Denník N

Archív ukázal, ako veľmi podcenil New York Times Hitlerov antisemitizmus

Adolf Hitler v roku 1938. Foto - TASR/AP
Adolf Hitler v roku 1938. Foto – TASR/AP

New York Times otvoril svoje archívy a znovu publikoval profil Adolfa Hitlera z roku 1922. Ukázalo sa, že jeho autor zle odhadol Hitlerovu antisemitskú rétoriku. Nebol sám. Hitlerove plány noviny nesprávne odhadli ešte niekoľkokrát.

Reportér Cyril Brown v článku z novembra 1922, ktorý do redakcie poslal z Mníchova, opisuje Hitlera ako lídra, čo stojí za pozornosť. Brown sa s Hitlerom osobne nestretol, pretože líder Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) bol zaneprázdený.

Brown Hitlera opísal ako dobrého rečníka, ktorého hlavnými metódami sú propaganda a efektívna organizácia. V článku sa hovorí, že v Bavorsku Hitlera „berú vážne všetky spoločenské triedy“, pričom niektorí sa ho obávajú, iní ho oslavujú ako proroka a ekonomického spasiteľa a iní ho len so záujmom pozorujú.

Reportér New York Times zdôraznil, že Hitler vlastne nemá program, ale sústreďuje sa skôr na verbovanie nových prívržencov a budovanie svojej politickej strany. Autor článku však vymenoval, proti komu a čomu Hitler vystupuje. Boli to Židia, komunisti, boľševizmus, marxizmus, separatizmus, vysoké náklady na život, slabá vláda v Berlíne a Versaillská zmluva.

hitlny
Pôvodný článok z roku 1922 v New York Times.

 

Za hlavný motív jeho propagandy noviny označili antisemitizmus a pripomenuli, že niektoré významné židovské rodiny si budujú azyl v bavorských horách, aby tam v prípade nutnosti mohli poslať svojich členov. Napriek týmto informáciám sa Brown odvolal na dobre informované zdroje, ktoré mu vysvetlili, že Hitlerov antisemitizmus nie je „pravý ani násilný“ a že antisemitské reči sú potrebné na prilákanie más.

V roku 1922 pritom Hitler novinárovi Josefovi Hellovi povedal, že ak sa dostane k moci, jeho prvou úlohou bude zničenie Židov. „Postavím šibenice na Marienplatzi v Mníchove. Toľko, koľko dovolí doprava. Tam bez výnimky povešajú Židov. Budú tam visieť, až budú páchnuť, budú tam visieť, kým sa to bude dať z hygienických dôvodov,“ vyhlásil Hitler s tým, že po Mníchove bude nasledovať celé Nemecko.

New York Times v týchto rokoch Hitlera podcenil ešte raz. Keď ho v roku 1924 prepustili z väzenia po neúspešnom puči, napísali noviny, že odtiaľ vyšiel „skrotený“, múdrejší, zrejme sa vráti domov do Rakúska a nebude sa už venovať politike. Deväť rokov po napísaní tohto článku sa stal nemeckým kancelárom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie