Denník N

Tomanovú ako ombudsmanku pre deti kritizuje výbor OSN

Viera Tomanová ako poslankyňa v roku 2011. Foto - TASR
Viera Tomanová ako poslankyňa v roku 2011. Foto – TASR

OSN upozorňuje, že Viera Tomanová nie je politicky nezávislá, a všimli si aj problémy detského domova jej dcéry. Tomanová tvrdí, že jej kritici vychádzali zo zavádzajúcich informácií.

Detská ochrankyňa práv Viera Tomanová zareagovala na kritiku od Výboru OSN pre práva detí konštatovaním, že OSN vychádzala pri jej hodnotení z klamlivých a zavádzajúcich informácií.

Výbor OSN v jej prípade vyslovil ľútosť, že nebola rešpektovaná požiadavka, aby funkciu detskej ombudsmanky obsadila politicky nezávislá osobnosť, a odporučil, aby sa tak pri ďalších voľbách stalo. Tomanová, ešte vlani poslankyňa Smeru, zo strany vystúpila, až keď kandidovala na post komisárky pre deti. Smer si ministerstvo práce podržal aj v tejto koalícii, ona sama bola ministerkou práce v rokoch 2006 až 2010. Úrad detskej ochrankyne práv začal fungovať len tento rok.

Tomanová: Sú to klamstvá

Výbor OSN je znepokojili aj informácie, že sú porušované detské práva v detskom domove, ktorý sídli na mieste, kde má trvalý pobyt aj Tomanová. Ide o bratislavský detský domov PETO a vedie ho jej dcéra Petronela.

V domove majú deti mladšie ako šesť rokov. Podľa zákona však také malé deti patria do profesionálnej rodiny, a nie do detského domova.

Domov kontrolovalo ministerstvo práce aj ústredie práce. Chyby nenašli. Ministerstvo práce aj ústredie vedú nominanti Smeru.

Viera Tomanová v piatok nedvíhala telefón. V stanovisku napísala, že sa musí striktne ohradiť proti klamstvám, ktoré šíria niektorí opoziční politici či neúspešní kandidáti na post komisárky. V detskom domove podľa nej „nikdy neboli porušované práva detí a každá kontrola domova, ktorých bolo v ostatnom čase niekoľko, potvrdila, že práva detí sú plne rešpektované“.

K jej zvoleniu, ktoré prebehlo vlani v decembri, napísala, že voľba prebehla v súlade so zákonom, „na základe demokratických princípov a v súlade s princípmi parížskej deklarácie, ktorá okrem iného od komisára vyžaduje odbornosť, profesionalitu a nezávislosť“.

Odvolať ju je ťažké

Na správu výboru upozornila poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. Tá kritizovala zvolenie Viery Tomanovej už v minulosti a chcela ju skúsiť aj odvolať. Podľa zákona je to však podľa nej dnes takmer nemožné. „Ja by som chcela, ale nemám ako.“

Lucia Nicholsonová. foto N – Tomáš Benedikovič
Lucia Nicholsonová. foto N – Tomáš Benedikovič

S poslankyňou SaS Natáliou Blahovou preto vyzvali Tomanovú, aby odstúpila. „Jej zvolenie bolo len ďalším prejavom arogancie moci zo strany Smeru. Dnes už má aj medzinárodný rozmer. Slovensko tak opäť vysiela do sveta o sebe negatívne správy,“ tvrdí v stanovisku SaS.

Ak by neodstúpila, mohol by ju odvolať parlament, navrhnúť to musí výbor pre ľudské práva, kde má väčšinu koalícia Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete. Šéfkou výboru je však Erika Jurinová z OĽaNO. Správu výboru OSN zatiaľ nepozná. Rovnaké výhrady k Tomanovej však podľa nej mali aj predstavitelia detských organizácií, ktoré žiadali jej odvolanie. Správu výboru OSN chce preveriť a vie si predstaviť, že by si Tomanovú prizvali na výbor, aby veci vysvetlila.

Výbor pre sociálne veci, ktorý by sa tým mohol zaoberať tiež, vedie Alena Bašistová z koaličnej  Siete.„Záležitosti týkajúce sa komisárky pre deti Viery Tomanovej budeme riešiť s najprv s našimi koaličnými partnermi,“ povedala. Za dôležité považuje splniť odporúčanie Výboru, aby pri novej voľbe ombudsmana dodržali požiadavky na jeho politickú nezávislosť.

To, že komisára pre deti je ťažké odvolať, potvrdzuje aj Ondrej Gallo, ktorý bol Tomanovej protikandidát na tento post. Gallo bol podpredsedom výboru pre deti a mládež pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, pôsobil v Rade mládeže Slovenska a dnes pracuje v Nadácii Pontis.

Nikdy nemala byť vo funkcii

To, že je komisárku ťažké odvolať, je podľa neho správne, ombudsmanovi to totiž zaručuje nezávislosť. „To, že nie je ľahko odvolateľný, je v poriadku, bohužiaľ, na Slovensku sa veľmi často dostávame do situácie, keď je to potom prekážkou, lebo nie sú zvolení kvalitní ľudia do verejných funkcií,“ hovorí Gallo.

Výbor OSN podľa neho o Tomanovej vydal striktné a razantné stanovisko. „Nezávislá inštitúcia, ktorá má vysokú reputáciu v tejto oblasti, potvrdila, že rozhodnutie pri jej voľbe bolo zlé.“

Tomanová sa podľa neho nikdy nemala stať komisárom pre deti a mala by odstúpiť. „Je členkou najsilnejšej politickej strany, bola ministerkou práce a sociálnych vecí, má silné väzby na ministerstve a na inštitúcie, ktoré sa zaoberajú ochranou práv detí zo strany štátu, napríklad Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Vtedy nie je možné zabezpečiť výkon, ktorý by bol objektívny a ktorý by vystupoval voči týmto inštitúciám nezávislo.“

K detskému domovu Tomanovej dcéry sa vyjadrovať nechce, pretože ho nepozná detailne. Upozorňuje, že komisárka pre deti má právomoc, ktorú nemá ani verejný ochranca práv, a teda, že môže kontrolovať aj súkromné organizácie vrátane zariadenia Tomanovej dcéry. „Nechcem riešiť, či toto je dôvod na rezignáciu, ale je to nešťastné a táto rodinná väzba zabránila objektívnemu posúdeniu zo strany detského ombudsmana,“ dodal Gallo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie