Denník N

Veľmi neštandardná Sieť

Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ťažko uveriť, že by sa poslanci Siete proti Procházkovi začali práve teraz búriť, lebo nie je demokrat.

Nová vládna koalícia si veľmi zakladá na tom, že ju tvoria štandardné strany a že ona sama je hrádzou neštandardnej politike. Kríza Siete je však ďalšou pripomienkou, že to so štandardnosťou vládnych strán nebude príliš vážne.

Zo štandardných politických strán politici odchádzajú, ak sa smerovanie strany a jej politické kroky nezhodujú s ich presvedčením. Z vrcholných politikov Siete i ďalších vládnych strán to asi platí len pre Miroslava Beblavého a jeho kolegov/kolegyne, čo z partaje odišli v reakcii na koalíciu s Ficom.

Prečo z Mosta na protest proti tejto koalícii ako jediný odišiel práve Zsolt Simon, je stále záhada. Dlhoročný politik Bugárových strán (pred Mostom i SMK) nebol známy vyhranenými názormi. Ba ani tým nie, že by vôbec nejaké politické názory mal.

Nevieme presne ani to, prečo sa práve teraz vzbúrilo päť poslancov Siete na čele s Andrejom Hrnčiarom. Nič však nenasvedčuje tomu, že by z ich strany išlo o principiálne dôvody. Výhrady proti koalícii nemajú, Smer ubezpečili, že ju budú ďalej podporovať. Kauza Bašternák im zjavne tiež neprekáža. Ostatne, aj oni vedia, že od voličov už asi ďalšiu šancu nedostanú.

To, že s Radoslavom Procházkom sa ťažko vychádza, že je nevypočítateľný, neznáša kritiku, stranu chce riadiť autoritatívne, nie je schopný sebareflexie a že má často problém hovoriť pravdu, mohlo uniknúť ľudom, ktorí Sieť pozorujú len zvonka, ale nie tým, čo s „gazdom“ dlhšie spolupracovali.

Hrnčiar a spol. vedeli, do akej strany a pod akého lídra idú. Ak im to naraz začalo prekážať, je namieste otázka, prečo až teraz. A či za tým nebudú iné dôvody než tie udávané. Ak totiž má táto koalícia nejaký štandard, bude ním najskôr zmena názorov a postojov za zodpovedajúcu protihodnotu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie