Denník N

Britské deti môžu mať genetický materiál od troch ľudí. Je to vôbec etická dilema?

Mitochondrie. FOTO - Wikimedia
Mitochondrie. FOTO – Wikimedia

Vo Veľkej Británii schválili, že v niektorých prípadoch môže plod dostať mitochondrie, ktoré nie sú od jeho biologickej matky. Skôr ako o genómovú manipuláciu ide o transplantáciu.

Minulý týždeň povolila Dolná snemovňa Parlamentu Spojeného kráľovstva tvorbu embrya kombináciou genetického materiálu od troch rodičov, dvoch matiek a jedného otca. Ako je to možné?

Predovšetkým treba povedať, že nejde o skutočnú kombináciu genetickej informácie od troch rodičov. Embryo dostane gény len od jedného otca a jednej matky. Od druhej matky dostane samostatný bunkový orgán – mitochondrie.

Mitochondrie – bunkové elektrárne

Mitochondrie sú autonómne fungujúce orgány bunky. Majú vlastnú genetickú informáciu, ktorá sa dedí len od matky.

Je veľmi stabilná a predstavuje menej ako 0,1 percenta genetického materiálu bunky. V bunke vedú autonómny život a len minimálne podliehajú pokynom z riadiaceho centra bunky – jadra.

Mitochondrie sa množia podľa potreby metabolizmu a nie podľa štádia delenia bunky. Energeticky činné bunky, ako napríklad svalové bunky, ich majú aj niekoľko tisíc. Červené krvinky nemajú žiadne.

Najpopulárnejšia teória o ich pôvode hovorí, že mitochondrie vznikli pohltením kyslík spaľujúcich baktérií bunkami neschopnými spracovávať kyslík, a to asi pred 2.5 miliardami rokov. Vznikol tak symbiotický vzťah, keď bunky poskytujú výživu a mitochondrie energiu. Mitochondrie spotrebujú až 90% bunkového kyslíka a premieňajú organické výživné látky na energiu.

Porucha funkcie mitochondrií vedie k širokému spektru ochorení od neurologických porúch, cez svalové ochorenia, rakovinu, cukrovku, kardiovaskulárne ochorenia až po Alzheimerovu chorobu. Takýto mohutný akčný rádius znamená, že mitochondrie hrajú dôležitú úlohu v bunkovom metabolizme.

Mitochondriálne ochorenia sú dedičné a neliečiteľné. Preto vedci dlhodobo pracovali na probléme, ako nahradiť poškodené mitochondrie zdravými a umožniť vývoj inak zdravých plodov. Vo Veľkej Británii sa to podarilo.

Etická dilema

Chápanie mitochondrií a hostiteľskej bunky ako dvoch spolupracujúcich ale relatívne samostatných jednotiek, je veľmi dôležité z hľadiska medicínskeho aj etického. Pri schvaľovaní tohto revolučného postupu sa logicky vyskytli hlasy proti, plynúce hlavne z obáv z genómovej manipulácie.

Situáciu zachránil jasný vedecký dôkaz samostatného genetického kódu mitochondrií, ktorý je odlišný od genetického kódu v jadre bunky, ktorý riadi vznik nového jedinca. Určite teda nejde o genómovú manipuláciu, ale iba o transplantáciu bunkového orgánu s definovanou funkciou.

Podobne to funguje pri transplantácii obličky, nad ktorou sa už dnes nikto nepozastavuje. Etická dilema neexistuje a dieťa troch rodičov je len mylné označenie vyššieho stupňa in vitro fertilizácie.

V budúcnosti bude možné touto metódou vyliečiť tisíce ľudí postihnutých mitochondriálnymi ochoreniami. Prvé dieťa s transplantovanými mitochondriami by sa mohlo narodiť už koncom budúceho roka.

Autor je lekár a riaditeľ onkologického centra v americkom meste Almogordo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie