Denník N

Ako Kaliňáka spája s Bašternákom právnik Turčan

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministrov kamarát a sused prevzal jeho biznis a stál pri kúpe podielu od Ladislava Bašternáka vo firme B.A. Haus. Právnik Marek Turčan s Bašternákom podniká a je aj človekom, ktorý ministra s podozrivým podnikateľom spája.

Po vynesení údajov z účtu ministra vnútra v Tatra banke sa slovenská verejnosť dozvedá viac o tom, ako je to s podnikaním Roberta Kaliňáka. Až po tom, ako poslanecký asistent SaS informoval o Kaliňákovom účte, verejnosť zistila, že minister vnútra je 16-percentným akcionárom firmy B.A. Haus, v ktorej je s Jánom Počiatkom a firmou svojho suseda a firmou MeTIS Consulting bývalého kolegu Marka Turčana. A len vďaka vyneseniu údajov z účtu sa priznal, že podiel kupoval od Ladislava Bašternáka a dokonca v čase, keď sa podozreniami z miliónového podvodu zaoberal Kriminálny úrad finančnej správy.

Detailnejší pohľad na ministrovo podnikateľské portfólio ukazuje, že okrem akcií firmy B.A. Haus vlastní už len podiely vo firmách FoRest a FoodRest, ktoré prevádzkujú dve reštaurácie. Kaliňák tiež rád a veľa hovorí, že vlastní akcie verejne obchodovateľných spoločností v zahraničí a zo slovenských má len akcie Tatrabanky.

V ministrovom prípade je však dôležitý aj pohľad do minulosti a ten ukazuje, že za špeciálnu pozornosť okrem Bašternáka podozrivého z daňových machinácií si zaslúži pri preverovaní aktivít Kaliňáka aj advokát Marek Turčan. Je to meno, ktoré ministra sprevádza už veľmi dlho.

Namiesto Kaliňáka Turčan

Robert Kaliňák ako aktívny podnikateľ končil na sklonku roku 2002. V polovici októbra 2002 sa stal poslancom Smeru a podľa zákona musel ukončiť svoje podnikateľské aktivity.

Právnik Marek turčan. Foto – metislegal.sk
Právnik Marek Turčan. Foto – metislegal.sk

V tom čase by ste ho ešte našli v orgánoch siedmich firiem. Vo firme FoRest a v jej dcére FoodRest, ktoré prevádzkujú dve reštaurácie, zostal doteraz. Z firiem Trajan spa a Renomé odišiel v roku 2003 a svojich pokračovateľov tam zrejme nezanechal.

Iné to bolo v troch zvyšných spoločnostiach, v ktorých Kaliňák v tom čase pôsobil. Firmu Bussines Park Bratislava (neskôr sa premenovala na Jarabiny) rozbiehal s kamarátmi Jánom Počiatkom a Robertom Pintérom. Keď Kaliňák z firmy 19. novembra 2002 odišiel, 20. novembra na jeho miesto nastúpil Turčan.

Rovnaký model striedania nasledoval aj v ďalších dvoch firmách. Poslanec v ten istý deň odišiel z firmy Krupp, známej z kauzy Kovošrot, a aj v nej sa od ďalšieho dňa stal konateľom Turčan. Keďže išlo o eseročku, v prípade Krupp je jasné, že si v nej Kaliňák svoj podiel udržal až do roku 2004 a Turčan jeho účastiny vo firme zastupoval.

Aj vo firme Bratislava Trade Center, kde bol Kaliňák do 19. novembra 2002, ho o deň neskôr zastúpil Turčan. V dozornej rade sa okrem ďalšieho právnika z Turčanovej kancelárie Daniela Fundáreka objavil aj architekt komplexu Bonaparte, ktorý staval Bašternák, a Počiatkovej vily Ľubomír Hurajt.

Aký je teda vzťah medzi ministrom a bratislavským advokátom Turčanom? „Marek Turčan nezastupuje jeho práva v žiadnej spoločnosti,“ odpísal šéf Kaliňákovho tlačového odboru Ivan Netík.

Linka Turčan – Bašternák

Minister hovorí, že sa s Bašternákom nevidel už najmenej štyri roky a dokonca aj kúpa podielu od tohto podnikateľa prebiehala iba cez Marka Turčana. Kontakty Turčana s podozrivým podnikateľom sú zjavne čulejšie.

Okrem toho, že s Bašternákom zakladal B.A. Haus a päť rokov boli spolu jeho konateľmi, je Turčan tretinovým spolumajiteľom firmy Erupsi. Zvyšné dve tretiny vlastnia Bašternák a podnikateľ blízky Martinovi Glváčovi Ľubomír Múčka.

Turčan je s Bašternákom od roku 2010 aj vo firme Vega plus, kde má rovnako ako on tretinový podiel.

kalinak

Zvláštny biznis

Turčan, ktorý má v obchodnom registri stále rovnakú adresu Haanova 17, akú si v ňom uvádza aj Kaliňák, medzičasom rozšíril svoje podnikateľské aktivity a už je v orgánoch 12 firiem.

Desať z nich hospodári zvláštne. Podľa posledných účtových uzávierok majú dohromady majetok vo výške viac ako 20 miliónov eur, ich vlastné imanie – teda majetok mínus ich záväzky – však dávajú mínus 1,2 milióna eur.

Väčšina z nich má však záporné vlastné imanie. Zvyšné firmy s kladným imaním ho majú len vo veľkosti zlomku majetku. Záväzky sú v podobnej výške ako majetok a pomer ich záväzkov voči veľkosti majetku sa dlhodobo nemení. Podobný model podnikania zvolila aj B.A. Haus s Kaliňákovým podielom, ale aj Bratislava Trade Center, kde bol Kaliňák v predstavenstve a striedal ho tam Turčan.

Denník N konzultoval s viacerými expertmi na účtovníctvo a audity, čo takéto správanie znamená. Označili ho za neobvyklé a nezlučiteľné so snahou o dlhodobé udržanie firmy. Spoločnosti s dlhodobo záporným vlastnými imaním by totiž ich vlastníci mali dať do konkurzu a zároveň by si podľa zákona nemali z firmy vyplácať žiadne zisky alebo pôžičky.

Zvláštny model však môže naznačovať, že vlastníkmi firmy sú v skutočnosti veritelia, a nie akcionári. A tí sa dajú zistiť oveľa ťažšie ako akcionári.

Kto sú veritelia v B.A. Haus, povedal tento týždeň sám Kaliňák. „V tomto prípade žiadnych iných veriteľov spoločnosť nemala, len svojich akcionárov.“

Vila pri Husákovi

Pochybnosti o skutočných ľuďoch za Turčanom vzbudzuje aj luxusná vila, ktorú robotníci dokončujú na jednom z najdrahších pozemkov na Slovensku. Leží pri Horskom parku na Ostravskej ulici a susedí s vilami, v ktorých žil komunistický prezident Gustáv Husák.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cenu vily bez zariadenia prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár odhaduje na 1,4 až 1,8 milióna eur. Papierovo ju vlastní firma A-T develoment, kto v nej má bývať, sa hľadá oveľa ťažšie.

Zo zápisnice z mimoriadneho valného zhromaždenia A-T Development vyplýva, že 99 percent jej akcií vlastní česká akciovka Avvenire CZ a na zhromaždení ju zastupuje Turčan. Avvenire CZ je schránková firma, ktorej 95 percent vlastní britská schránková firma SADG Europe Properties a zvyšných päť percent Jaroslav Šusta z Turčanovej advokátskej kancelárie. „Riaditeľkou“ SADG je americká občianka Sidonia Szem, ktorá prikrýva skutočného vlastníka vily. Kaliňák tvrdí, že k tejto firme žiaden vzťah nemá.

Denník N sa na vzťahy s Kaliňákom a fungovanie firiem podľa zvláštneho princípu pýtal aj Turčana. Jeho sekretárka potvrdila, že mu preposlala e-mail, odpoveď však neposlal. „Myslím, že keď vám neodpovedal, tak asi neodpovie,“ odkázala už potom len sekretárka z jeho kancelárie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie