Denník N

Majstri v odbore zloby

Robert Fico aj Igor Matovič podľa majetkových priznaní vyzerajú, akoby nikde nebývali. Foto – TASR
Robert Fico aj Igor Matovič podľa majetkových priznaní vyzerajú, akoby nikde nebývali. Foto – TASR

Fico postavil svoj úspech na šírení nenávisti, pred ktorou teraz varuje. Jeho odporcovia by si s ním však mohli podať ruku.

Autor je editorom týždenníka Respekt,
predseda redakčnej rady Denníka N

Na takú perverznú vetu musí mať človek naozaj silný žalúdok. Slovenský premiér Robert Fico v narážke na vraždu britskej poslankyne Jo Coxovej vyhlásil: „Ak sa na Slovensku stane to čo v Británii, zodpovední budú páni z opozície.“

Nechutnosť tejto paralely spočíva okrem iného v tom, že kým britská politička zasvätila svoju kariéru obhajobe ľudských práv (vrátane pomoci utečencom) a práve preto sa stala obeťou fanatikovej nenávisti, slovenský premiér túto nenávisť sám šíri – a teraz sa chce štylizovať do jej obete a vopred viní opozíciu.

Robert Fico si urobil z nenávisti nástroj svojho politického úspechu, poraziť ho však nemožno tým, že sa stane terčom verejnej zášte. Nie je totiž sám, kto sa stal majstrom v odbore zloby. Zo spoločenského nepokoja, ktorý by bol ešte pred dvadsiatimi rokmi prirodzeným zdrojom demokratickej debaty, sa dnes stáva vinou sociálnych sietí a silnejúceho zástupu zúrivcov sud s dynamitom hnevu, na ktorom všetci sedíme. Každý, kto túto zlobu živí, bude vinný násilím, ktoré vyvolá.

Áno, niektorí politici pri moci porušujú demokratické pravidlá – niektorí kradnú, iní klamú, ďalší zneužívajú svoje právomoci a z politických súperov či celých vrstiev obyvateľstva robia terč verejnej zášte. Verejnosť ich však môže v najbližších voľbách odmietnuť a hlavne by si z nich nemala brať príklad.

Presne to, bohužiaľ, robí Radim Jančura, keď na svoje autobusy vylepil fotku českého ministra vnútra Milana Chovanca. Ministrovi možno určite vyčítať mnohé (vrátane šírenia nenávisti k utečencom), lenže Jančura z neho robí terč verejnej zášte, ktorá ľahko prechádza v lynč. Porušuje tým demokratické pravidlá, hoci možno nepísané. Rovnako ako predtým porušil tie isté nepísané pravidlá, keď si kvôli svojmu biznisu verejne potriasal rukou so slovenským fašistom Marianom Kotlebom. V oboch prípadoch živí zlobu.

Tak ako je v náuke o verejnej zášti Jančura vzorným žiakom Andreja Babiša, sú na Slovensku vzornými žiakmi Roberta Fica jeho politickí súperi Richard Sulík a Igor Matovič. Fico vo svojom perverznom podobenstve s Jo Coxovou totiž narážal na to, že Sulík a Matovič v pondelok zvolávajú demonštráciu pred jeho bytom, ktorý si premiér prenajíma od človeka s povesťou mafiána.

Demonštrácie sa podľa demokratických pravidiel konajú na verejnom priestore, ktorý patrí nikomu a všetkým, z veľmi dobrého dôvodu – aby protest nemohol prejsť v lynč toho, proti komu je namierený. Toto formálne pravidlo má byť dodržiavané napriek tomu – alebo skôr práve preto, že samotný Fico tieto pravidlá nedodržiava (napríklad keď dal pred desiatimi rokmi pokyn k štátnemu lynču dievčaťa menom Hedviga Malinová). Jedinou správnou odpoveďou zlým politikom má byť totiž ponuka politikov, ktorí sú lepší.

Je perverzné, že Fico viní Sulíka a Matoviča z budúceho násilia, ku ktorému sám šírením zloby prispieva najviac. Všetci traja sú totiž z rovnakého cesta a mali by si podať ruky ako Jančura s Kotlebom: spoločne predsa poskakujú na sude s dynamitom verejnej zášte a živia zlobu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie