Denník N

Procházkovi sa postavilo päť poslancov, Hrnčiar skončil ako podpredseda

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 20:15 – Predsedovi Siete sa nepáčilo, že sa vraj Hrnčiar dohadoval na spolupráci s Ficom za jeho chrbtom. Podľa Hrnčiara Procházka klame, proti predsedovi sa postavili aj ďalší štyria poslanci.

Predseda Siete Radoslav Procházka odvolal Andreja Hrnčiara z funkcie prvého podpredsedu a Martina Fedora z funkcie člena predsedníctva. Nepáčilo sa mu, že sa Hrnčiar dohodol so Smerom na rokovaní o spolupráci bez poverenia od orgánov strany.

„Dnes krátko popoludní ma prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar informoval, že má s predsedom strany Smer dohodnuté rokovanie o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer a Most-Híd na strane druhej, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete,“ uviedol Procházka v tlačovej správe.

„Takýto postup je prejavom hlbokej neúcty k stanovám Siete, jej snemu a predsedníctvu a rovnako tak aj k jej členskej základni. Keďže takýto postup vážne a priamo ohrozuje fungovanie Siete, na základe svojej kompetencie podľa stanov som z funkcie prvého podpredsedu odvolal Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora,“ vysvetlil líder strany.

https://soundcloud.com/dennik-n/prochazka-odvolal-hrnciara

 Hrnčiar: Procházka nehovorí pravdu

Odvolaný podpredseda strany Andrej Hrnčiar vraví, že Procházka vo vyhlásení nehovorí pravdu. Za konfliktom má byť podľa neho Procházkova ponuka, aby odstúpil z postu podpredsedu parlamentu výmenou za možnosť obsadzovať lukratívne miesta na ministerstve dopravy.

„Problémy v Sieti boli dlhodobejšieho charakteru,“ povedal Hrnčiar pre Denník N. „Stále som presvedčený, že veci sa dajú riešiť na vnútrostraníckej pôde, a nie zbytočnou medializáciou. Ale keď sa to Rado Procházka rozhodol urobiť takto, a ešte vo svojom vyhlásení, ako obvykle, nehovoril pravdu, musím reagovať.“

Minulý týždeň mal Procházka Hrnčiara požiadať, aby sa vzdal postu podpresedu Národnej rady. „Výmenou za to som si mohol obsadiť pozície na ministerstve dopravy. Ja som to odmietol a za mňa sa postavili aj štyria poslanci Siete.“ Boli to Eduard Adamčík, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík.

„Dnes sme mali zasadnutie poslancov, kde sme predsedovi tlmočili nespokojnosť s jeho prácou, aj s vývojom, ktorý nastal po voľbách. Povedali sme mu, že nevidíme perspektívu pre Sieť pod jeho vedením, a že sme presvedčení, že by ho na sneme mal niekto vymeniť.“

Pád vlády nehrozí

Piati poslanci za Sieť vydali spoločné vyhlásenie, v celom znení je na konci článku. „Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme predsedovi vnútri strany vyčítali a dnes po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili,“ píšu.

Hrnčiar vraví, že rozkol v Sieti koalíciu neohrozí. „Procházkovi som povedal, že o situácii v Sieti poviem aj koaličným partnerom. Aby v prípade, že by to preniklo do médií, nevznikol dojem koaličnej krízy. Jednohlasne sme totiž deklarovali, že túto vládu vnímame ako jediné možné riešenie, ktoré mohlo po voľbách vzniknúť.“

Päť rebelujúcich poslancov v tejto chvíli zo strany neodchádza, konflikty chcú vyriešiť na sneme. Procházka vo svojom vyhlásení napísal, že žiadne ďalšie sankcie voči obom poslancom ani voči nikomu inému navrhovať nebude. „Stojím o férovú a otvorenú súťaž na pôde, na ktorú takáto súťaž patrí,“ tvrdí.

„Záleží mi na tom, aby sa v tejto súťaži mohol o funkciu uchádzať každý člen Siete. Tou pôdou nemôžu byť zákulisné rokovania bez mandátu od orgánov Siete, ale práve a len jej snem. Môj mandát ako predsedu k 1. septembru 2016 sa končí a to, či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je v tejto chvíli otvorená otázka. Privítam záujem akéhokoľvek iného kandidáta a postup v súlade so stanovami.“

Situáciu v Sieti komentuje aj bývalá stranícka dvojka Miroslav Beblavý:

https://www.facebook.com/miroslav.beblavy/posts/10154288706834806

Vyhlásenie poslancov NR SR za Sieť

Dnes päť poslancov Siete vyslovilo nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Radoslava Procházku viesť stranu, s tým, že sme situáciu chceli riešiť vnútri strany a na sneme a zároveň sme odmietli akékoľvek vnútrostranícke intrigy.

Svojská odpoveď pána predsedu nenechala na seba dlho čakať a len potvrdzuje, že pochybnosti, ktoré máme, sú viac ako oprávnené.

Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a dnes po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili.

Považujeme za potrebné o vzniknutej situácii v strane informovať predsedov koaličných strán.

Zároveň však odmietame ďalšie prepieranie niektorých zvláštnych vnútorstraníckych problémov, ktoré pramenia z osoby predsedu, cez médiá.

Sme pripravení predostrieť členskej základni Siete na sneme strany alternatívu a plán na jej ozdravenie a opätovné získanie dôvery u ľudí.

Eduard Adamčík

Katarína Cséfalvayová

Martin Fedor

Andrej Hrnčiar

Igor Janckulík

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie