijaté dividendy by ich výšku neovplyvnili.

„V roku 2014 som zaplatil strop, pretože viete, že zdravotné poistenie má nejaké maximum. U mňa to bolo 6200 eur, plus ešte nejaké peniaze, ktoré som dostal z príjmu ministra, tuším 500 eur. Počet dividend nemohol ovplyvniť výšku poistenia, lebo som zaplatil strop z iných dividend,“ tvrdí Kaliňák.

Kaliňák tým chcel vysvetliť, že zdravotné odvody by nemohol zaplatiť vo väčšej výške ani v prípade, keby si z firmy B.A. Haus nevyplatil peniaze cez splátky pôžičky, ale cez podiely na zisku, teda dividendy. Z dividend sa platia zdravotné odvody vo výške 14 percent. Reagoval tak na obvinenia podpredsedu SaS Jozefa Mihála, že sa úmyselne vyhýba plateniu zdravotných odvodov.

Exminister práce Jozef Mihál (Sas) mu však odkazuje, že maximálnu možnú sumu dostala poisťovňa, ale štát mohol ušetriť. „Štát ako jeho zamestnávateľ bol poškodený, lebo zaplatil zbytočne viac na odvodoch, ako mohol,“ povedal.

Je pravdou, že zdravotné odvody majú svoj minimálny a maximálny vymeriavací základ. V roku 2014 bol maximálny strop na výpočet zdravotných odvodov 4025 eur mesačne (ročný bol 48 300 eur). Sadzba zdravotných odvodov je 14 percent a maximálna výška zdravotných odvodov bola 6762 eur. Potiaľ Kaliňákova obhajoba sedí.

Treba prihliadať aj na ročné zúčtovanie

Robert Kaliňák mal kombinovaný príjem – ako minister vnútra bol zamestnancom štátu (úradu vlády) a zároveň mal iné príjmy, podľa jeho vyjadrení z akcií. Ako zamestnanec platil zdravotné odvody vo výške 4 percent a štát zaňho platil odvody vo výške 10 %. Z príjmov z podnikania platil minister odvody 14 %.

Treba však brať do úvahy aj to, čo sa udeje pri ročnom zúčtovaní zdravotných odvodov. Výsledok zúčtovania je, že zdravotná poisťovňa dostala v konečnom zúčtovaní správnu výšku poistného (a mohlo to byť naozaj 14 % z maximálneho vymeriavacieho základu).

Ale poistné sa skladá z časti, ktorú za Kaliňáka platí štát, keďže ako minister bol a aj je jeho zamestnávateľom. Zároveň Kaliňák zaplatil odvody ako zamestnanec a zároveň ako podnikateľ z príjmov z akcií.

Keby si bol vyplatil dividendy, viac by to zaťažilo jeho peňaženku a menej štát. Štát zaňho zaplatil viac zdravotných odvodov, ako keby zaplatil odvody z dividend. Keby ich bol Kaliňák zaplatil, on osobne by mal väčší nedoplatok a štát by ušetril.

Kedy by štát za Kaliňáka zaplatil menej

„Tým, že si to vyplatil ako splátku pôžičky, a nie ako podiel zo zisku, teda reálnu výplatu dividend, nepoškodil zdravotnú poisťovňu. Ale spôsobom, ako sa vypočítalo poistné v ročnom zúčtovaní, poškodil štát ako svojho zamestnávateľa,“ hovorí Mihál.

Štát zaňho ako za ministra musel zaplatiť vyššie poistné, ako by to bolo v prípade, keby dividendy priznal. „Keby Kaliňák priznal dividendy, mal by väčší nedoplatok na zdravotnom poistení a štát by ušetril. Tým, že ich nepriznal, štát musel zaňho platiť väčšie odvody a on osobne ušetril,“ dodal Mihál.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Robert Kaliňák

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie