Denník N

Fico: Kaliňáka neodvolám, opozícia bude zodpovedná, ak niekoho zastrelia

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 18. 6. o 13:30 – Premiér Robert Fico hovorí, že sa odsťahuje od Bašternáka, až keď sa preukáže, že spáchal trestný čin. „Pán, ktorý je vlastníkom nehnuteľnosti,“ hovorí Fico o Bašternákovi a ani ho nemenoval.

Premiér Robert Fico nevidí dôvod na odchod ministra vnútra z funkcie pre kauzu Bašternák, podnikateľa podozrivého z daňových podvodov, ktorý s Kaliňákom obchodoval a v ktorého dome býva premiér.

„Robert Kaliňák má plnú dôveru strany Smer, pretože preukázal, že neporušil žiadny zákon.“ Kaliňák je podľa premiéra historicky najlepším ministrom vnútra Slovenska a má vraj dôveru doma aj v zahraničí.

Premiér sa nateraz odmieta odsťahovať od Bašternáka. „Ak sa preukáže, že pán, ktorý je vlastníkom nehnuteľnosti, spáchal trestný čin, bez akýchkoľvek ťažkostí a rýchlo odtiaľ odídem preč,“ povedal Fico v relácii Sobotné dialógy RTVS a Bašternáka ani nemenoval.

Pozor na útoky ako v Británii

Premiér Fico v súvislosti s kauzou Bašternák varoval, aby sa na Slovensku nestal podobný útok ako v Británii, kde zavraždili poslankyňu, ktorá viedla kampaň za zotrvanie v EÚ. „Ak sa na Slovensku stane to, čo v Británii, zodpovední budú páni z opozície,“ vyhlásil Fico.

Narážal tak zrejme aj na pripravovaný pondelkový protest opozície a aktivistov pred luxusným komplexom Bonaparte, kde býva Fico v byte, ktorý si prenajíma od Bašternáka.

Verí premiér verzii, že podnikateľ Ladislav Bašternák platil 12 miliónov eur za byty v hotovosti? „Čo som ja už všetko počul. Vôbec vám neprekážalo, že na mňa Matovič narozprával, že mám milióny na Belize.“

„Bez zodpovednosti sa dobre hovorí,“ reagoval Fico na správu o stave republiky, v ktorej prezident Andrej Kiska cez týždeň kritizoval aj kauzu Bašternák. Premiér zaútočil aj na RTVS, v ktorej diskutoval. „Stratili ste cveng verejnoprávnosti. Nie je možné, aby ste vy, Matovič alebo Lipšic rozhodovali, kto spáchal trestný čin,“ hovoril Fico moderátorovi Braňovi Dobšinskému.

Video: Čo povedal Kiska o kauze Bašternák a ako sa pri tom tváril Kaliňák 
autorka: Martina Pažitková

„Sú dva svety: reálne nazeranie na Slovensko a potom svet opozície a médií. Slovenské médiá a opozícia neprežili výsledky volieb. Vážne ohrozujú európske predsedníctvo,“ povedal Fico.

Premiér stojí za svojím ministrom vnútra a podpredsedom strany aj napriek stále novým odhaleniam v kauze Bašternák a napriek tlaku verejnosti. Kaliňák musel napríklad priznať, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus, ktorá vlastní nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Okamžite však vyvolal otázky, či nebol biznis preňho až podozrivo výhodný.

V Smere sa cez týždeň za Kaliňáka postavili, podporil ho aj poslanecký klub na čele s Martinom Glváčom. V Smere hovoria, že podozrenia voči Bašternákovi treba vyšetriť, zároveň však poslanci najsilnejšej vládnej strany zastavili na finančnom výbore vypočutie bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ondreja Čurillu, ktorý by mohol objasniť, prečo finančná správa nepodala sťažnosť proti zastaveniu vyšetrovania prípadu.

Komplikácie v koalícii

Fico má navyše ťažkosti aj v koalícii. Napríklad ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v rozhovore pre Denník N hovorí, že ani ona neverí verzii, že Bašternák zaplatil za byty 12 miliónov eur v hotovosti. Nehovorí síce verejne, že Kaliňák má odísť, no naznačuje to.

„Podľa mňa je loptička na strane Smeru. Zodpovednosť je na strane Smeru, lebo riešime problém strany Smer,“ povedala Žitňanská. „Je na strane Smeru, aby vyriešil túto situáciu, pretože dlhodobo určite nie je udržateľná.“

Jej stranícky šéf Béla Bugár pritom povedal, že nevidí dôvod na odchod Kaliňáka. „Ja sa s Bélom Bugárom pravidelne rozprávam a môžeme mať niekedy aj iné názory na niektoré otázky. To považujem za celkom normálne, nemusí to byť prvýkrát,“ povedala Žitňanská.

Nespokojnosť prejavuje aj SNS Andreja Danka, tá však so zvyšovaním koncesionárskych poplatkov. Ku kauze Bašternák sa SNS verejne jasne nevyjadruje. Andrej Danko pritom pri rokovaniach o zostavení vlády hovoril, že jeho strana mala záujem o post ministra vnútra, no napokon ustúpila. V stredu sa prvým policajným viceprezidentom stal nominant SNS Jaroslav Malík.

Komplikovaná je situácia aj v Sieti, kde sa piati zo siedmich poslancov postavili predsedovi Radoslavovi Procházkovi a Procházka zbavil podpredsedu Andreja Hrnčiara funkcie pre dohody so Smerom a Mostom-Híd „mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete“.

Video: Kaliňák: Vysvetľovanie sa skončilo, nie som účtovník 
autorka: Martina Pažitková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie