Denník N

Robert Fico sa rozhodol obetovať celú svoju politickú kariéru

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

5 argumentov, ktorými to predseda Smeru skúša zachrániť.

Autor vydáva Newsfilter, vo volebných kampaniach
radil viacerým slovenským politikom

Pred týždňom som napísal, že Robertovia v slovenskej politike končia, a bol som presvedčený o tom, že do konca týždňa už Robert Kaliňák nebude ministrom vnútra.

V prvých dňoch tomu aj všetko nasvedčovalo – Robert Fico v pondelok iba sucho prečítal stanovisko koaličnej rady, ale inak sa nijako do jeho obhajoby nehrnul.

Zišla sa aj „tajná“ koaličná rada bez Kaliňáka, ministri a poslanci vládnej koalície sa vyjadrovali čoraz opatrnejšie a na odstúpenie vyzval ministra nepriamo aj prezident Andrej Kiska. Okrem toho je táto téma celý týždeň absolútne dominantnou správou všetkých printových (okrem denníka Pravda) aj elektronických médií (dokonca aj RTVS ju už vo svojom hlavnom spravodajstve posúvala čoraz vyššie).

Takýto tlak na nejakého ministra azda nebol ešte nikdy v histórii Slovenskej republiky.

Vo štvrtok sa však niečo stalo. Zvonku si môžeme len domýšľať, no od tohto momentu sa na obhajobu Kaliňáka postavil vlastným telom premiér, ktorý ho ako jediný človek môže prinútiť odstúpiť.

A nech už sú dôvody tohto jeho rozhodnutia akékoľvek, Robert Fico je kvôli nim ochotný obetovať celú svoju politickú kariéru, stranu Smer, vládnu koalíciu a v konečnom dôsledku asi aj celú krajinu.

Keby niekto vyslovil hypotézu, že mu Kaliňák pohrozil vypustením informácií, ktoré by zničili jeho povesť okamžite, nebol by asi ďaleko od pravdy. Iba tak sa dá totiž vysvetliť, že sám premiér išiel cez víkend do dvoch diskusných relácií nasadzovať za Kaliňáka svoju vlastnú hlavu.

Problém je, že jeho staré metódy už nefungujú a jeho argumenty už nikoho nepresvedčia. Predseda vlády ich použil presne päť, poďme si ich postupne rozobrať:

1. Argument Európa

Robert Fico hovorí, že keby bol s kauzou Bašternák nejaký problém, európski partneri by to predsa jemu alebo ministrovi Kaliňákovi vyčítali a nerozprávali sa s nimi.

Nezmysel, práve naopak. Európski politici majú v týchto dňoch oveľa väčšie problémy a nejaký Bašternák na Slovensku je pod ich rozlišovacími schopnosťami.

Ak však Robert Fico dopustí, aby boli protesty pod jeho oknami až do začiatku nášho predsedníctva, vtedy si to už jeho európski kolegovia určite všimnú a opýtajú sa ho jednoduchú otázku: „Robo, naozaj bývaš v byte človeka, ktorý tvrdí, že priniesol 12 miliónov eur v hotovosti, a tvoja vláda mu na základe toho vyplatila 2 milióny ako vratku?“ Ak im odpovie tak, že to musí najskôr vyšetriť polícia pod vedením ministra, ktorý od tohto človeka kupoval podiel vo firme, od tohto momentu s ním už európski politici problém naozaj mať budú.

2. Argument Matovič

Robert Fico hovorí, že sa nebude rozhodovať na základe výkrikov Matoviča, Lipšica a Sulíka s celou ich históriou.

Ad hominem už nefunguje. Smerákom pravdepodobne vyšli v interných prieskumoch ako najslabšie miesto osoby, ktoré na túto kauzu poukazujú, no stará známa metóda „pozri, kto to hovorí“ tentokrát nezaberie. Áno, Igor Matovič už natáral kadečo, ale to predsa nič nemení na faktoch v tejto kauze.

A práve Matovič má vzácny dar vysvetliť aj tým najjednoduchším ľuďom zložité veci „po lopate“. Keď do parlamentu priniesli jeho kolegovia igelitky s fiktívnymi 12 miliónmi eur a len ich vysýpanie trvalo dlhšie ako dve minúty, každý musel okamžite pochopiť, že takto asi Bašternák za byt neplatil (aj keď bol podľa Kaliňáka v roku 2012 analógový svet, resp. už zľudovený „svet kešu“). Vyšetrovateľka, ktorá zastavila trestné stíhanie, a minister vnútra, ktorý takéto konanie obhajuje, by boli nedôveryhodní, aj keby na túto absurdnosť nepoukazoval Matovič, ale hocijaký malý chlapec z davu.

3. Argument Biela vrana

Robert Fico hovorí, že celá opozícia je ako Alan Suchánek, ktorý dostal ocenenie Biela vrana, ale potom sa ukázalo, že bol sám zapletený v pokútnom nákupe CT prístroja.

Kontraproduktívny argument. Nech už to bolo pri prvom nákupe CT prístroja v piešťanskej nemocnici akokoľvek, po tom, čo sa objavili podozrenia, rezignovala na svoje pozície celá rada Bielej vrany a svojho ocenenia sa vzdal aj samotný Alan Suchánek.

Robertom tak ukázali, ako by sa mali už pri podozreniach správať – pritom išlo o nekonečne menej vážny prehrešok, ako je krytie daňových podvodov. (Na tomto mieste treba ešte raz pripomenúť, že ministra vnútra má prešetrovať jemu priamo podriadený orgán.) Biela vrana práveže nastavuje Robertovi Ficovi veľmi nepríjemné zrkadlo.

4. Argument predsedníctvo

Robert Fico hovorí, že cieľom opozície je iba deštrukcia, snaha destabilizovať Slovensko za každú cenu a neumožniť, aby dokázalo zrealizovať normálne predsedníctvo v Rade EÚ.

Pravda je úplne opačná. Opozícia na túto kauzu poukazovala už pred zostavením vlády a keby Ficovi záležalo na stabilite, nikdy by do funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka nenavrhol. A po uplynulom týždni, keď bol minister vnútra prinútený priznať (minimálne) obchodný styk s Ladislavom Bašternákom, mal ho odvolať okamžite.

Navyše má na nestabilite vládnej koalície opozícia ten najmenší podiel viny: okrem kauzy Bašternák, ktorá spôsobila najskoršie odvolávanie ministra po zostavení vlády v slovenskej histórii, sa jeden z najbližších Ficových ľudí – minister kultúry – vyhráža rezignáciou, ak mu neprejde zákon o zvýšení koncesionárskych poplatkov, a v priamom prenose sa rozpadá aj najmenšia strana vládnej koalície. Ak niekto nemá veci pod kontrolou a destabilizuje Slovensko, je to práve Robert Fico. (Nepíšuc už o tom, ktorej extrémistickej strane táto situácia vyhovuje úplne najviac…)

5. Argument Jo Coxová

Robert Fico hovorí, že ak sa na protestoch stane niečo podobné, ako sa stalo vo Veľkej Británii (vražda poslankyne Jo Coxovej), bude za to niesť zodpovednosť opozícia.

Najperfídnejší argument vôbec. Snažiť sa privolávať násilný incident a obviniť z neho už vopred opozíciu je jeden z najnechutnejších argumentov, aké kedy v slovenskej politike zazneli. Opozícia skrátka iba robí, čo môže, a keďže už štandardné metódy nestačia, ide si vypýtať podporu od ľudí.

Tu už totiž nejde iba o budúcnosť strán vládnej koalície, ale o elementárnu dôveru v celý politický systém, ktorého súčasťou sú všetci politici. Pretože o čo dlhšie bude jeden Robert neudržateľne držať vo funkcii druhého Roberta, o to bližšie budeme k momentu, keď zoberie do rúk spravodlivosť skutočná „ulica“. Robertovia tento týždeň prekročili čiaru, za ktorou sa už môže stať naozaj hocičo. Ale zodpovednosť za to budú niesť práve a iba oni.

Robert Fico na záver relácie TA3 V politike povedal: „Ja môžem povedať a dobre viete, že v tomto prípade netáram: strana Smer je od roku 1999 absolútne najstabilnejšia politická strana.“ V tomto prípade nie, ale vo všetkých ostatných áno.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie