Denník N

Slovenský nevidiaci vedec vytvoril fungujúci inteligentný dom aj pre zrakovo postihnutých

Vedec Milan Hudec premenil rodičovský dom v Podlaviciach pri Banskej Bystrici na inteligentnú budovu, navyše pre nevidiacich. Prototyp ambientného systému testoval vo vlastnej domácnosti, stále ho vylepšuje.

Predstavte si, že nevidíte, zavrite oči a skúste prejsť z kuchyne do obývačky. Alebo uvarte si čaj a nalejte si ho do šálky.

Výsledok je odhadnuteľný, nedopadne to s vami úplne dobre. Pre nevidiacich to nie je často veľký problém. Existuje však „milión“ ďalších vecí a situácií, ktoré im nepredstaviteľne komplikujú život.

Rudo rozpráva, upozorňuje, stráži, ovláda vykurovanie

Milan Hudec, vedecký pracovník katedry informatiky Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bella, pracoval na ambientnom systéme od roku 1997 a prvú verziu dokončil o päť rokov neskôr.

„Keď si predstavíme všetky vymoženosti, ktoré ambientný systém môže ponúknuť nevidiacim, trochu to pripomína Star Trek. Rozpráva sa s človekom a v mnohom je pripravený pomáhať. Dnes nevidiaci nakupuje kompenzačné pomôcky, ale vývoj smeruje k takzvanému internetu vecí. V budúcnosti bude mať každý elektrotechnický výrobok pripojenie na počítačovú sieť,“ projektuje Hudec budúcnosť založenú na inteligentných domácnostiach.

Aký to má význam? Dnes funguje napríklad väčšina elektrospotrebičov, televízorov, prehrávačov a všetkého, na čo si v domácnosti spomeniete, interaktívne. Všetci stlačia gombík, na displeji sa ukážu možnosti, niektorú zvolia a varia, počúvajú hudbu, pozerajú. Všetci okrem nevidiacich.

V dielni nevidiaceho Milana Hudeca. Foto N - Daniel Vražda
V dielni nevidiaceho Milana Hudeca. Foto N – Daniel Vražda

Bzučí včela, je otvorené okno

Vedec Milan Hudec robil prvé pokusy pre bezpečnosť, potreboval vedieť, kto prichádza do domu v Podlaviciach pri Banskej Bystrici. Dcéra, manželka, priatelia, alebo niekto cudzí? Softvér pracujúci na báze neurónových sietí vyhodnocoval pohyb osôb dovtedy, kým sa to „naučil“.

Ďalšie verzie ambientného systému už dokázali monitorovať pohyb detí, napríklad v záhrade, obsahovali softvér na spracovanie textov pre nevidiacich a ovládač pre klávesnicu, ktorý umožňoval vedcovi písanie v Braillovom písme.
Po takmer dvadsiatich rokoch ukončili na katedre štvrtú verziu systému Rudo s automatizovaným vykurovaním, zónovou reguláciou a ďalšími podpornými prostriedkami pre nevidiacich.

Keď Hudec vysvetľuje, ako funguje 140-tisíc riadkov systému a stlačením kombinácie niekoľkých písmen na klasickej klávesnici ukazuje, ako sa píše Braillovým písmom, v rohu pracovne zabzučí včela.

„To je upozornenie, že sú otvorené okná. V zime systém kýcha, aby neunikalo teplo,“ vysvetľuje dvadsaťročná dcéra.

Prototyp funguje. Od zavedenie inteligentného systému vykurovania platia za energie dvakrát menej.

„Od začiatku sledujem na sebe, či systém vyhovuje. Ak niečo nefunguje, môžem sa sťažovať u výrobcu,“ smeje sa.

Milan Hudec vo svojej dielni. Foto N - Daniel Vražda
Milan Hudec vo svojej dielni. Foto N – Daniel Vražda

Systém testoval na sebe

Milan Hudec prišiel o zrak po úraze, keď mal pätnásť rokov. Vyštudoval gymnázium a neskôr Matematicko-fyzikálnu fakultu v Prahe. Pripúšťa, že v Prahe by mal určite väčšie šance, chcel sa však vrátiť domov.

„Tri roky som hľadal prácu na Slovensku, a potom som prijal ponuku z univerzity,“ rozpráva.

Hudec ukazuje pri vchode do domu na snímač pohybu nad dverami, ktorý mu obvykle oznamuje, kto prichádza. Momentálne nefunguje, pretože pracuje na genetickom algoritme. Zjednodušene povedané, Rudo sa skôr naučí rozpoznávať ľudí.

V byte nevidno zo systému takmer nič, okrem snímačov. V pracovni má počítač so zariadením pre Braillovo písmo a kompletne predierkovaný starý drevený stôl so zverákom a brúskou, ktorý pripomína stolársku dielňu. Na ňom si nevidiaci vedec vyrobil všetko, čo potreboval pre svoj inteligentný systém. Len desiatky krabičiek z umelej hmoty nad ním s nápismi v Braillovom písme hovoria, že ste v byte nevidiaceho.

Milan Hudec systém stále vylepšuje. Momentálne pracuje na asistencii pre nevidiacich pri výučbe a bezpečnosti detí.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má približne jedno až jeden a pol percenta populácie vážne zrakové problémy. Len slovenská únia má štyritisíc členov so zrakovým postihnutím.

DSC_0411
Upravená klávesnica Milana Hudeca. Foto N – Daniel Vražda

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie