Denník N

Kaliňák už pred otázkami novinárov uteká: Na všetko som už odpovedal

Robert Kaliňák. Foto – TASR
Robert Kaliňák. Foto – TASR

Minister stále nevidí dôvod na odchod, na otázky už neodpovedá, hoci Fico tvrdil, že vysvetľuje „na dennej báze“.

Premiér Robert Fico bránil ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj tým, že kým pri kauze CT nebol dostatok informácií pre verejnosť, a tak vyvodil zodpovednosť, pri kauze Ladislava Bašternáka Kaliňák „na dennej báze vysvetľuje, predkladá papiere“.

Keď novinári čakali na Kaliňáka v nedeľu po relácii O 5 minút 12 pred budovou RTVS, minister im dal vyhlásenie a na ďalšie otázky odmietol odpovedať a nasadol do auta.

Denník N sa Kaliňáka po jeho úvodnej reči opýtal, či je pravda, že v minulosti sa zúčastnil svadby Ladislava Bašternáka. Noviny poslali túto otázku Kaliňákovi už vo štvrtok písomne, ale neodpovedal.

„Ja už som tisíckrát povedal, že som poznal pána Bašternáka, viac ako štyri roky sme sa nevideli, všetky veci sú už v tomto prípade iracionálne.“ Bol Kaliňák na Bašternákovej svadbe? „Ďakujem pekne,“ povedal Kaliňák a odišiel. Minister stále nezverejnil ani zmluvu o prevode akcií firmy B.A. Haus s Bašternákom, ktoré od neho v roku 2012 kúpil.

Kaliňák uteká pred otázkami (video: TV Markíza)

„Vážené dámy a páni, už som vám na všetky otázky odpovedal, už začínajú všetky veci byť mimo štandardných pravidiel, pretože všetky podozrenia – či už o ovplyvňovaní vyšetrovania, alebo iné – sme jednoznačne vyvrátili. Je najvyšší čas, aby sme čo najrýchlejšie nechali konať orgány činné v trestnom konaní,“ povedal Kaliňák. „Som za to, aby aj všetky podrobnosti z vyšetrovania sme mali možnosť predstaviť verejnosti. Nemôže ani opozícia, ani nikto iný sa hrať na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov,“ dodal ešte.

„Neviem, či ste si všimli, boli voľby pred chvíľou a je demokracia,“ povedal Kaliňák počas debaty v RTVS na otázku, či nechce odísť z funkcie. „V tejto chvíli takáto požiadavka nezaznela,“ hovorí o svojom odchode. „Mám záväzky voči svojim voličom.“

Kaliňáka zatiaľ na odchod nevyzval žiadny koaličný partner verejne. „Minister vnútra má dôveru Siete v tom, že neveríme, že by zasahoval do tejto kauzy,“ povedal v RTVS Radoslav Procházka. „Pre budúcnosť nie je udržateľné, keby sme sa nemali v nejakom čase zbaviť podozrení zo zasahovania politikov do vyšetrovania.“ Procházka hovorí, že okolnosti sú „nepríjemné“, vzbudzujú otázky, ale je vecou Smeru, aby sa s tým vyrovnal.

Nepriamo Kaliňáka vyzvala na odchod ešte v piatok ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd. Predseda strany Béla Bugár však Kaliňákovi dôveruje.

„Takéto personálne a osobné vyjadrenia nikdy nebudem robiť cez médiá. Svoj názor poviem tam, kde ho podľa mojej mienky treba povedať, a svoj názor som povedala,“ povedala Žitňanská s tým, že „loptička je na strane Smeru“. Dokedy bude čakať na odpoveď, nepovedala.

„Každý politik, ktorý prichádza z podnikateľského prostredia, si nesie so sebou svoju minulosť,“ tvrdil v TA3 Robert Fico. Podľa neho aj prezident Andrej Kiska má podnikateľskú minulosť. Fico tiež povedal, že „Európa neodpúšťa“ a akceptuje ako ministra vnútra pred predsedníctvom iba Kaliňáka.

Minister vnútra bude v najbližších dňoch znovu čeliť odvolávaniu v parlamente. Za jeho odvolanie bude hlasovať aj Boris Kollár zo Sme rodina, hoci hovorí, že má v tomto schizofrenický postoj. Iba Kaliňák totiž podľa neho počas predsedníctva dokáže zabrániť tomu, aby EÚ prijala kvóty pre migrantov.

„Ak tam dáme hocikoho, tak tie známosti, skúsenosti a vzťahy si nevytvoríte za päť minút. Nepredpokladám, že bude vymenený, nemáme dostatočný počet hlasov,“ povedal Kollár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie