Denník N

Žitňanská: Samozrejme, že ani ja neverím dvanástim miliónom v kufríku

Lucia Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček
Lucia Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček

O Kaliňákovi som hovorila tam, kde sa to v koalícii má, loptička je na strane Smeru, hovorí ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská. Aký čas dáva Smeru na vyriešenie tohto problému, nepovedala.

Aký máte pocit, aká je táto koalícia?

Ťažká.

Čo to znamená?

Nie je to myšlienkovo homogénny celok, je to heterogénny celok, to vieme od začiatku.

Ťažká z hľadiska presadzovania svojej agendy?

To zatiaľ nie. Zatiaľ nemám skúsenosť, že niečo z toho, čo sme si z mojej strany dohodli v programovom vyhlásení vlády, by sa nedialo. Prvé veci budem predkladať o chvíľu, ale neočakávam problém.

Z hľadiska morálnej únosnosti?

Ťažká z hľadiska iných pohľadov na niektoré hodnotové otázky, áno.

Veríte tomu, že Robert Kaliňák nevedel o vyšetrovaní Ladislava Bašternáka?

Nestaviam otázky tak, či verím, alebo neverím. Som príliš dlho v politike na to, aby som mala postavené veci na tom, či verím. Buď sa preukáže, že o tom vedel, alebo sa preukáže, že o tom nevedel, ale nemyslím si, že téma je o tom, či Kaliňák vedel, alebo nevedel o vyšetrovaní. Téma je o tom, či dokáže polícia deklarovať výsledky svojho vyšetrovania tak, že značná časť verejnosti dokáže akceptovať, že vec bola poriadne vyšetrená.

Je to ťažká vláda, hovorí ministerka spravodlivosti. foto - TASR
Je to ťažká koalícia, hovorí ministerka spravodlivosti. Foto – TASR

Môže byť podľa vás Robert Kaliňák ďalej ministrom vnútra?

Robert Kaliňák môže byť ministrom vnútra vtedy, keď dokáže garantovať to, že ľudia budú dôverovať polícii, že kauzy riadne vyšetrí. O tom to celé je a každý si na to môže odpovedať sám. Dnes je to o dôvere v inštitúcie tohto štátu. Tá dôvera klesá a kľúčové, aj z hľadiska zodpovednosti tejto vlády, je zastaviť tento trend a pokiaľ možno, otočiť ho. Pokiaľ sa toto nepodarí, nastupujú strany a sily, ktoré programovo deštruujú demokratické usporiadanie štátu.

Ako to odmeriame, či verejnosť dôveruje inštitúciám?

Jedna vec je pocit a druhá vec je to, že sú to veci, ktoré sa merajú. Sú inštitúcie, ktoré to pravidelne robia.

Aká je podľa vás dnes situácia?

Môj pocit je, že situácia je zlá a je zodpovednosťou tejto vlády sa k tomu veľmi vážne postaviť.

Myslíte si, že by mal Robert Kaliňák odstúpiť z funkcie?

Takéto personálne a osobné vyjadrenia nikdy nebudem robiť cez médiá. Svoj názor poviem tam, kde ho podľa mojej mienky treba povedať, a svoj názor som povedala.

Kde ste ho povedali? Na koaličnej rade alebo na stretnutí s Robertom Kaliňákom?

Povedala som ho tam, kde to bolo treba povedať a kde to mne prísluší povedať.

Čo teraz očakávate?

Podľa mňa je loptička na strane Smeru. Zodpovednosť je na strane Smeru, lebo riešime problém strany Smer.

Smer mal včera poslanecký klub, na ktorom bol premiér aj minister vnútra. Predseda poslaneckého klubu Martin Glváč po rokovaní povedal, že všetci poslanci stoja za ministrom vnútra. Čo teraz? Táto odpoveď je dostačujúca?

Neviem, či sa dalo očakávať, že práve poslanecký klub Smeru rozhodne túto otázku. To by boli asi prehnané očakávania. Keby na to prišlo, tak to sa robí inak. Môžem povedať len to, čo som už povedala – je na strane Smeru, aby vyriešil túto situáciu, pretože dlhodobo určite nie je udržateľná.

Ako sa dá situácia vyriešiť inak ako odstúpením Kaliňáka?

To je dobrá otázka, ale ak to nechce riešiť strana Smer takýmto spôsobom, tak na to musí dať odpoveď strana Smer.

Dokedy ste ochotná čakať na odpoveď?

Nepoviem vám teraz časové hranice.

Je to pre vás stále otvorená otázka?

Podľa mňa to je otvorená otázka, pretože zatiaľ sa situácia neupokojuje, ale graduje. Uvidíme, ako sa s tým Smer vysporiada.

[poll id=“216″]

Pán Glváč na otázku, čo urobí Smer s nedôverou verejnosti, povedal, že „ja aj naši koaliční partneri, pani Žitňanská, sme povedali, že pripravíme súbor opatrení, aby neboli žiadne pochybnosti“.

Štvrtok z hľadiska komunikácie nevnímam ako najšťastnejší deň pre stranu Smer.

Nepripravujete s pánom Glváčom súbor opatrení?

Ja pripravujem súbor opatrení, niekoľko mám už pripravených, budem o tom hovoriť s koaličnými partnermi a dám ich do pripomienkového konania v oblasti, ktorú zastrešujem. Sú opatrenia, ktoré máme v programovom vyhlásení vlády, týkajú sa aj polície a dá sa v nich postupovať veľmi rýchlo. Dokonca si myslím, že táto situácia vyžaduje vrátiť sa a ísť aj nad rámec programového vyhlásenia vlády. Za absolútne kľúčové považujem dôveryhodné vykladanie kariet na stôl vo vyšetrovaných veciach, ktoré vzbudzujú otázniky zo strany špeciálnej prokuratúry, polície. Ale svoje problémy si musí Smer vyriešiť sám, nemôže sa zastrešovať mojím menom.

Čo sú opatrenia nad rámec programového vyhlásenia vlády, na ktorých presadenie vidíte teraz dobrú príležitosť?

Nemyslím si, že otázka dôveryhodnosti polície alebo toho, že to myslíme vážne, je len otázkou toho, kto bude minister vnútra, ktorá strana bude nominovať prezidenta alebo dostane svojich ľudí na pozície v polícii. Nie je to len otázka toho, že vzniknú krížové kontroly, ale otázka transparentného nominovania a ochoty jasnej, otvorenej práce polície. Každý, aj medializovaný prípad, aj keď je náležite vyšetrený, sa môže, ale aj nemusí skončiť obžalobou, pretože vždy to stojí a padá na dôkazoch. Práve v tých prípadoch, ktoré sú verejnosťou sledované, pretože majú vzťah k politike, je absolútne kľúčové rozkrytie kariet tak, že aj keď nie je podaná obžaloba, aby minimálne u tej časti verejnosti, ktorá tomu dokáže porozumieť, bolo zrejmé, že sa urobilo všetko. Ak bude toto akceptované, nielen vo verbálnej rovine, ale začne sa tak diať, tak to považujem za kľúčové.

To však znamená, že novinári by napríklad mohli vidieť vyšetrovacie spisy.

V trestnom konaní je to citlivá vec. Nemyslím si, či je to o tom, že musíte vidieť celý spis. Vyšetrovateľ vie, čo môže rozkryť, a vie zadefinovať všetky kroky, ktoré boli urobené tak, aby boli dodržané práva všetkých dotknutých. Treba sa pozrieť aj na právny poriadok, čo treba urobiť pre to, aby sme dokázali rozkryť karty, aby všetko bolo dôveryhodné.

Na súde novinári vidia všetko, pri zastavenej kauze nič.

Samozrejme, závisí od toho, ako je zastavenie zdôvodnené. Môže to byť kvalitné, aj nekvalitné. Je namieste aj to, aby sa vyšetrovateľ alebo prokurátor postavili a čelili otázkam a odpovedali na ne tak, aby to bolo dostatočne dôveryhodné. Nemôžeme sa dostať do štádia, aby sme každú citlivú kauzu hodili na súd len preto, aby všetci videli.

Uvažujete nad zmenou zákona tak, aby svedok nemusel ísť vypovedať pred začatím stíhania vo veci, po začatí stíhania vo veci, po vznesení obvinenia a potom znovu na súde? Vyšetrovatelia to považujú za veľký problém, ktorý predlžuje prípravné konanie.

Narážame tu na ústavné mantinely, ale je to téma, ktorá sa na stôl pravidelne vracia. Aj zo strany trestných právnikov, aj zo strany sudcov. Už som zadala odborným sekciám, aby sa na to znovu pozreli.

Aj pri Bašternákovi sa zdá, že nie je hlavným problémom to, ako sú zákony napísané, ale to, kto ich vykonáva. Veď Bašternáka odobril špeciálny prokurátor, pritom keby si poriadne prečítal odmietavé uznesenie vyšetrovateľky, musel by vidieť, aké všetky úkony ešte treba urobiť a že je to vec, ktorú treba vyšetrovať. Ako sa dá prinávratiť dôvera v špeciálneho prokurátora?

V prvom rade to musí byť aj jeho záujmom. Veď on je zodpovedný za danú inštitúciu. Aj on môže v tejto pohnutej dobe urobiť kus práce, aby odišiel so štítom, že niečo urobil. Na to sme špeciálnu prokuratúru svojho času zriaďovali, čo teraz máme zriadiť ďalšiu?

Pán Kováčik skončí vo funkcii, keď už nebude táto vláda.

V tom je čaro nezávislosti jeho pozície. Nie je kedykoľvek odvolateľný. V tom je inštitucionálna garancia toho, aby mohol niesť svoju zodpovednosť. Môžeme vytvárať tlak na to, že v niektorých prípadoch treba iným spôsobom pristupovať k tomu, aby sa dalo dôverovať, že naozaj bolo urobené všetko, aby bola vec vyšetrená.

V stredu sa stal prvým policajným viceprezidentom nominant SNS. Šéfom inšpekcie sa stane Milan Lučanský, doterajší prvý policajný viceprezident blízky Robertovi Kaliňákovi. Toto ako posilní dôveru verejnosti?

Treba sa vrátiť k programovému vyhláseniu vlády, niektoré kroky urobiť skôr a ísť aj nad rámec programového vyhlásenia vlády. K tomu smerovala aj moja poznámka, že dnes to nie je len o tom, kto je ministrom vnútra a ktorá politická strana si presadí svojich nominantov, ale ako transparentne nastavíme ich výber a ich spôsobilosť vykonávať funkciu dôveryhodne a ako budú informovať o svojej činnosti. Potom bude v princípe jedno, kto koho nominoval. To je téma, o ktorej sa treba rozprávať.

Lucia Žitňanská. Foto N - Vladimír Šimíček
Lucia Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček

Robert Kaliňák opakuje, že nepočul požiadavku na svoj odchod z funkcie, okrem opozície. Prečo nie je čas, aby ste vy svoju požiadavku povedali nahlas, keď on tým, že žiadnu nepočul, argumentuje?

Je to len zásterka. To si musia teraz vyriešiť v Smere.

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že ste mu niečo povedali, aj keď nie verejne. On sa tvári, že nič nepočul.

Necítim to tak, že v koalícii sa majú veci odkazovať cez médiá.

Hovorili ste o tejto kauze s premiérom?

Bola som na koaličnej rade a tam sme sa o tejto situácii rozprávali, mimo koaličnej rady nie.

Nechceli by ste s ním o tom hovoriť?

Neviem. Partnerom premiéra sú predsedovia strán.

Váš predseda Béla Bugár nevidí dôvod na odchod Roberta Kaliňáka, lebo podľa neho na to nie sú dôkazy. Máte o tomto spor?

Ja sa s Bélom Bugárom pravidelne rozprávam a môžeme mať niekedy aj iné názory na niektoré otázky. To považujem za celkom normálne, nemusí to byť prvýkrát. Nie som presvedčená, že teraz je to o dôkazoch, teraz je to o dôvere v inštitúcie štátu. Je to aj o emócii, politickej symbolike a nemusí to byť vždy o dôkazoch.

Na to Smer hovorí, že musí. Že sa nedá odvolávať minister na základe pocitu, tlaku opozície, protestov.

Aj to je otázka vývoja na Slovensku. U nás je vzdanie sa funkcie vnímané, a to platí veľmi široko, ako keby priznanie sa k chybe. Možno v demokraciách, ktoré trvajú dlhšie, je takýto politický krok vnímaný ako gesto, ktoré umožní v situácii sa pohnúť ďalej, riadne to vyšetriť, uvoľniť ruky na očistenie mena alebo aj na návrat.

Ako vnímate vyjadrenie Martina Glváča, že keby mali k CT kauze informácie, ktoré majú teraz, on osobne by presviedčal Pavla Pašku, aby neodstúpil z funkcie?

Veď som povedala, že vo štvrtok nemal pán Glváč najlepší komunikačný deň.

Je dobré teraz čakať na to, koľko ľudí príde pred Bonaparte, čakať na odvolávanie Kaliňáka alebo Roberta Fica v parlamente?

Nemyslím si, že je to dobré.

Čo si o proteste pred Bonaparte myslíte?

Cítim strašne veľa agresívnej emócie, aj v parlamente v opozično-koaličnom súboji. To tiež nepovažujem za dobré. S tým súvisí aj miesto, ktoré bolo na demonštráciu zvole

né. Nestotožňujem sa s tým. Aj opozično-koaličný politický zápas, dokonca aj v takýchto témach, aj keď sa dostáva do emocionálnej roviny, tak nemusí prerásť do agresívnej emócie. A keď prerastá, tak je to na škodu veci. Celé zle. Dnes na politickej scéne neexistuje riešenie B a žiadnej spoločnosti to neprospieva.

Nesúvisí Kaliňákovo neodstupovanie aj s tým, že nejde len o to, že on mal obchodný styk s človekom, ktorého nevyšetrili z podozrenia z daňového podvodu, ale aj s tým, že v Bašternákovom byte býva Robert Fico?

Necítim potrebu analyzovať ich vzťah. Je to problém Smeru, Smer si to musí vyriešiť a dať nejakú odpoveď.

Kolegovia vo vláde počas schôdze Národnej rady. foto - TASR
Kolegovia vo vláde počas schôdze Národnej rady. Foto – TASR

Dnes už aj Smer priznáva, že Bašternák je neprijateľný, trasú sa pred otázkami, či sa s ním poznajú. Ako sa dá potom pochopiť, že premiér stále býva v jeho byte a neurobil ani vyhlásenie, že sa odsťahuje?

To si musia vyriešiť v Smere.

Prezident v prejave povedal, že „asi niet osoby, ktorá by uverila príbehu, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov eur v hotovosti“.

Táto veta je asi veľmi pravdivá.

Takže ani vy neveríte?

Nie, samozrejme, že nie. Ale to nie je tá podstatná otázka. Podstatná otázka je, že či to bolo vyšetrené tak, aby sme mohli veriť tomu, že napriek tomu, že nepadla obžaloba, bolo urobené stopercentne všetko.

Už z odôvodnenia vyšetrovateľky je zrejmé, že nebolo.

Nikto z nás nedokáže v starých veciach, ktoré sú uzatvorené, zmeniť odôvodnenia a zmeniť spôsob informovania, že prečo bola kauza uzatvorená tak, ako bola. Ale sú veci, ktoré sú otvorené, prešetrujú sa a tam máme právo po tomto všetkom, čím prechádzame, toto očakávať.

Ale čo s tým pokazeným vyšetrovaním a vyvodením zodpovednosti zaň? Generálny prokurátor to preveruje, ale zatiaľ nie je známy výsledok.

Počkáme si na odpoveď. A tá odpoveď musí byť dostatočne dôveryhodná.

Ďalej prezident povedal vetu: „Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať.“

To sedí.

Poslanci Smeru tvrdia, že to nie je výzva Kaliňákovi na odstúpenie.

Ja to vnímam inak.

Lucia Žitňanská. Foto N - Vladimír Šimíček
Lucia Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček

Ako sa dá fungovať v koalícii, kde je takéto odlišné vnímanie reality aj vyjadrení prezidenta?

Veď som na začiatku povedala, že je to ťažká koalícia. Ale povedali sme si aj to, že B nemáme. Je zodpovednosťou každého z nás, v miere, v ktorej je to možné, robiť maximum pre to, aby sme posunuli veci, inštitúcie dopredu, aby lepšie fungovali. A ja to robím.

Pred chvíľou sa skončil finančný výbor, na ktorom opozícia žiadala predvolať bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ondreja Čurillu, ktorý by mohol vedieť povedať, prečo nebola podaná sťažnosť voči odmietnutiu vyšetrovať Bašternáka, hoci bola napísaná. Predseda výboru zo Smeru povedal, že zavolať si takého človeka na výbor je protiústavné. Je to v súlade s tým, čo hovoríte, že bude otvorené vyšetrovanie?

Zaskočili ste ma. Neviem si predstaviť, čo na tom môže byť protiústavné.

Opozícia sa pokúsi pána Čurillu predvolať ešte raz. Budete hovoriť so svojimi koaličnými partnermi, aby mohol prísť?

Určite sa na to spýtam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie