Denník N

Procházka priznal, že chce byť vo vedení parlamentu (čo sa deje v Sieti, rozpadáva sa?)

Radoslav Procházka. foto – TASR
Radoslav Procházka. foto – TASR

Predseda Siete odmietol, že by Hrnčiarovi za odchod z postu podpredsedu Národnej rady núkal funkcie na ministerstve dopravy. „Tam sú výberové konania, verejné veci ohľadom životopisov,“ presviedča.

V piatok, ešte pred začiatkom víkendu, eskalovali vnútorné spory v Sieti Radoslava Procházku, o ktorých Denník N písal už pred dvomi týždňami. Predsedovi sa postavilo päť zo siedmich poslancov, lebo podľa nich nemá osobnostné predpoklady ďalej viesť stranu.

Procházka reagoval odvolaním Andreja Hrnčiara z postu prvého podpredsedu strany a poslanca Martina Fedora vyškrtol zo zoznamu členov predsedníctva. Niektorých v Sieti prekvapilo, že Procházka vôbec takúto právomoc má. Teoreticky vďaka stanovám môže vlastne odvolať kohokoľvek z vedenia, aj keby ho do funkcie zvolili delegáti snemu deň predtým.

Po odchode troch poslancov Siete krátko po voľbách to je ďalší veľký rozkol v strane.

Čo toto všetko pre Sieť vlastne znamená? Tu sú základné otázky a odpovede na to, čo sa v strane deje a čo ju zrejme čaká.

Čo sa vlastne stalo?

Spor prepukol vo chvíli, keď Procházka navrhol Andrejovi Hrnčiarovi odstúpenie z funkcie podpredsedu parlamentu. To v nedeľu priznal aj samotný Procházka. „Povedal som pred šestnástimi ľuďmi, členmi predsedníctva a krajskými predsedami, že ak mám naďalej zostať predsedom, tak sa chcem plnohodnotne venovať politike,“ vysvetľoval.

„Myslím si, že by prirodzenou hierarchiou v takom prípade, ak ja zostanem predsedom, bolo, aby som fungoval ako podpredseda Národnej rady, s dôvetkom, že ak má ambíciu byť predsedom Andrej Hrnčiar, čo považujem za legitímne, tak to, samozrejme, mení situáciu.“

Hrnčiar dodáva, že mu Procházka výmenou ponúkol možnosť obsadiť si lukratívne posty na ministerstve dopravy, čo on odmietol. V tej chvíli sa zaňho postavili aj štyria ďalší poslanci. Procházka nič také nespomína.

„Funkcie na doprave môže riešiť len vedenie rezortu a minister. Tam sú výberové konania, verejné veci, pokiaľ ide o životopisy,“ tvrdí šéf Siete.

Bol to jediný dôvod konfliktu?

Nie. Hovoria to aj rebelujúci poslanci strany vo svojom vyhlásení. „Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a dnes po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili.“

Dlhodobé problémy dokazuje fakt, že o sporoch v strane sa písalo už pred dvomi týždňami a vedelo sa o nich ešte o niečo skôr. Je vlastne len náhoda, že spory vypukli pri otázke postov v parlamente. Spúšťačom mohli byť už skôr chýry o možnom prestupe odídencov od Borisa Kollára do Siete, čo strana najprv komentovala veľmi vlažne a de facto nič nevylučovala.

Väčšina poslancov Siete to však jasne odmietla a aj Procházka začal hovoriť, že koalícii je najlepšie v takej zostave, v akej je doteraz. Podľa informácií Denníka N je aj vyhlásenie o nutnosti odpolitizovať políciu pre kauzu Bašternák dôsledkom tlaku poslancov na Procházku.

Prečo nie je Procházka podpredsedom parlamentu od začiatku?

Procházka tvrdí, že preto, lebo krátko po voľbách sa musel venovať strane. „Na predsedníctve sme si rozvrhli etapy ďalšej roboty, je to vnútorná vec, nebudem to reprodukovať verejne. No to rozhodnutie neľutujem.“

Realita je trocha zaujímavejšia. Pôvodne sa hovorilo o tom, že toto miesto podpredsedu parlamentu dostane sám predseda. No na predsedníctve Siete Procházka mätúco navrhol do vedenia Národnej rady Hrnčiara. Následne však kolegom dlhú chvíľu vysvetľoval argumenty, prečo by sa Hrnčiar podpredsedom parlamentu vlastne stať nemal.

Keď Hrnčiar videl, kam debata o nominácii na podpredsednícky post smeruje, predsedu strany prerušil a na jeho prekvapenie povedal, že nomináciu prijíma. Nakoniec naozaj post získal on. Podľa ľudí z prostredia Siete Procházku vtedy Hrnčiarov ťah rozčúlil.

Rokovali s Ficom a s Bugárom?

Procházka ako dôvod Hrnčiarovho odvolania uviedol, že za jeho chrbtom sa dohodol s premiérom Ficom a Bélom Bugárom na rokovaniach o podpore koalície. „Informovali ma piati členovia Siete, ktorí sú zároveň aj poslancami, že chcú iného predsedu,“ vysvetľoval priebeh udalostí v nedeľu.

„Ja som ich poprosil, aby to riešili na pôde, kam to patrí, to je snem. Napriek tomu išli svoju predstavu riešiť s predstaviteľmi iných politických strán.“

K samotným rokovaniam zatiaľ neprišlo, všetko malo byť vo fáze, že sa Hrnčiar u Fica a Bugára ohlásil, ale zatiaľ sa s nimi nestretol. Odvolaný podpredseda tvrdí, že Procházka „ako obvykle“ nehovorí pravdu.

„Procházkovi som povedal, že o situácii v Sieti poviem aj koaličným partnerom. Aby v prípade, že by to preniklo do médií, nevznikol dojem koaličnej krízy,“ komentoval spor s Procházkom Hrnčiar.

Kto stojí proti Procházkovi?

Päť poslancov – Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Igor Janckulík, Katarína Cséfalvayová a Eduard Adamčík. Procházku z poslancov podporila len Alena Bašistová, ktorá za Sieť kandidovala v komunálnych voľbách na primátorku Košíc.

Zostava rebelov je prekvapujúca, lebo medzi nimi sú aj podpredsedovia Cséfalvayová a Adamčík. Obaja boli považovaní za ľudí blízkych nielen Procházkovi, ale aj podnikateľovi Radoslavovi Baranovi, o ktorom sa viackrát písalo ako o človeku v pozadí strany.

Adamčíka Procházka ešte pred voľbami nazýval „svojím človekom v Sieti“, ktorého pozná už od čias prezidentskej kampane v rokoch 2013 a 2014. Adamčík ešte pred dvomi týždňami v reakcii na článok Denníka N konflikty v Sieti na Facebooku popieral.

adamcik

Odídu rebeli zo Siete?

Možné to je, neodmieta to ani Andrej Hrnčiar. „Nevylučujem žiadnu možnosť,“ povedal napríklad SME. Tomuto scenáru napovedá, že v minulosti sa hovorilo o možnom prestupe poslancov Siete do poslaneckého klubu Mosta-Híd, ktoré naznačoval napríklad Martin Fedor.

„Viem si predstaviť vytvorenie spoločného poslaneckého klubu s programovo blízkou stranou, ako sme to napokon sľubovali už pred voľbami. Myslím, že stredopravá politika si zaslúži silnejšie zastúpenie v tejto vládnej koalícii, ku ktorej v súčasných pomeroch nevidím alternatívu.“

Aj keby k tomu malo prísť, nestane sa to zrejme skôr ako v septembri, keď by Sieť mala mať snem. Procházkovi kritici napísali, že sú na ňom „pripravení predostrieť členskej základni Siete alternatívu a plán na jej ozdravenie a opätovné získanie dôvery u ľudí“.

Bude Procházka opäť kandidovať?

Súčasný predseda dnes pri odpovedi na túto otázku zahmlieva. Aj vo svojom piatkovom vyhlásení akoby pripúšťal, že to tak byť nemusí. „Môj mandát ako predsedu k 1. septembru 2016 sa končí a to, či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je v tejto chvíli otvorená otázka. Privítam záujem akéhokoľvek iného kandidáta a postup v súlade so stanovami,“ napísal.

Ešte v apríli bol sebavedomejší. „Pravdepodobne áno,“ odpovedal denníku Plus jeden deň na otázku, či chce pokračovať ako predseda Siete. „Uvidíme. V tejto chvíli to nie je pre mňa téma. Snem je pre nás ešte relatívne ďaleko.“

Denník sa v tom čase na predsednícke ambície pýtal aj Hrnčiara. „Absolútne o tom nerozmýšľam, nemám záujem byť predsedom,“ odpovedal vtedajší prvý podpredseda strany.

Padne vláda alebo minister Brecely?

Predvídať budúcnosť je v tejto chvíli ťažké, ale momentálne všetci poslanci Siete stoja za vládnou koalíciou. „Jednohlasne sme totiž deklarovali, že túto vládu vnímame ako jediné možné riešenie, ktoré mohlo po voľbách vzniknúť,“ hovorí Hrnčiar.

Procházka tvrdí to isté. „Nebol náznak toho, že poslanci, ktorí sú nespokojní so mnou, by boli zároveň nespokojní s rozhodnutím Siete byť súčasťou vládnej koalície. Ani najmenší náznak.“

Nehovorí sa ani o tom, že by poslanci kritizujúci Procházku mali záujem vymeniť jediného zástupcu Siete vo vláde, ministra dopravy Romana Brecelyho. Aj keď je skôr Procházkovým nominantom, podľa informácií Denníka N sa zatiaľ o jeho kreslo nehrá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie