Denník N

SNS sa nezaoberá kauzami, ktoré rozkolísavajú koalíciu, oslavuje výročie

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Dovoľte mi zachovať si pokoj a šťastie z tohto snemu a zaoberať sa len Slovenskou národnou stranou, reagoval jej predseda Andrej Danko na otázky o ministrovi Robertovi Kaliňákovi, o napätí u koaličného partnera Sieť a o konflikte so Smerom pre koncesionárske poplatky.

Danko počas slávnostného snemu strany k jej 145. výročiu vyhlásil, že SNS sa zaoberá len sebou a nerieši problémy partnerov ani politických strán. Jediná cesta pre Slovensko je podľa Danka „vzájomná úcta, viac porozumenia, nehy, menej negativizmu, intríg a osočovania“.

Danko: Kriminalizácia je cesta do pekla

SNS sa úspešne vyhýba otvorenému komentovaniu posledných prípadov, ktoré rozkolísavajú vládnu koalíciu. Strana, ako vyhlásil Danko, nebude iniciovať ani vytvárať prostredie na vzájomné podrývanie sa koaličných partnerov. Problematické veci si vraj musia vydebatovať v koalícii.

„Slávnostný snem bol o našich záležitostiach, o našej radosti. Dovoľte mi, aby som si tú radosť zachoval, aby som si vychutnal narodeniny SNS a nekazil si ich problémami iných,“ vybavil tému Kaliňáka a Siete predseda SNS.

K odstúpeniu ministra Kaliňáka pre kauzu Bašternák sa Danko nevyjadril ani pre Denník N. Na tlačovej besede hovoril nepriamo o tom, že kriminalizácia – navyše bez dôkazov – je cesta do pekla a k deštrukcii.

„Ak tu je raz polícia, ktorá má vyšetriť nejaké zlyhania, ak je tu nejaký lump, ktorý nevie zdokladovať finančné zdroje, nech každý za to zodpovedá – ja s tým problém nemám,“ povedal vo všeobecnosti, ale nikoho nemenoval.

Robert Fico nevidí dôvod na Kaliňákov odchod z funkcie. Tvrdí, že má plnú dôveru strany a je podľa neho historicky najlepším ministrom vnútra Slovenska.

Premiér varoval v súvislosti s kauzou Bašternák, aby sa aj na Slovensku nestal podobný útok ako v Británii, kde zavraždili poslankyňu. K obavám z možného vývoja, ktorý naznačil Fico, sa pridal aj predseda Danko.

„Vyzývam všetkých, ktorí inklinujú k hulvátstvu, pošpiňovaniu, agresivite, obviňovaniu, kriminalizácii spoločnosti, aby mali na pamäti, kam vedie negatívna emócia. Nemusíme chodiť ďaleko, pozrite sa na Anglicko,“ povedal Danko.

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Hrnka pobavila otázka o Kaliňákovi

Anton Hrnko sa v kuloároch snemu schuti zabavil na otázke o ministrovi Kaliňákovi. „Nechcite počuť môj názor,“ reagoval so smiechom.

Odchádzajúci Hrnko zaneprázdnený snemovaním mierne zvážnel pri zmienke o dôvere ľudí v bezpečnostné zložky a samotnú bezpečnosť štátu. Povedal, že štát treba spravovať a niekedy treba použiť aj silnejšie prostriedky, aby „veci“ nenarušili autoritu štátu.

„Myslím si, že momentálne si niekto myslí, že štát je holubník,“ dodal bez toho, aby konkretizoval kto, a vošiel do sály plnej oslavujúcich národniarov, na ktorých dohliadala početná ochranka.

Danko a Fico sa dohodli na poplatkoch

SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov z dielne ministerstva kultúry ovládaného Smerom, kým verejnosť neuvidí jasnú koncepciu, na čo peniaze verejnoprávna RTVS použije, vyhlasoval Danko na začiatku týždňa.

„Témy okolo RTVS a koncesionárskych poplatkov si vyžadujú hlbšiu debatu. To nie je len o tom, plaťte viac,“ dodal.

Koncesionárske poplatky nie sú až taká banálna politická prekáračka vládnej koalície. Predseda SNS odišiel pri tejto téme z rokovania koaličnej rady a minister Marek Maďarič opakovane pohrozil demisiou.

„Aj v dobrých rodinách a manželstvách sú veci, o ktorých sa nekomunikuje. To, že to medzi nami (v koalícii) niekedy aj iskrí, nie je žiadnym tajomstvom,“ reagoval Danko na otázku, prečo odišiel z koaličnej rady.

„Áno, bolo to v súvislosti s koncesionárskymi poplatkami,“ potvrdil po tlačovej besede pre Denník N svoj náhly odchod.

Po rozhovore s premiérom Ficom hovorí predseda SNS o dohode. So šéfom najsilnejšej vládnej strany sa dohodli, že verejnosti predložia riešenie, ktoré vraj bude konsenzom o požiadavkách všetkých koaličných strán a uspokojí občanov. Detaily nešpecifikoval, ale za prvoradé označil stabilitu koalície, zachovanie vlády a vlastnú tvár.

„Pokiaľ niečo vyhlásim verejne, musím mať veľký dôvod na to, aby som to menil. Stanovisko, ktoré predostrieme, bude stanoviskom toho, aby v prvom rade bola stabilná koalícia, zachovaná vláda, ale aby som sa aj ja vedel pozrieť do zrkadla,“ vyhlásil Danko.

Predseda SNS poprel, že by za ultimatívnou požiadavkou týkajúcou sa koncesionárskych poplatkov bola jeho snaha ovládnuť verejnoprávnu televíziu.

„Nikdy som o tejto téme nekomunikoval v záujme akokoľvek ovplyvňovať RTVS,“ dodal.

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie