Denník N

Smer na výbore stopol vypočutie svedka, ktorý môže povedať, prečo nevyšetrili Bašternáka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer tvrdí, že vypočutie bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ondreja Čurillu by bolo protizákonné.

Finančný výbor Národnej rady v piatok ráno nedovolil vypočutie Ondreja Čurillu, bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Jozefa Luterána. Čurilla mohol podľa poslanca SaS Jozefa Rajtára, ktorý ho navrhol predvolať, povedať, prečo nebola v roku 2014 odoslaná sťažnosť proti zastaveniu vyšetrovania Ladislava Bašternáka na polícii. V sťažnosti boli dôležité informácie pre trestné konanie.

„Nie sme oprávnení pána Čurillu vypočúvať,“ tvrdí predseda parlamentného výboru Ladislav Kamenický zo Smeru. „Je to v rozpore s ústavou a s rokovacím poriadkom.“ Výbor si podľa neho môže pozvať len vedúcich predstaviteľov štátnej správy alebo prokurátora.

Kamenický to povedal na úvod rokovania a potom dal hlasovať o programe, čo bolo bezpredmetné, keďže človeka, ktorý mal prísť na výbor, ani nepredvolal. Pri hlasovaní sa tak všetci zdržali.

Na výbory do Národnej rady pritom bežne chodia aj radoví zamestnanci štátnej správy, dobrovoľne môže prísť na výbor aj bežný občan. „Ja pána Čurillu ani nepoznám,“ povedal Kamenický.

Poslanci podľa neho budú mať možnosť sa na to spýtať prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho na poslaneckom prieskume, ktorý bude 22. júna. Na ňom však už nebude verejnosť, ako by to bolo v prípade Čurillovho vypočutia na výbore.

Čurilla je podľa Rajtára jediný z bývalého vedenia kriminálneho úradu, ktorý stále pracuje vo finančnej správe. Luterán, ktorý je už dnes na dôchodku, tvrdil, že keď sa odosielal sťažnosť, bol už na dovolenke,  jej odoslanie tak bolo pravdepodobne v Čurillovej kompetencii.

„Koalícia sa obáva toho, že by sem prišiel príslušník finančnej správy a povedal pravdu o tom, prečo nebola napísaná sťažnosť odoslaná. Jednoducho sa boja tejto odpovede a robia všetko pre to, aby pán Čurilla nevypovedal pred výborom,“ povedal poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-Nova). Zdôvodnenie koalície považuje za výhovorku.

„Dnes nie je zodpovedaná iba jedna jediná otázka, prečo tá pripravená sťažnosť nebola zo strany finančnej správy odoslaná.“ Poslanci sa už na to v minulosti pýtali Imreczeho, ktorý im to nevysvetlil. „Je úplne zbytočné spoliehať sa na poslanecký prieskum.“

Grendel povedal, že sa Čurillu pravdepodobne pokúsia predvolať znovu.

Rajtár na výbor neprišiel, pretože je objednaný na vážne vyšetrenie u lekára. „Tu celý represívny štátny aparát pracuje na likvidácii svedkov a dôkazov a na ochrane Bašternáka,“ komentoval nevypočutie Čurillu poslanec SaS.

Kamenický odmieta, že bránia vypočuť dôležitého svedka v Bašternákovej kauze a odvoláva sa na to, že koalícia nedávno schválila, že finančná správa odpovie opozícii na všetky jej otázky.

Bašternákovo vyšetrovanie polícia zastavila v roku 2014. Kriminálny úrad finančnej správy napísal voči odmietnutiu prípad vyšetrovať sťažnosť, ale nikdy ju neodoslal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie